Hlavní obsah

Desítky mrtvých po explozi zbrojního skladu na severu Sýrie

Obří exploze v Sýrii. Na místě jsou desítky mrtvých.Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Při výbuchu zbrojního skladu v severosyrské provincii Idlib dnes zahynulo nejméně 39 lidí a mnoho dalších osob bylo zraněno. Mezi oběťmi je 12 dětí.

Článek

O explozi informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní výbuch zničil pětiposchoďový dům, v jehož přízemí se sklad patřící patrně radikálům nacházel. Původní informace hovořily o 18 mrtvých, avšak později se našla další těla.

Nálož explodovala ve vesnici Sarmadá u turecké hranice. „Bilance mrtvých se zhoršila po nálezu dalších obětí pod troskami,” oznámila SOHR. Co výbuch způsobilo, jasné zatím není. V přízemí domu byl podle SOHR muniční sklad, který patřil obchodníkovi se zbraněmi z radikální skupiny blízké Al-Káidě.

Provincie Idlib je poslední částí Sýrie, kterou vláda ještě nemá pod kontrolou. Soustředili se v ní odpůrci Damašku a také mnoho radikálních skupin. Do oblasti jihozápadně od provincie Idlib tento týden dorazily armádní posily a narůstají obavy, že ofenziva s cílem dobýt poslední povstalecký region může brzy začít. OSN již varovala, že případný zásah Damašku v oblasti může vést k tomu, že směrem k turecké hranici začne prchat 2,5 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované