Hlavní obsah
Online

Dálnice D1 je po nedělní nehodě konečně průjezdná

Nehoda zablokovala D1.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Po hromadné nehodě na dálnici D1 na Benešovsku v neděli večer shořela čtyři auta, jeden člověk uhořel. Deset lidí ošetřili záchranáři, dva ze zraněných mají středně těžká zranění. Z havarované cisterny vytekl palmový olej.

Článek

Nehoda se stala ve směru na Brno, příčinu vyšetřují policisté. Dálnice byla v místě nehody uzavřená v obou směrech. Ve směru na Brno se dálnici podařilo plně zprůjezdnit až v pondělí v podvečer. Platí tam ale výstraha na kluzkou vozovku a omezení rychlosti na 80 a 100 kilometrů v hodině.

Dalším vážně zraněným je policista, který kvůli této nehodě odkláněl provoz na dálnici na 34. kilometru. Náraz jiného vozu jej odmrštil od policejního auta. „S vážnými mnohočetnými poraněními a po nezbytném zajištění na místě ho vrtulník přepravil do nemocnice v pražských Střešovicích,” uvedla Effenbergerová.

Dítě z vozidla vyvázlo bez zranění

Na 49. kilometru havarovala čtyři osobní auta a jeden nákladní vůz – cisterna, která se převrátila přes oba jízdní pruhy a začala hořet. Do ní pak narazil osobní vůz, jehož řidič nepřežil. Nehoda se stala před 19:30. Podle mluvčí záchranky bylo osm lidí zraněno lehce, dva středně těžce a jedno dítě bylo bez viditelných poranění převezeno do nemocnice na pozorování.

Kolem 20:00 měli hasiči oheň pod kontrolou, zcela zlikvidován byl o půl hodiny později, poté hasiči zamezili úniku oleje z cisterny. „Vzhledem k částečnému úniku do kanalizace byl na místo povolán i zástupce odboru životního prostředí z Vlašimi,“ doplnil mluvčí hasičů.

  • Dálnice D1 je v obou směrech průjezdná

    Ve směru na Brno se dálnici podařilo plně zprůjezdnit až dnes v podvečer. Silničáře zaměstnaly hlavně desítky tun palmového oleje, který vytekl z havarované cisterny a začal okamžitě tuhnout. Experti budou nyní zkoumat, jak úsek dálnice poškozený požárem opravit. Směr na Brno byl od dopoledne průjezdný jedním pruhem, druhý byl otevřen v podvečer. Platí tam ale výstraha na kluzkou vozovku a omezení rychlosti na 80 a 100 kilometrů v hodině. Na Prahu byla D1 průjezdná, dopoledne se však i v tomto směru tvořily kolony a problémy byly také na objížďkách.

  • Policie ukázala, jak dopadlo její auto

    Spolu s oznámením, že dálnice je částečně průjezdná, zveřejnili policisté fotografie vozu, který v neděli večer doslova sestřelil projíždějící řidič. Pro policistu, který ve voze seděl, musel letět vrtulník.

  • Policie otevřela jeden jízdní pruh

    Dálnice D1 je ve směru na Brno již průjezdná jedním pruhem. Na zprovoznění dalšího pruhu se pracuje. „Vrak cisterny už je pryč, naplno probíhá čištění vyteklého oleje. Za hodinu nastoupí oprava svodidel a budeme také asfaltem nouzově spravovat žárem popraskané betonové desky dálnice,“ uvedl mluvčí ŘSD.

  • Jeden pruh na Brno se otevře kolem 10. hodiny

    Provoz na dálnici D1 by měl být ve směru na Brno obnoven jedním pruhem kolem 10. hodiny a dvěma pruhy kolem 15. hodiny. V opačném směru na Prahu je dálnice průjezdná, tvoří se ale kolony. Policie řidiče z dálnice odklání na 41. kilometru u Divišova, objízdné trasy kolabují. „V problémech je celá oblast jihovýchodně od Prahy, hlavně Benešovsko a Vlašimsko je plné nouzově odstavených kamionů z noci,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

    Na 49. kilometru havarovalo pět osobních aut a cisterna, která se převrátila přes oba jízdní pruhy a začala hořet. Z cisterny vytékal palmový olej, podle policie byla vozovka kluzká. Po požáru je i poškozený asfalt na dálnici, což obnovení provozu také komplikuje.

  • Dálnice bude zavřená až do 15. hodiny

    Dálnice bude zavřená nejméně do 15:00, uvedla mluvčí benešovské policie Eva Stulíková. „Škoda byla předběžně vyčíslena na deset milionů korun,“ řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda. Příčinu nehody policie vyšetřuje. „Komunikace je stále poměrně kluzká, není na to možné pustit vozidla. Navíc je silnice poškozená,“ dodal Svoboda.

  • Uzavírka komplikuje provoz pražské MHD

    Policie odklání dopravu z uzavřené dálnice přes Mnichovice. V místě vzniká kolona, která zpomaluje i autobusy MHD o několik desítek minut.

  • Dálnice se zatím neotevře, je poškozený asfalt

    Policie řidiče z dálnice odklání na 41. kilometru u Divišova, objízdné trasy ale kolabují. Dálnice bude zavřená ještě zhruba půl dne, řekla ČTK mluvčí středočeské policie Michaela Richterová. Po požáru je poškozený asfalt na dálnici, což obnovení provozu také komplikuje. „Ráno se podařilo dostat cisternu na kola, nyní je potřeba ji odtáhnout, stejně jako několik dalších aut,“ uvedla mluvčí.

  • Ve směru na Brno dálnice stále stojí

    Po nedělní tragické hromadné nehodě na Benešovsku je provoz na dálnici D1 obnoven na Prahu, směr na Brno zůstává stále uzavřený. Na Prahu se v místě nehody jezdí jedním pruhem.

  • Nehoda má jednu oběť, 8 lidí je těžce zraněno

  • Hasiči osvětlili místo světelnými balony. Budou pracovat celou noc

    Video z místa nehody.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

  • Hasiči musí odstranit zničenou cisternu

    Na místě zasahují jednotky hasičů Středočeského kraje. Nejprve musí z jednoho z vozidel vyprostit tělo oběti dopravní nehody. Pak se pomocí jeřábu pokusí vyzvednout havarovanou cisternu. Z ní bude nutné odčerpat tuk, který převážela. „Pokud není cisterna v horším stavu, než jak po prvním zkoumání vypadá, mohly by odklízecí práce trvat asi pět hodin,“ řekl Seznamu mluvčí HZS Středočeského kraje.

  • Fotografie z místa nehody

  • Dálnice uzavřena

  • Uzavírka na deset hodin

    Předpoklad trvání uzavírky dálnice z důvodu nehody na 49. km směr Brno je asi 10 hodin. V místě nehody došlo k velkému úniku palmového oleje. Na místě zasahuje veškerá technika. Uvádí ŘSD.

Reklama

Hlavní zprávy