Hlavní obsah

Jak hodnotí debatu Zeman-Drahoš Jindřich Šídlo? Podívejte se na jeho recenzi

Recenze televizního duelu Jiří Drahoš - Miloš Zeman.

 

Reklama

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš se utkali v poslední televizní debatě. Opět nechyběli podporovatelé a hádky.

Článek

V debatě České televize v pražském Rudolfinu se Miloš Zeman dopustil čtrnácti nepravdivých tvrzení, zatímco vyzyvatel Jiří Drahoš tří, uvádí server Demagog.cz, který analyzoval faktické výroky, s nimiž přišli oba aktéři duelu. Oproti předchozímu souboji na Primě ale byla debata na veřejnoprávní televizi klidnější a také Demagog.cz dodává, že oba soupeři byli věcnější.

Budovu i okolí hlídali policisté a ochranka. Hodinu před začátkem debaty byli na místě také podporovatelé obou kandidátů.

Jako první přijel Jiří Drahoš, krátce po něm dorazila i prezidentská kolona. Prezidenta Zemana spolu s jeho manželkou zdravila skupina příznivců s transparenty.

Před televizní debatou opět několikrát došlo ke slovním přestřelkám mezi podporovateli Zemana a Drahoše.

Ze zákulisí poslední prezidentské debaty mezi Jiřím Drahošem a prezidentem Milošem Zemanem.Video: Jaroslav Gavenda

Kandidáti si s sebou do dvorany Rudolfina mohli vzít každý 30 příznivců, Drahoše přišli podpořit třeba jeho bývalí protikandidáti Marek Hilšer a Michal Horáček, herečka Anna Geislerová nebo umělecký šéf Hradišťanu Jiří Pavlica, Zemanovi z publika fandil další z protikandidátů Petr Hannig, hudebník František Ringo Čech nebo režisér Zdeněk Troška.

Debata prezidentských kandidátů se na ČT nesla v klidnějším duchu než předchozí duel na televizi Prima. V komornějším prostředí pražského Rudolfina se moderátorka Světlana Witowská nemusela potýkat s hlučným publikem. Oba kandidáti odpovídali na dotazy připravené Českou televizí, šéfy Sněmovny a Senátu Radkem Vondráčkem a Milanem Štěchem i veřejností.

Do vypjatých střetů se nedostali, i když se několikrát vzájemně obvinili, že nemluví pravdu. Šlo o poslední duel Drahoše a Zemana před pátečními a sobotními volbami.

Drahoš oproti předchozímu duelu působil aktivněji. Zeman si dvakrát při odpovědi vypomohl nahlédnutím do podkladů, vždy šlo o přečtení číselných údajů týkajících se třeba počtu zahraničních cest nebo podnikatelských delegací.

Své proslovy vždy jinak pronáší spatra a poznámky nepoužívá. Drahoš tak učinil při citaci z výroční zprávy BIS. Zeman si při čtení také nasadil brýle, které na veřejnosti jinak nenosí.

Zeman na úvod debaty vyzval lidi, aby šli k volbám. Drahoš Zemana označil za prezidenta uplynulé éry opoziční smlouvy, přeběhlíků či kmotrů, sám by chtěl na Hrad přinést změnu.

Reklama

Doporučované