Hlavní obsah

Při letu do Tokia se porušovala epidemická pravidla, přiznal ČOV

Foto: ČTK

Před odletem ještě bylo českým olympionikům do skoku. Teď čekají, zda pozitivní test na koronavirus nevyjde v Tokiu i dalším sportovcům.

Reklama

Český olympijský výbor poslal na hry do Tokia nenaočkovaného lékaře. ČOV navíc potvrdil, že cestující ve vládním speciálu, kterým letěli pozitivně testovaní olympionici, vesměs nedodržovali epidemická opatření.

Článek

Seznam Zprávy zjistily, že ČOV vzal do Tokia na hry letní olympiády lékaře Vlastimila Voráčka, který nebyl očkován proti covidu-19. Lékař fedcupového týmu českých tenistek, u něhož se nákaza koronavirem potvrdila hned po příletu do japonské metropole, cestoval vládním speciálem společně s dalšími členy české výpravy, kterým později v Tokiu vyšel pozitivní test na koronavirus – tedy stolním tenistou Širučkem, plážovým volejbalistou Perušičem a trenérem beachvolejbalistek Nauschem.

V letadle navíc všichni cestující nedodržovali epidemická opatření. Hodně lidí nemělo po celou dobu letu nasazené roušky nebo respirátory „Drtivá většina je po nástupu do letadla sundala,“ řekl pod podmínkou anonymity jeden z účastníků letu.

„Všichni pasažéři byli dvakrát testováni v rozmezí 96 a 48 hodin před odletem, drtivá většina jich byla očkována. Když jsme dali na misku vah riziko cestování větší skupiny jedním letadlem oproti běžným linkám, zvolili jsme tuto variantu. V karanténě jsou například i britští sportovci, kteří letěli s nakaženým nesportovcem. To se bohužel v současné době stává. A ano, musíme uznat, že k porušení pravidel během letu došlo,“ přiznává ředitel komunikace Českého olympijského výboru Tibor Alföldi.

Česká výprava v Tokiu má teď 4 pozitivně testované. U dalších dvou sportovců se podle ČOV čeká na výsledky potvrzovacích testů. Do oficiálního zahájení globální sportovní akce, která byla kvůli pandemii koronaviru o rok odložena a která čelí odporu většiny japonské veřejnosti, zbývají desítky hodin. Ženský fotbalový turnaj už dokonce začal.

Reklama

Doporučované