Hlavní obsah

„Při modlitbě mě hladil po celém těle a pak mě svlékl.“ Slonková a Kubík odkryjí tajemství z církevních archivů

Ukázka z nové epizody Zvláštního vyšetřování s názvem Mlčení biskupů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká katolická církev se roky snažila umlčet svědectví o sexuálním násilí ve svých řadách. Nové vydání investigativního pořadu Zvláštní vyšetřování přinese důkazy, že biskupové celá léta věděli, co se na farnostech děje.

Článek

„Bylo mi patnáct let. Bylo to po mši svaté. Kněz šel okolo lavice a vyzval mě, jestli bych se s ním nešla pomodlit růženec,“ začíná Hana své vyprávění plné bolestných vzpomínek. Vzpomínek na několik let sexuálního zneužívání, prostředí katolické rodiny, kde je farář za svatého muže, jemuž se neodporuje, a následnou mnohaletou snahu tento případ řešit uvnitř církve.

„Ke konci modlitby mě hladil po celém těle. Nakonec mě svlékl, položil na koberec a začal osahávat. Říkal mi, jak bůh nádherně stvořil ženu, že žena je něco výjimečného. A potom mi řekl, že se mohu obléct a jít domů.“ Hanin příběh pokračoval dál (krátkou ukázku najdete v úvodním videu).

Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík promluvili s několika dalšími ženami. Také ony popsaly své zkušenosti s dotyčným farářem. I ony byly vypovídat na biskupství. Opět marně.

Nové vydání Zvláštního vyšetřování přinese důkazy, že česká katolická církev dlouhá léta kryla svědectví o sexuálních deliktech ve svých řadách. Případ vychází na světlo v době, kdy papež František apeluje na kardinály a biskupy, aby přestali nad těmito činy zavírat oči.

Podívejte se na upoutávku k nové epizodě Zvláštního vyšetřování.Video: Seznam Zprávy

Vysílání celoplošné Televize Seznam naladíte v multiplexu 3 dostupném na celém území ČR a také v Přechodové síti 12.

Stanici najdete také v nabídce velkých poskytovatelů satelitního a kabelového televizního signálu Digi TV, Skylink či UPC.

Reklama

Doporučované