Hlavní obsah

Při náletech syrské armády v Idlibu umírali civilisté včetně dětí

Záběry z úterního útoku na Idlib.Video: Daniela Kučerová, AP

 

Reklama

Nejméně 185 zraněných a 18 na místě mrtvých civilistů. To je bilance úterních útoků v syrském Idlibu. Zasaženo bylo i několik škol a školek. Nálety měla začít syrská vládní vojska s ruskou podporou.

Článek

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) mířily některé útoky syrských vojsk na školy. Zemřel v nich jeden žák a tři učitelé. Incident tvrdě odsoudila humanitární organizace Save the Children, podle níž by měly být školy bezpečným útočištěm i v konfliktních zónách.

Na místě zasahovaly také týmy Lékařů bez hranic.

„Bezohlednou kampaň plnou bombardování a ostřelování mohla spustit jedině syrská vláda a její spojenci,“ řekla výkonná ředitelka Lékařů bez hranic Meinie Nicolaiová. „Už nevíme, jak máme tyto bezhlavé útoky zastavit a jak je (Asada a jeho spojence) přimět, aby se řídili mezinárodním humanitárním právem, především pravidly války (Rules of War). Již mnohokrát jsme vyzvali všechny strany syrského konfliktu, jejich spojence i Radu bezpečnosti OSN, aby udělali pro zastavení porušování těchto pravidel vše, co je v jejich silách.“

K ochraně civilistů vyzvala výkonná ředitelka Lékařů bez hranic i tentokrát. „Naše výzva k dodržování pravidel války se vztahuje na opoziční skupiny a turecké síly i na syrskou vládu a její vojenské spojence, včetně toho hlavního – Ruska,“ dodala Nicolaiová.

Bomby a granáty hustě zalidněnou oblast okolo měst Idlib a Mareet Misirin zasáhly v úterý odpoledne. Pohotovostní příjmy měly náročný večer i noc, urgentní příliv pacientů zaznamenaly tři nemocnice podporované Lékaři bez hranic.

„Někdy se jednalo o neurologická zranění, jindy jsme amputovali. Ve městě panovala hysterická situace. Zvuky bombardování a sirén lidem způsobovaly panické záchvaty. Byl to těžký a krvavý den,“ uvedl jeden z chirurgů.

Foto: Profimedia.cz

Zraněné dítě v nemocnici po útocích Asadova režimu v oblasti Idlib.

Dvě nemocnice, centrální idlibská a nemocnice v Mareet Misirin, už stihly poskytnout prvotní registr pacientů. „Celkem 66 pacientů bylo těžce raněných a vyžadovali urgentní chirurgické zákroky. Nejméně 14 z nich byly děti. Obě z těchto nemocnic také evidovaly zásahy těsně vedle svých budov, často v okruhu do 100 metrů daleko. Čtyři zdravotníci pracující pro Centrální nemocnici v Idlibu utrpěli lehká zranění,“ píší Lékaři bez hranic.

„Kolik matek musí držet své dítě v náručí, zatímco všude padají bomby? Kolik otců musí uklidňovat své děti a snažit se je alespoň trochu rozveselit, zatímco se všude okolo střílí?“ ptá se Cristian Reynders, projektový koordinátor Lékařů bez hranic v severozápadní Sýrii. „Lidé v Idlibu stále doufají v jednu jedinou věc – zachránit si život. Ale jejich naděje se snižuje každou minutou i dnem,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Tureckem podporovaní syrští bojovníci převzali kontrolu v ulicích města Sarákib v provincii Idlib.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na jednání Rady OSN pro lidská práva odmítl volání některých zemí po klidu zbraní s tím, že by se jednalo o „kapitulaci tváří v tvář teroristům“. Příměří by podle něj znamenalo „vzdát se před teroristy a zároveň je odměnit za jejich aktivity“. Lavrov také některé státy obvinil z toho, že chtějí ospravedlnit „skandální činy spáchané teroristickými a radikálními skupinami“.

Podle zahraničních korespondentů ve čtvrtek večer turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zahájil kvůli Idlibu mimořádné bezpečnostní zasedání.

O den dříve Erdogan prohlásil, že turecká armáda hodlá vytlačit syrské vojáky z blízkosti tureckých pozorovacích stanovišť v syrském Idlibu do konce měsíce.

Boje v Idlibu se stupňují od prosince. U turecké hranice se v důsledku bojů hromadí tisíce uprchlíků. Podle agentury AP dosud v bojích zemřelo od prosince asi 300 civilistů a zhruba 900 000 lidí bylo vysídleno.

Reklama

Doporučované