Hlavní obsah

Při náletech syrské armády v Idlibu zemřelo 9 dětí

Foto: Profimedia.cz

Muž kvůli náletu syrských vojsk přenáší dítě do bezpečnější zóny.

Reklama

Při úterních náletech syrských vládních sil s ruskou podporou zemřelo v provincii Idlib na severozápadě Sýrie nejméně 20 civilistů, z nichž devět byly děti. S odkazem na vyjádření exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) to píše agentura AFP. Vládním jednotkám se rovněž podařilo získat kontrolu nad městem Kafr Nabl, jež je považováno za symbol povstání proti prezidentovi Bašáru Asadovi.

Článek

Podle SOHR mířily některé útoky syrských vojsk na školy. Zemřel v nich jeden žák a tři učitelé. Incident tvrdě odsoudila humanitární organizace Save the Children, podle níž by měly být školy bezpečným útočištěm i v konfliktních zónách.

Ofenziva vládních vojsk podporovaných Ruskem na pozice povstalců na severozápadě Sýrie trvá již od prosince. OSN přitom v pondělí varovala, že se boje nebezpečně přibližují k táborům pro uprchlíky, jichž jen za poslední dva měsíce přibyl téměř milion. Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) dnes v Ženevě prohlásil, že jej situace na severozápadě Sýrie silně znepokojuje.

Kromě města Kafr Nabl se Asadův režim podle SOHR zmocnil za poslední dva dny dalších 18 vesnic na jihu provincie Idlib. Celkem za poslední týdny syrská armáda s podporou ruského letectva zabrala téměř polovinu provincie, kterou až dosud ovládali rebelové podporovaní Tureckem.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes na jednání Rady OSN pro lidská práva odmítl volání některých zemí po klidu zbraní s tím, že by se jednalo o „kapitulaci tváří v tvář teroristům“. Příměří by podle něj znamenalo „vzdát se před teroristy a zároveň je odměnit za jejich aktivity“. Lavrov také některé státy obvinil z toho, že chtějí ospravedlnit „skandální činy spáchané teroristickými a radikálními skupinami“.

Boje v Sýrii zhoršily vztahy Ruska s Tureckem, které v konfliktu podporují znepřátelené strany. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že zatím není jisté, zda proběhne čtyřstranný summit s Moskvou, Berlínem a Paříží, původně avizovaný na 5. března. Erdogan by se však toho dne mohl setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Současná ofenziva syrské armády by podle agentury Reuters mohla být poslední epizodou krvavé občanské války, jež si od roku 2011 vyžádala statisíce životů, vyhnala do zahraničí miliony uprchlíků a zdevastovala v Sýrii celá města.

Reklama

Doporučované