Hlavní obsah

Při platbách kartou můžete mít problémy, varuje ČNB kvůli novým bezpečnostním pravidlům

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli nový pravidlům pro ověřování karetních plateb, která budou platit od soboty, mohou platební terminály zamítat některé bezkontaktní platby kartami do 500 korun. V takovém případě lze platbu provést vložením karty do terminálu a zadáním PIN. Upozornila na to Česká národní banka.

Článek

Důvodem je podle banky skutečnost, že některé platební terminály nemusí být na nová pravidla připraveny.

„Od 14. září se v České republice uplatní nová pravidla pro ověřování karetních plateb stanovená evropským nařízením. Česká národní banka v této souvislosti upozorňuje, že při platbě fyzickou platební kartou v kamenných obchodech mohou v některých případech nastat určité komplikace,“ uvedla ČNB.

Podle nařízení EU by měly mít platby kartou silné, dvoufaktorové ověření uživatele. To by mělo být vyžadováno při on-line přístupu k platebnímu účtu, při provádění elektronické platební transakce nebo při jakémkoli úkonu prostřednictvím prostředků komunikace na dálku, který by mohl vést k riziku platebního podvodu nebo jiných zneužití. Zároveň jsou v nařízení také výjimky, mezi něž patří bezkontaktní platby nízkých částek, důvěryhodní příjemci či opakující se transakce se stejnou částkou a stejným příjemcem.

Česká spořitelna i další banky reagují

Na nová přísnější pravidla pro platby přes internet už reagují i tuzemské banky.

Česká spořitelna dnes oznámila, že nabízí aplikaci George klíč pro všechny klienty. Tuto aplikaci dosud používalo 210 tisíc klientů – slouží totiž pro bezpečné potvrzování plateb na internetu a odpovídá požadavkům nové evropské směrnice o platebních službách PSD2.

Platební karty v Česku

Počet vydaných platebních karet v Česku loni stoupl o půl milionu na 11,8 milionu. Počet karetních transakcí v obchodech činil 1,089 miliardy. Objem plateb v obchodech vzrostl v tomto období na 700 miliard korun. Podle srpnového průzkumu společnosti Mastercard podíl Čechů platících chytrým mobilem je 31 procent, zatímco v roce 2016 to bylo pouze 13 procent.

Česká spořitelna má 1,5 milionu klientů, dnes spustila kampaň, která má za cíl co nejvíc jich přimět používat George klíč. Pro přístup do digitálního bankovnictví i autorizaci veškerých plateb zadává klient nastavený šestimístný PIN nebo využije biometrické údaje, jako jsou otisk prstu či scan obličeje. V průběhu roku 2020 umožní Spořitelna skrze George klíč také autorizaci online plateb při nákupech kartou na internetu.

„Za rok od spuštění aplikaci George klíč využívá již více než třetina ze všech uživatelů našeho mobilního bankovnictví George. Naší ambicí je, aby George klíč v horizontu dvou let využívalo 80 % uživatelů našeho digitálního bankovnictví,” uvedl Ondřej Pohanka z České spořitelny.

Podobný krok učinila například mBank. Její klienti dnes při vstupu do její mobilní aplikace narazili na možnost zvolit si nový způsob potvrzování plateb přes takzvaný mKlíč. Opět i tato aplikace je vyladěna tak, aby vyhovovala novým bruselským pravidlům.

ČBA: Banky jsou připraveny

Banky, které v ČR vydávají karty svým klientům, jsou na novou povinnost pro přísnější ověřování platebních karet od 14. září plně připraveny, řekl poradce České bankovní asociace pro platební styk a kyberbezpečnost Tomáš Hládek.

ČNB podle Hládka svým sdělením upozorňuje na to, že ne všechny terminály u obchodníků jsou připraveny při použití karty v bezkontaktním režimu vyslat do banky on-line informaci o jejím použití. Tuto informaci však banky nutně potřebují, bez ní nemohou transakci provést.

Reklama

Doporučované