Hlavní obsah

Při požáru Notre-Dame se roztavilo 300 tun olova. Lékaři doporučují vyšetření dětem a těhotným

Žárem se v Notre-Dame roztavilo až 300 tun olova, těhotné ženy a děti mají jít na kontrolu krve.Video: Zdislava Pokorná , Seznam Zprávy

 

Reklama

Těhotné ženy a malé děti žijící v okolí vyhořelé pařížské katedrály Notre-Dame by se měly preventivně podrobit testům na přítomnost olova v krvi. Oznámily to ve středu francouzské úřady poté, co lékaři jednomu dítěti žijícímu v blízkosti chrámu naměřili vyšší hladinu, než je bezpečná „norma“.

Článek

Souvislost s dubnovým požárem Notre-Dame ale zatím u tohoto dítěte nebyla prokázána. Zdravotníci teprve zjišťují, zda vyšší koncentrace olova v krvi může mít i jiné příčiny.

Po požáru Notre-Dame 15. dubna okolí katedrály znečistilo olovo. Odebrané vzorky ukázaly, že na kvalitě ovzduší v okolí památky se olověný prach neprojevil. Analýzy ale potvrdily přítomnost olověného prachu v bezprostředním okolí, především v půdě a na sousedních budovách, v nichž jsou převážně kanceláře.

Zástupci francouzské ekologické organizace Robin des bois už dříve uvedli, že žárem se v Notre-Dame roztavilo až 300 tun olova, které se nacházelo v konstrukci střechy a spadlé věže.

Otrava olovem způsobuje u člověka narušení centrálního nervového systému, poškození mozku, nechutenství, bolesti hlavy a další onemocnění. Nebezpečná je hlavně u dětí. Olovo se do krve dostává zejména plícemi.

Reklama

Doporučované