Hlavní obsah

Při požáru v panelovém domě v Bohumíně zemřelo 11 lidí

Foto: ČTK, ČTK

Při požáru v panelovém domě v Bohumíně zemřelo 11 lidí.

Reklama

aktualizováno •

Požár v panelovém domě v Bohumíně má 11 obětí, řekl mluvčí hasičů Lukáš Popp. Podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka mohlo jít o žhářství, policie zadržela jednoho muže.

Článek

Podle Poppa zemřelo šest lidí z bytu v 11. patře, ve kterém se požár rozhořel. Pět lidí zemřelo po skoku z oken. Mezi oběťmi požáru jsou tři děti. Deset lidí je zraněných.

Hasiči už požár uhasili. Co do počtu obětí je netragičtějším od roku 1990.

„Je to děsivé. A ta děsivost je umocněna tím, že to vypadá, že šlo o žhářský útok,“ řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Policie v blízkosti domu zadržela jednoho muže, kterého ze založení požáru podezírá. Z Prahy se na místo tragédie chystá speciální tým policejních techniků.

„V Bohumíně došlo v odpoledních hodinách k požáru v jedenáctém patře panelového domu. Všechny složky integrovaného záchranného systému jsou na místě. Probíhá intenzivní šetření okolností a příčin této tragické události,“ uvedla policejní mluvčí Karolína Bělunková.

Foto: ČTK, ČTK

Hořelo v 11. patře městského panelového domu.

Podle místostarosty Bohumína Igora Bruzla (ČSSD) je panelový dům ve vlastnictví města. Bruzl ČTK řekl, že podle prvotních informací údajně nelze vyloučit, že oheň někdo založil. Jsou to ale nepotvrzené informace. „Je to strašná tragédie, nic takového tady nikdy nebylo,“ uvedl Bruzl.

Hasiči ani policisté o žhářství mluvit nechtějí, vyšetřování teprve probíhá. Ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel pouze potvrdil, že policisté zadrželi jednoho muže. Ani šéf moravskoslezských hasičů Vladimír Vlček nechtěl podezření na žhářství potvrdit, nicméně v rozhovoru s novináři zmínil, že oheň se šířil v porovnání s neúmyslnými požáry nestandardně rychle. „Pro nás je do jisté míry ne úplně normální, že velmi rychle došlo k rozvoji požáru v celém bytě. To je prostě věc, která se nepochybně podepsala na tom, že v tom bytě uhořelo šest osob,“ řekl Vlček.

Ministr vnitra Jan Hamáček v České televizi uvedl, že požár mohl být vyústěním dlouhodobých sousedských sporů, ale podrobnosti s ohledem na vyšetřování uvést nechtěl.

Hořelo ve třináctipatrovém panelovém domě v Nerudově ulici. „Na místě zasahovalo celkem osm posádek zdravotnické záchranné služby, tři lékařské a pět nelékařských,“ uvedl mluvčí záchranné služby Ladislav Lang.

Soustrast pozůstalým po obětech vyjádřil i premiér Andrej Babiš.

Ministr vnitra Jan Hamáček na Twitteru oznámil, že došlo i k těžkému zranění jednoho ze zasahujících hasičů.

Regionální televize Polar citovala šéfa moravskoslezských hasičů Vlčka: „Vše bude předmětem dalšího šetření. Za celou dobu, co jsem u hasičů, 36 let, nepamatuji takový počet mrtvých při bytovém požáru.“

Požár v Bohumíně s 11 oběťmi je nejtragičtější od roku 1990. Dosud byl nejhorší požár v říjnu 2010, kdy v Praze zemřelo devět bezdomovců. Osm obětí si vyžádal letošní lednový požár v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, stejně lidí zemřelo i v květnu 1995 při požáru v pražském hotelu Olympik.

Reklama

Související témata:

Doporučované