Hlavní obsah

V Minsku se protestovalo proti Lukašenkovi. Policie zatkla desítky lidí

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace žen a studentů v Minsku.

Reklama

Při nových demonstracích žen a studentů v Bělorusku proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi dnes opět zatýkala policie. Zadrženo bylo přibližně 30 lidí, uvedla s odvoláním na běloruskou lidskoprávní organizaci Vjasna agentura DPA.

Článek

Snímky zveřejněné na sociální síti Telegram ukazovaly, jak maskovaní příslušníci bezpečnostních složek zatýkají a odvážejí demonstranty, převážně mladé lidi. Vidět byly desítky policejních vozidel určených k převozu zadržených.

Stovky žen a studentů v sobotu pochodovaly ve větších skupinách hlavním městem Minskem. Při protestech minulou a předminulou sobotu se demonstranti sdružovali spíše do menších skupinek, aby se vyhnuli masovému zatýkání. K sobotnímu protestu se přidali i vysokoškolští studenti, kteří od začátku zimního semestru rovněž demonstrují proti Lukašenkovi. Mnoho z nich neslo historickou bílo-červeno-bílou běloruskou vlajku, která je symbolem odporu proti současnému režimu.

„Solidarita s ženami a studenty je velká a zářná síla,“ napsala vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která je v litevském exilu. Opozice považuje 38letou političku za vítězku prezidentských voleb z 9. srpna, které však podle oficiálních výsledků vyhrál s více než 80 procenty hlasů dlouholetý autoritářský vládce země Lukašenko. Od srpnového hlasování se v zemi odehrávají protesty, které se Lukašenko snaží potlačit pomocí masového zatýkání a dalších represí.

Kromě opozice byli v sobotu v minských ulicích k vidění také stoupenci prezidenta. Jejich shromáždění na rozdíl od těch opozičních úřady povolují.

Reklama

Doporučované