Hlavní obsah

Při protestu Palestinců v Pásmu Gazy bylo zabito nejméně sedm lidí, přes tisíc jich je zraněno

Protesty Palestinců v Pásmu GazyVideo: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Demonstrace Palestinců v Pásmu Gazy si podle agentury AP vyžádaly už nejméně sedm mrtvých a přes tisíc zraněných. Další přibývají.

Článek

Nejméně sedm Palestinců bylo zabito a přes tisíc dalších zraněno při páteční střelbě izraelských vojáků na protestující Palestince podél hranice mezi Pásmem Gazy a Izraelem. O nové bilanci nepokojů informovala agentura AP.

Na hranicích s Izraelem shromažďují palestinští civilisté pneumatiky. Kouř je chrání před zraky izraelských odstřelovačů. Na východě hranic Gazy zapálili Palestinci americkou vlajku.

Izrael nasadil plnou palebnou sílu v podobě tanků a ostřelovačů. Proti protestujícím používá slzný plyn a vodní děla. Každého, kdo se přiblíží k plotu, zastřelí. Za to si vysloužil kritiku OSN, která označila jeho reakci jako nepřiměřené použití násilí.

Palestinci demonstrují proti deset let trvajícímu obléhání jejich hranic. Podle palestinského hnutí Hamás žijí v nedobrovolném vězení, které navíc velmi škodí palestinské ekonomice. Organizace Hamás oznámila, že protesty budou probíhat několik týdnů, minulý týden při nich přitom zemřelo dvacet tři Palestinců. Hamás slíbil rodinám mrtvých i zraněných, že jim vyplatí stovky dolarů.

Izrael v demonstracích vidí pouze pokus Hamásu o proniknutí do Izraele. Podle Hamásu by protesty měly skončit 15. května, poslední demonstraci Palestinci pojmenovali jako Velký den návratu a plánují překročit izraelské hranice.

Reklama

Související témata:

Doporučované