Hlavní obsah

Při pumovém útoku v Pákistánu zemřelo nejméně 128 lidí, terčem bylo předvolební shromáždění

Na jihozápadě Pákistánu došlo k teroristickému útoku.Video: Eliška Kolomazníková, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Terčem sebevražedného útoku bylo předvolební shromáždění v pákistánské provincii Balúčistán na jihozápadě země. Zatím není známo, kdo za útokem stojí.

Článek

Nejméně 128 mrtvých si vyžádal páteční sebevražedný pumový útok, jehož terčem bylo předvolební shromáždění v pákistánské provincii Balúčistán na jihozápadě země. S odvoláním na provinčního ministra vnitra o tom informovala agentura AP. Nejméně 45 dalších lidí bylo při útoku zraněno. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Jde už o druhý dnešní útok spojený s volbami, které se mají konat 25. července. Dopoledne zahynuli čtyři lidé při útoku na předvolební konvoj v severopákistánském městě Bannu.

Útok v Balúčistánu se stal v okrese Mastung, asi 40 kilometrů od provinční metropole Kvéty. Jedním z terčů útoku byl kandidát na poslance, který byl po výbuchu v kritickém stavu a v nemocnici svým zraněním podlehl.

V Pákistánu panuje zvýšené napětí před dnešním návratem bývalého premiéra Naváze Šarífa z exilu v Británii. Šarífa loni sesadil z funkce Nejvyšší soud a před týdnem byl v nepřítomnosti shledán vinným z korupce. Hned po příletu do Láhauru proto má být zatčen a hrozí mu až deset let vězení.

Reklama

Doporučované