Hlavní obsah

Při razii ve skladu zabavila policie i dar od Červeného kříže

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Policie objevila ve skladu v Lovosicích roušky a respirátory.

Reklama

Policie oznámila, že zadržela 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů. Ukázalo se však, že část z nich měla směřovat jako oficiální pomoc do Itálie.

Článek

Při úterním zásahu proti spekulantům s rouškami zabavili celníci a policisté ve skladu v Lovosicích také ochranné pomůcky, které směřovaly z Číny pro čínské občany žijící v Itálii.

Tyto balíky, ve kterých bylo více než sto tisíc roušek a respirátorů, daroval Čínský červený kříž, jak Seznam Zprávám potvrdil Tomáš Černý, právní zástupce společnosti CTE International, která zajišťovala jejich přepravu.

Při cestě do Itálie, jež je nyní epidemií nového koronaviru nejvíce postižena, uvázly balíky právě v lovosickém skladu nedaleko dálnice D8.

V úterý bylo při razii českých úřadů zadrženo více jak 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů a ministr vnitra Jan Hamáček už přiznal, že při akci bylo zajištěno také 101 600 roušek a respirátorů, které daroval Červený kříž města Qing Tian čínské provincie Zhejiang.

„Ministerstvo vnitra vyjádřilo lítost na tímto nedorozuměním a s provincií Zhejiang se dohodne na způsobu vyřešení celé záležitosti,“ uvedl Hamáček, který, jak sám uvedl v úterý na Twitteru, akci inicioval.

V lovosickém skladu totiž byly dvě zásilky s ochranným materiálem, zůstaly tu po uzavření hranic České republiky.

Jednu měla společnost CTE International (CTE CARGO Sped. má sklad pronajatý a je obchodně propojená) přepravit do Itálie jako humanitární pomoc tamním Číňanům. Zároveň však do Česka přivezla i objednávku jedné polské společnosti.

Podle dokumentů, které mají Seznam Zprávy k dispozici, prodala společnost CTE International původně „polskou zásilku“ společnosti CBA trade, jež se roušky následně pokusila prodat českému Ministerstvu zdravotnictví.

Faktura je vystavená na 9. března 2020. K převzetí zboží společností CBA trade mělo dojít den před razií 16. března. Za 688 tisíc roušek zaplatila 10 990 eur i s poplatky.

Společnost CBA trade přes prostředníka nabízela Ministerstvu zdravotnictví nejprve šest milionů roušek. Za jednu chtěla 32 korun. Později svoji nabídku zástupce firmy změnil a tvrdil, že je ochotný dodat ministerstvu asi 600 tisíc kusů roušek. Ministerstvo se však nakonec obrátilo na policii.

Firma CTE International se ve veřejném prohlášení, které mají Seznam Zprávy k dispozici, od akce společnosti CBA trade distancovala.

Kvůli zadrženému daru pro čínské občany v Itálii se pak firma obrátila také vedení Ústeckého kraje, s nímž chce o tomto případu jednat.

Roušky zabavené během razie však už v Česku zůstanou. Společnost CTE International přesto v rámci dobrých vztahů daruje dalších 100 tisíc roušek, které dorazily do Česka během čtvrtka.

Na 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů si po zásahu policie převzal Ústecký kraj, poté bylo 300 tisíc roušek převezeno do Prahy, zbytek zůstane v Ústeckém kraji. Ze 28 tisíc zabavených respirátorů si polovinu převezme Ministerstvo vnitra a druhá půlka zůstane Ústeckému kraji.

Reklama

Doporučované