Hlavní obsah

Poslední kroky atentátníka před úderem: Přes Prahu neletěl, odmítl Chovanec zprávy z Německa

Britská policie v souvislosti s útokem v Manchesteru zadržuje už osm osob.

 

Reklama

Ve Velké Británii pokračuje vyšetřování okolností sebevražedného útoku z Manchesteru. Protiteroristická jednotka v Libyi zadržela útočníkova mladšího bratra, o plánu zaútočit údajně věděl. Zadržen byl i otec, který je podle úřadů napojen na tamní islamistickou skupinu.

Článek

Vrah - Salmán Abádí - z Libye přicestoval jen pár dní před útokem. Německý list Der Tagesspiegel s odvoláním na německé bezpečnostní zdroje uvedl, že mezipřistání měl v Düsseldorfu a ještě předtím v Praze.

Ministr vnitra Milan Chovanec to ovšem později odmítl. „Od zahraničních partnerů známe leteckou trasu osoby zmiňované médii v souvislosti s útokem v Manchesteru. Mohu potvrdit, že informace, že by tato osoba letěla přes Prahu, není pravdivá," oznámil na Twitteru.

Britská policie v souvislosti s teroristickým útokem dosud zadržela devět lidí - mezi nimi i jednu ženu, kterou krátce poté bez vznesení obvinění propustila.

Ve vazbě tak zůstává osm osob. Deník The Independent ve čtvrtek s odvoláním na své zdroje napsal, že při raziích našly bezpečnostní jednotky také výbušniny, které mohly posloužit k dalším atentátům.

List rovněž uvedl, že jedno zařízení policisté zlikvidovali řízeným výbuchem. O kontrolované explozi na manchesterském předměstí Fallowfield informovala televize BBC již v úterý, v noci na čtvrtek pak ohlásila řízené odpálení v manchesterské části Moss Side. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že na přípravě atentátu se podílela celá skupina lidí, není proto podle informací The Independent vyloučeno, že v plánu byly i další údery.

Policisté v Británii od pondělního útoku, při kterém zahynulo 22 lidí a také předpokládaný pachatel Salmán Abádí, provádějí razie. V úterý byl podle všeho zadržen Abádího starší bratr Ismáíl, ve středu pak bezpečnostní jednotky zatkly pět mužů a jednu ženu, která byla ale záhy propuštěna na svobodu. Ve středu zadržela policie ve středoanglickém Nuneatonu muže, kterého rovněž spojuje s útokem. Ve čtvrtek přišla informace o dalších dvou zadržených.

Abádího rodina pochází z Libye, kde tamní protiteroristická jednotka zadržela jeho mladšího bratra Hašíma, který podle informací médií předem znal podrobné plány atentátu v Manchesteru, a otce Ramadána. Ten ale napojení svého syna na islamistické radikály vyloučil. Podle deníku The Daily Telegraph si ale úřady byly vědomy toho, že otec sám je napojen na známou islamistickou skupinu v Libyi, která je v Británii zakázána.

Deník The Daily Telegraph dnes s odvoláním na neupřesněné zdroje také napsal, že Salmán Abádí byl úřadům hlášen kvůli extremistickým názorům v uplynulých pěti letech opakovaně. Svým přátelům údajně řekl, že „být sebevražedným atentátníkem je v pořádku". Jeho přátelé to vzápětí oznámili na horké protiteroristické lince, kterou zřídila vláda.

Britská policie ve čtvrtek varovala před falešnými sbírkami pro oběti atentátu.

Kdo je Salmán Abádí.

Reklama

Doporučované