Hlavní obsah

Při rekonstrukci se pod dělníky zřítil hokejový stadion v Petrohradu

Kolabující stadion SKK Petěrburgskij v Petrohradu.

Reklama

aktualizováno •

V Petrohradu zemřel při rekonstrukci stadionu 29letý dělník poté, co se budova nečekaně zřítila. Další tři lidé vyvázli živí. Dramatické záběry z dronu, na kterých je vidět zřícení stadionu, zveřejnil zpravodajský server BBC.

Článek

Na videu lze spatřit muže, který na vrcholu vnějšího oblouku stadionu řeže kovový nosník. Ve chvíli, kdy se mu to podaří, se však začne celá konstrukce stadionu hroutit. Na záběrech je ještě vidět, že se dělník snaží z řítící se stavby doběhnout za svým kolegou do klece, jež je zavěšena z nedalekého jeřábu.

Celé video ukazuje, jak blízko byl dělník k záchraně (obsahuje explicitní záběry)

Podle místního představitele ruského ministerstva pro mimořádné události tři další pracovníci nehodu přežili a úřady incident vyšetřují.

Stadion SKK Petěrburgskij byl otevřen v roce 1980 a konaly se v něm kromě sportovních událostí také hudební koncerty. V současné době procházel rekonstrukcí, protože měl být jedním z dějišť mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2023.

„Zřítilo se 80 procent zdí a střechy. Přibližná plocha závalu je 25–28 tisíc metrů čtverečních,“ uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace. S demolicí konstrukce, byť řízenou, se během rekonstrukce nicméně počítalo.

Podle deníku Kommersant místní aktivisté a architekti usilovali o to, aby byl chátrající stadion prohlášen kulturní památkou a zabránilo se tak jeho zbourání. Argumentovali, že se jedná o ikonickou stavbu sovětské neokonstruktivistické architektury. Úřady nicméně něco takového odmítly s tvrzením, že stadion z roku 1980 není starší 40 let, což je podmínkou pro vyhlášení za kulturní památku. Příslušný návrh bylo možné podat nejdříve 31. ledna, tedy v den, kdy se střecha zřítila.

Stadion SKK Petěrburgskij přivítal první návštěvníky v roce 1980 a konala se v něm kromě sportovních událostí také řada koncertů. V současné chvíli procházel rekonstrukcí, protože měl být jedním z dějišť mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2023.

Reklama

Doporučované