Hlavní obsah

Při rozhovoru s Reuters Trump opět přetékal kritikou. Vůči EU, Číně i americkým vyšetřovatelům

Americký prezident v rozhovoru s Reuters zkritizoval Čínu, EU i vyšetřování svého volebního štábu.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump v pondělním rozhovoru se zpravodaji z agentury Reuters obvinil Evropskou unii a Čínu z měnových manipulací. Kriticky se vyjadřoval také k jednání tureckého prezidenta Recepa Erdogana nebo ke zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi.

Článek

Mueller má za úkol objasnit ruskou roli v amerických prezidentských volbách v roce 2016. Při vyšetřování se tak zaměřuje i na Trumpův volební štáb. Nynější americký prezident jakoukoliv spolupráci s Ruskem odmítá. Zároveň se ale brání případnému výslechu. Vyšetřovatel Mueller podle něj není nestranný a mohl by rozhovor vést nebo ovlivnit tak, aby později měl prostor Trumpa obvinit z křivé přísahy.

Trump vyjádřil obavy, že by Mueller mohl porovnat jeho prohlášení se slovy dalších lidí, které již vyslechl – mimo jiné s prohlášením někdejšího šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho – a že veškeré nesrovnalosti by se poté obrátily proti prezidentovi. „Když něco řeknu já a on (Comey) něco řekne, tak je to moje slovo proti jeho. A on je nejlepší kamarád Muellera, takže Mueller by mohl říct: No, věřím Comeymu. I kdybych hovořil pravdu, tak to ze mě udělá lháře. To není dobré,“ řekl Trump v pondělním rozhovoru.

K tomu, zda nakonec skutečně výslech zamítne, nebo zda zvažuje odebrat Muellerovi bezpečnostní prověrku, se Trump nevyjádřil. Místo toho se uchýlil ke kritice namířené vůči EU, Číně nebo Turecku.

Podle Trumpa Číňané manipulují s jüanem a Evropané zase s eurem. Dodal, že když USA uvalily cla na dovoz čínského zboží, Čína uměle snížila cenu své měny. Dále řekl, že od jednání s Pekingem svolaných na tento týden nemá valná očekávání a že u obchodního sporu mezi USA a Čínou zatím konec není v dohlednu.

O evropské měnové politice Trump a jeho úřad v minulosti kriticky hovořili opakovaně. Prezidentův obchodní poradce Peter Navarra například letos prohlásil, že Německo slabé euro využívá na úkor Spojených států.

Na adresu Turecka Trump řekl, že mu nehodlá jakkoli ustupovat, aby se domohl propuštění amerického pastora Andrewa Brunsona, který v Turecku čelí obvinění z terorismu a špionáže. Dodal také, že si nedělá starosti z toho, zda odvetné americké sankce proti Turecku poškodí evropskou ekonomiku. „Myslím si, že je velmi smutné to, co Turecko dělá. Dělá strašnou chybu. Žádné ústupky nebudou,“ řekl.

Agentuře Reuters dále sdělil, že se velmi pravděpodobně znovu sejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Žádný termín ale nestanovil.

Reklama

Doporučované