Hlavní obsah
Online

Ve Vídni zabíjel 20letý muž předčasně propuštěný z vězení. Chtěl k IS

Policisté pokračují ve velkém zátahu; oblast kolem náměstí Schwedenplatz je uzavřená a policie na Twitteru vyzvala občany, aby se drželi stranou všech veřejných prostor a nepoužívali ani hromadnou dopravu.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Zastřeleným pachatelem útoku ve Vídni je dvacetiletý muž se záznamem v rejstříku za příslušnost k teroristické organizaci. Kromě něj zemřeli další čtyři lidé.

Článek

Po večerním útoku ve Vídni zůstali čtyři mrtví civilisté, dva muži a dvě ženy. Bylo zraněno 17 lidí, sedm z nich je ve vážném stavu. Podle ministra vnitra Karla Nehammera šlo o teroristický útok.

Jednoho útočníka policie zastřelila, další byl zadržen. Nejméně jeden z podezřelých je však stále na útěku. Policie pracuje s verzí, že útočníci mohli být čtyři. Vrah, který byl při útoku ve Vídni zastřelen policií, měl teprve 20 let, severomakedonské kořeny a záznam v rejstříku za příslušnost k teroristické organizaci. 25. dubna 2019 byl odsouzen na 22 měsíců vězení za pokus o cestu do Sýrie za účelem připojení k ISIS. 5. prosince byl předčasně propuštěn.

K útoku se v úterý přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Atentát provedl střelnými zbraněmi a nožem „voják chalífátu“, který v rakouském hlavním městě zabil nebo zranil kolem 30 lidí, uvedl dnes IS na své propagandistické platformě Nashir News.

Ministr Nehammer kvůli přetrvávající nebezpečné situaci vyzval místní, aby raději zůstali doma, pokud je to možné. „Vyhýbejte se centru města,“ nabádal Nehammer.

První výstřely padly okolo osmé hodiny večer u synagogy v ulici Seitenstettengasse. Ta se nachází poblíž stanice metra Schwedenplatz v samém centru rakouské metropole. Zda byla synagoga terčem útoku, zatím není jasné. Útočníci podle agentury AP náhodně stříleli na lidi bavící se v kavárnách a restauracích před koronavirovou uzávěrou, nicméně podle kancléře Kurze nelze antisemitský motiv vyloučit. Vídeňská policie později upřesnila, že útok proběhl na šesti místech.

„Znělo to jako petardy,“ vylíčil televizi ORF očitý svědek, který si nepřál být jmenován. „Pak jsem si všiml, že jsou to výstřely. Viděl jsem člověka, který běžel po (ulici) Seitenstettengasse a divoce střílel z automatické zbraně. Pak zabočil (…) směrem na (náměstí) Schwedenplatz. Dál tam divoce střílel. Pak přijela policie a střílela.“ Podle svědků oslovených serverem oe24.at padlo „minimálně 50 výstřelů“.

Dění v centru Vídně pro Seznam Zprávy popsala i Češka Petra Čičo, která pracuje v hotelu nedaleko útoku. „Máme tady lidi, kteří se přišli schovat a ty útočníky viděli na vlastní oči. Jedna slečna tady ještě pořád brečí. Viděla muže, který začal střílet,“ popsala žena.

Dění sledujeme v online reportáži:

  • Putin zaslal vzkaz Rakousku, útok odsoudil

    Ruský prezident Vladimir Putin zaslal zprávu rakouskému prezidentovi Alexandru Van der Bellenovi a rakouskému kancléři Sebastianu Kurzovi, v níž vyjádřil soustrast po útoku. Prohlášení na webových stránkách Kremlu uvádí: „Hlava ruského státu rozhodně odsuzuje tento krutý a cynický zločin, který opět potvrdil nelidskou podstatu terorismu, a vyjádřil přesvědčení, že teroristické síly nebudou schopny nikoho zastrašit, zasít sváry a nenávist mezi lidmi různých vyznání.“

    Putin ve svém prohlášení také „znovu potvrdil připravenost Ruska vybudovat spolupráci s Rakouskem a dalšími členy mezinárodního společenství v boji proti všem formám a projevům terorismu“.

  • K útoku se přihlásil samozvaný Islámský stát

    K pondělnímu teroristickému útoku ve Vídni se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Atentát podle ní provedl voják chalífátu, uvádí Reuters.

  • Řím chce po útoku ve Vídni zpřísnit zákony proti terorismu v EU

    Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio navrhuje po pondělním útoku ve Vídni zpřísnit v Evropě legislativní opatření proti terorismu. Za vzor by podle něj mohl posloužit protiteroristický zákon známý pod označením Patriot Act, kterým Spojené státy reagovaly na útoky z 11. září 2001, uvedla dnes agentura DPA. S ohledem na ilegální migraci a bezpečnost občanů jde o to, „podívat se realitě do očí“, napsal dnes Di Maio na svém Facebooku. „EU musí zvýšit úroveň bezpečnosti, to samé musí učinit i naše země,“ uvedl politik Hnutí pěti hvězd. „Jde o to, přemýšlet o něčem větším, a týká se to celé EU, například Patriot Act po americkém vzoru,“ napsal s tím, že o návrhu bude v příštích dnech hovořit se svými evropskými protějšky.

  • Atentátník z Vídně pocházel z normální rodiny, řekl jeho obhájce

    Mladý islamistický radikál, který v pondělí zabil čtyři lidi v centru Vídně, pocházel ze zcela normální rodiny. Řekl to dnes podle agentury APA obhájce z procesu, v němž byl loni útočník Kujtim Fejzulai odsouzen k 22 měsícům vězení kvůli pokusu vycestovat do Sýrie a připojit se k teroristické organizaci Islámský stát (IS). Fejzulai byl loni v prosinci předčasně propuštěn, když se úřadům zdálo, že je na cestě deradikalizace. Dvacetiletého atentátníka v pondělí večer zabily policejní zásahové jednotky.

    „Pocházel z naprosto normální rodiny. Pro mě to byl mladík, který měl smůlu na špatné přátele. Kdyby nechodil do mešity, ale na box, stal by se z něj boxer,“ charakterizoval svého někdejšího klienta vídeňský obhájce Nikolaus Rast. „Nikdy by mě nenapadlo, že by se mohl stát atentátníkem,“ poznamenal. Právník hájil mladíka v procesu u vídeňského zemského soudu, který stoupence IS poslal do vězení. Předtím ho zadržely turecké úřady a vydaly ho do Rakouska.

  • Útočník z Vídně ještě před pár dny odsoudil teroristické útoky ve Francii

    Kujtim Fejzulai byl odsouzen v dubnu 2019 kvůli teroristickému spolčení poté, co se pokusil odcestovat do Sýrie, aby se tam připojil k takzvanému Islámskému státu (IS). Už na začátku prosince byl propuštěn a byl mu přidělen sociální kurátor, který ho měl zbavit radikalizace. Věnoval se mu také spolek Derad, který se zabývá islamistickými pachateli trestných činů.

    Fejzulaiovi se dařilo předstírat, že se od ideologie IS odvrátil. Před sociálním kurátorem „se obzvlášť snažil“, řekl ministr vnitra Karl Nehammer. Ještě před několika dny absolvoval mladík sezení u spolku Derad a odsoudil nedávné teroristické útoky ve Francii. Rakouská policie podle televize ORF zadržela jednoho muže také v Linci. Muže označovaného za islamistu vyvedli z domu v poutech těžkooděnci, uvedla ORF. Podle ní ale není jasné, zda zadržení souvisí s pondělním útokem.

  • Policie v ČR zrušila opatření přijatá po útoku teroristy ve Vídni

    Česká policie zrušila opatření přijatá po pondělním teroristickém útoku ve Vídni. Terorista, který byl na místě činu zastřelen policisty, podle rakouských úřadů jednal sám. Čeští policisté to dnes před 16:00 oznámili na Twitteru. Kvůli útoku zavedli namátkové kontroly na hranicích nebo zvýšili ostrahu židovských objektů. Terorista, dvacetiletý Vídeňan s albánskými kořeny, zastřelil v pondělí večer v rakouském hlavním městě čtyři lidi a dvě desítky dalších zranil.

    „S ohledem na oficiální sdělení rakouské strany, které vylučuje existenci dalších pachatelů včerejších (pondělních) útoků, kteří by mohli být na pohybu, ukončuje Policie ČR všechna opatření přijatá v souvislosti s nimi. Jediný pachatel útoku byl již včera při policejním zákroku zastřelen,“ oznámili policisté.

  • Nejvyšší stupeň varování ve Vídni stále platí

    V prostředí pachatele pondělního teroristického útoku ve Vídni bylo v hlavním městě a ve spolkové zemi Dolní Rakousy provedeno 18 domovních prohlídek a předběžně zadrženo 14 osob, které jsou vyslýchány. Na dnešní odpolední tiskové konferenci to řekl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Podle něj nic neukazuje na to, že by se na útoku kromě střelce podílel někdo jiný. Ministr však zdůraznil, že je třeba to ještě vyloučit. Dříve Nehammer uváděl, že nejméně jeden další podezřelý je na útěku. Nejvyšší stupeň varování ve Vídni stále platí.

  • Stav zraněného policisty je stabilní

    Stav postřeleného policisty, který byl při zásahu proti útočníkovi vážně zraněn, je po operaci stabilní. Podle vídeňského starosty Michaela Ludwiga jsou tři lidé po pondělních událostech v nemocnicích v kritickém stavu.

  • Po atentátu ve Vídni bylo zadrženo 14 osob, útočník byl asi sám

    Po razii v bytě pachatele pondělního teroristického útoku ve Vídni bylo provedeno dalších 18 domovních prohlídek a předběžně zadrženo 14 osob, které jsou vyslýchány. Na dnešní odpolední tiskové konferenci to řekl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Podle něj nic neukazuje na to, že by se na útoku kromě střelce podílel někdo jiný. Nehammer potvrdil, že při večerní střelbě byli vedle útočníka zabiti čtyři další lidé a 22 osob bylo zraněno, uvádí ČTK.

  • Český prezident zaslal kondolenci rakouské hlavě státu

    Prezident Miloš Zeman zaslal svému rakouskému protějšku kondolenční dopis. „Vážený pane prezidente, s hlubokým zármutkem a rozhořčením jsem přijal zprávu o teroristickém útoku v blízkosti synagogy v centru Vídně, který si vyžádal ztrátu na lidských životech a vícero zraněných. Se znepokojením a úzkostí sleduji trend rostoucího násilí a nenávisti po celé Evropě, stejně jako bující antisemitismus. Naší povinností je se strachu a nenávisti postavit a nemlčet. Dovolte mi, abych Vás ujistil, že v boji proti terorismu, antisemitismu, nenávisti a násilí stojíme, a vždy stát budeme, pevně při Vás,“ stojí v dopise Alexandru Van der Bellenovi.

  • Svědek útoku ve Vídni: Útočník byl zřejmě jen jeden

    Rakouská policie dál prověřuje, zda zastřelený atentátník jednal sám, či měl komplice. Podle portálu rakouského listu Heute se snaží policie sestavit diagram času a vzdáleností, podle něhož určí, zda mohl jediný člověk během několika minut útočit na šesti různých místech. Agentura APA oslovila svědka útoku, podle něhož byl útočník zřejmě jen jeden. „Když ho (policie) zastřelila, bylo po všem,“ řekl agentuře svědek. „Najednou zazněly výstřely, nejprve asi 20, pak osm a pak zase 20,“ popsal útok muž, který právě zavíral svůj obchod se suvenýry. Zpočátku nechápal, o co jde. „Kdo by pomyslel na teroristický útok ve Vídni?“ dodal. Až když zahlédl mrtvého střelce na zemi, došlo mu, že terorismus nezná hranic.

    Svědek uvedl, že viděl jen jednoho útočníka. „Šel k (náměstí) Schwedenplatz a pak zase zpátky,“ uvedl. Útočníka v blízkosti tohoto náměstí zastřelila policie poblíž kostela sv. Ruperta, který je naproti židovské synagoze. Podle svědka už poté nebyla slyšet žádná střelba. Muž uvedl, že nemůže potvrdit, že by se útočilo v ulici Graben.

  • Útočník z Vídně si jel podle Heute na Slovensko pro munici

    Muž považovaný za pachatele pondělního teroristického útoku ve Vídni navštívil v polovině července Slovensko, aby si zde obstaral munici pro útočnou pušku kalašnikov. Dnes o tom informoval portál rakouského listu Heute. Tento typ zbraně byl při útoku použit spolu s další ruční střelnou zbraní a také mačetou, uvedl list. Slovenská policie v reakci pouze uvedla, že na případu spolupracuje s rakouskými kolegy.

    Mladík na Slovensko údajně jel se svým známým. K cestě použil auto matky jistého Kosovana, kterého policie podle deníku považuje za jeden z jeho podezřelých kontaktů, neboť je úřadům několik měsíců či let znám svými radikálními postoji. „Slovenská policie v maximální možné míře spolupracuje s partnery z Rakouska ohledně teroristických útoků a poskytuje jim všechny relevantní informace. Jsme v úzkém kontaktu a prověřujeme možný pohyb podezřelých osob i na území Slovenské republiky,“ sdělila mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Bárdyová na dotaz ČTK.

  • Video: Sebastian Kurz položil věnec obětem teroristického útoku

    Rakouský premiér Sebastian Kurz.Video: AP

  • V Linci zatkli podezřelého z terorismu

    Teroristický útok ve Vídni zasahuje až do Lince, kde dopoledne speciální vyšetřovatelé zatkli muže podezřelého z terorismu. Podle informací německého serveru Krone je zatčený – stejně jako již zastřelený pachatel z Vídně – islamistou. Během akce nedošlo ke střelbě, muž se dle serveru zdál být zásahem překvapený.

  • Video: Hodiny po útoku

    Podívejte se na video z dění po útoku. Video: AP

  • Německá policie zpřísnila ostrahu hranic s Rakouskem

    Německá policie po pondělním teroristickém útoku zvýšila ostrahu hranic s Rakouskem. Stejný krok učinila i česká policie. Dohled nad hranicemi zpřísnili i rakouští policisté.

    Německá spolková policie sdělila, že její příslušníci nyní bedlivěji sledují dění na hranicích a všímají si případného nestandardního chování na německo-rakouském pomezí. Kontroly pak policie označila za takticky důležité.

  • Rakousko vyhlásilo kvůli útoku třídenní státní smutek

    Rakousko vyhlásilo kvůli pondělnímu teroristickému útoku třídenní státní smutek, památku obětí uctí dnes minutou ticha i mší v chrámu svatého Štěpána ve Vídni. Informují o tom místní média s odvoláním na ranní mimořádné zasedání vlády. Ta označila událost z pondělního večera za útok „na svobodu a demokracii“.

    V Rakousku dnes na veřejných budovách už spustili vlajky na půl žerdi a v poledne uctí památku obětí minutou ticha. Ve středu ráno budou držet minutu ticha také děti ve školách, uvedl deník Kurier. V chrámu svatého Štěpána ve Vídni se bude dnes konat smuteční mše, která bude kvůli pandemii covidu-19 přenášena přes internet, informoval vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn, jenž také vyzval k tomu, aby se na útok neodpovídalo nenávistí.

  • Kancléř Kurz slíbil ochránit demokracii a vypátrat strůjce útoku

    Pondělní útok ve Vídni byl beze vší pochybnosti islamistickým činem z nenávisti vůči rakouskému způsobu života. V dnešním projevu to prohlásil rakouský kancléř Sebastian Kurz, který národu přislíbil ochranu demokracie a vypátrání strůjců teroristického činu. „Je to boj mezi civilizací a barbarstvím,“ uvedl.

  • Van der Bellen: Zbabělý teroristický útok v srdci naší republiky

    Rakouský prezident Alexander Van der Bellen poděkoval policistům a vojákům, kteří nasazují životy, ale také všem zdravotníkům. Poděkování zaznělo také směrem k mezinárodnímu společenství, jež se v těžkých hodinách jednoznačně postavilo za Rakousko. „Na půdě, kde žijeme, v Evropě, v demokracii, se nenecháme zastrašit nenávistí a budeme bránit naše hodnoty. Ať žije Rakousko, ať žije svoboda,“ řekl v rakouské televizi.

Reklama

Hlavní zprávy