Hlavní obsah

Záběry: Při útoku na základnu v Homsu zahynulo údajně 14 lidí, Pentagon vystřelení raket popírá

Vypálení raket na základnu v Homsu zachytily kamery.Video: AP

 

Reklama

Bezprostředně po útoku na základnu v syrském Homsu obvinil režim Bašára Asada z vypálení raket Spojené státy.

Článek

Při nočním raketovém útoku na vojenskou leteckou základnu v syrské provincii Homs zemřelo 14 lidí, mezi nimi Íránci. Podle agentury AP to uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Syrská státní televize z útoku obvinila Spojené státy, Pentagon to odmítl.

Syrská televize uvedla, že brzy po půlnoci místního času byly v blízkosti letiště slyšet silné výbuchy. Podle nejnovějších informací syrských médií letiště aktivovalo systém protivzdušné obrany a sestřelilo osm raket.

Ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán uvedl, že mezi mrtvými jsou převážně Íránci či členové skupin podporovaných Teheránem.

Syrská státní média tvrdí, že za útokem zřejmě stojí USA, což Pentagon popírá. „V tuto chvíli v Sýrii žádné letecké údery neprovádíme,“ uvádí se podle agentury Reuters v prohlášení amerického ministerstva obrany. „Nicméně situaci nadále pečlivě sledujeme a podporujeme probíhající diplomatické úsilí pohnat k odpovědnosti ty osoby, které mají na svědomí použití chemických zbraní v Sýrii,“ sdělil Pentagon.

Americký prezident Donald Trump v neděli v souvislosti s údajným chemickým útokem v Sýrii označil syrského prezidenta Bašára Asada za „zvíře Asada“. Podle šéfa Bílého domu musí Asad zaplatit za sobotní útok na syrské město Dúmá, při kterém byly podle dostupných zpráv použity chemické zbraně a zahynuly desítky lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované