Hlavní obsah

Při volbách uvnitř ANO uspěl „Vokřálův“ člověk. Hnutí je dál rozhádané

Petr Vokřál.

Reklama

aktualizováno •

Brněnské ANO má za sebou „volbu důvěry“ v Petra Vokřála. Krajský lídr pro podzimní volby a místopředseda hnutí řeší dopady kauzy Stoka. V úterním hlasování o pozici prvního místopředsedy oblasti Brno-město vyhrál „jeho“ člověk.

Článek

V tajné volbě brněnského předsednictva zvítězil podle informací Seznam Zpráv poměrem 11 ku 8 René Černý, místostarosta brněnských Řečkovic. Stoupenec Vokřála i brněnské šéfky hnutí Karin Karasové nahradil ve funkci Pavla Dvořáka.„Ano, můžu potvrdit, že pana Černého jsem si přála. Byl to můj favorit. Potřebujeme teď před volbami hlavně pracovat a vrátit důvěru našich voličů,“ komentovala volbu starostka Králova Pole Karasová.

Dvořák na post rezignoval v únoru, část straníků mu vyčítala namočení v kauze Stoka. Jeho kamarád a bývalý vlivný muž ANO Jiří Švachula čelí obžalobě z ovlivňování veřejných zakázek.

Brněnské hnutí ANO je rozhádané mimo jiné kvůli třem místním organizacím. Buňky z Černovic, Starého Lískovce a Židenic předsednictvo v březnu škrtlo, čtyřicítka členů měla vrátit stranickou legitimaci kvůli napojení na aktéry Stoky. V půli května je kvůli „procesní chybě“ vzalo zpět.

Úterní volby v Brně však rozjitřenou atmosféru uvnitř hnutí nezklidnily. V hlasování těsně neuspěl místostarosta Brna-severu David Aleš. „Respektuji vítězství pana Černého. Potvrdil se však názorově jednolitý blok kolem paní Karasové. Přijde mi, že co se říká jinak, je brané negativně. Jsem zvědavý, jestli teď bude pozornost upřená na mě,“ okomentoval volbu Aleš.

Už dříve projevil názor, že je špatné rušit tři místní organizace v Černovicích, Starém Lískovci a Židenicích. Podle „Vokřálova“ křídla jsou napojené na kauzu Stoka a docházelo tam k velrybaření členů.

Hlavnímu aktérovi kauzy Stoka Jiřímu Švachulovi hrozí v případě ovlivňování veřejných zakázek až šestnáct let vězení. Z napojení na někdejšího vlivného muže ANO i podsvětí se osočují obě křídla v hnutí.

Podle informací Seznam Zpráv dokonce místní organizace z brněnské Slatiny vyzvala členy ANO, kteří jsou zasažení kauzou Stoka, ať pozastaví kandidaturu do krajských voleb. Ve spise přitom figuruje i Vokřálovo jméno. Ten však není trestně stíhaný a jakékoli vazby či pochybení odmítá.

Aleš nerozumí, proč jsou z napojení na Stoku kritizovaní právě členové tří zmíněných organizací. „Nové vedení má teď prostor, aby ukázalo, jak chce situaci řešit. Zatím se zdá, že kdo je nepohodlný, musí být odstraněn. Nechápu, proč si nepozastavil členství třeba Richard Mrázek,“ podivil se Aleš. Mrázek dělal v minulém volebním období Vokřálovi náměstka pro oblast majetku a dopravy a se Švachulou jej pojilo přátelství. Jeho jméno také ve spise figuruje. Policií však obviněn nebyl.

Brněnská šéfka ANO zdůraznila, že vedení oblasti dostalo za úkol od Babišova předsednictva očistit hnutí od problematických členů. Na 8. června má oblast naplánovanou další schůzi. „Jediným bodem programu bude řešení situace v místních organizacích. Budeme chtít po jednotlivých členech vysvětlení,“ uvedla Karasová.

Zároveň řekla, že nikdy nechtěli trvale vyloučit všechny členy organizací v Židenicích, Starém Lískovci a Černovicích. „Některé jsme chtěli přijmout zpátky,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované