Hlavní obsah

Při výbuchu auta napěchovaného výbušninami zemřely v Afghánistánu desítky lidí

Afghánistán: následky atentátu ve frontě na mzdu.

 

Reklama

Útok zasáhl hlavně civilisty a příslušníky afghánských bezpečnostních složek, kteří před pobočkou banky čekali, aby si mohli vyzvednout plat.

Článek

Nejméně 29 mrtvých a více než 50 zraněných si podle nejnovější bilance vyžádal útok sebevražedného atentátníka před bankou v jihoafghánském městě Laškargáh, které je metropolí provincie Hílmand.

Útočník před vchodem do banky odpálil automobil s výbušninami. Podle agentury AP to oznámil provinční guvernér.

Úřady uvedly, že mezi oběťmi jsou civilisté a také příslušníci afghánských bezpečnostních složek, kteří před pobočkou Nové kábulské banky čekali, aby si mohli vyzvednout svůj plat.

Zpravodajský server BBC News s odvoláním na afghánskou televizi Tolo sdělil, že ozbrojení útočníci pronikli po výbuchu do banky, kde se rozpoutala přestřelka se členy bezpečnostních sil. Nemocnice v Laškargáhu uvedly, že stále přijímají zraněné a obávají se, že počet obětí a zraněných ještě poroste.

K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil. Islamistické hnutí Tálibán a teroristická organizace Islámský stát (IS) ale v minulosti několikrát zaútočily na banky, kam si policisté, vojáci nebo členové afghánské vlády přišli pro mzdu, napsala agentura Reuters.

Stejná banka v Laškargáhu se stala terčem útoku již v únoru, kdy zde přišlo o život šest lidí a 20 bylo zraněno. K atentátu se tehdy přihlásil Tálibán.

Podle místních činitelů bojovníci Tálibánu nyní ovládají tři čtvrtiny provincie Hílmand, kde se produkuje nejvíce opia na světě. S jeho pomocí islamisté získávají finanční prostředky pro svůj boj.

Reklama

Doporučované