Hlavní obsah

Při výbuchu v Kábulu zemřelo nejméně 40 lidí, desítky dalších jsou zraněny

Sebevražedný výbuch v Kábulu má desítky obětí.Video: Twitter.com

 

Reklama

Výbuch se odehrál na shromáždění náboženských učenců z celého Afghánistánu. K útoku se zatím nepřihlásila žádná teroristická organizace.

Článek

Nejméně 40 lidí zahynulo při sebevražedném bombovém atentátu na náboženské shromáždění v afghánské metropoli Kábulu. S odvoláním na místní úřady o tom informují zahraniční tiskové agentury. Afghánské ministerstvo zdravotnictví hovoří také o 60 zraněných.

Exploze zasáhla objekt určený pro pořádání svateb, kde se právě konalo shromáždění připomínající narozeniny proroka Mohameda.

„Mohu potvrdit, že bylo zabito 40 lidí,” řekl médiím mluvčí kábulské policie Basir Mudžáhid.

K útoku se bezprostředně nikdo nepřihlásil, agentura AP ovšem připomněla, že jak radikální hnutí Tálibán, tak organizace Islámský stát (IS) si jako své cíle vybírají duchovní nakloněné aktuální afghánské vládě.

„Exploze nastala ve svatebním areálu Uranus, kde se sešli muslimští učenci, aby v tento den oslavili narození proroka,” dodal policejní mluvčí. Informaci potvrdilo ministerstvo obrany, které zdůraznilo, že na ceremonii v Kábulu dorazili duchovní ze všech koutů Afghánistánu. Přítomna byla i veřejnost.

Reklama

Doporučované