Hlavní obsah

Při vysoké volební účasti získají demokraté Sněmovnu reprezentantů, ukazuje průzkum

Foto: Shutterstock.com

Demokraté mají šanci ovládnout listopadové volby v USA.

Reklama

Podle nejnovějšího výzkumu jsou demokraté na cestě za vítězstvím v nadcházejících kongresových volbách do Sněmovny reprezentantů v USA. V případě vysoké volební účasti je odhadováno, že mohou získat až 226 mandátů. V opačné situaci by z vítězství těžili s těsnou většinou republikáni.

Článek

Demokraté jsou na nejlepší cestě ovládnout po nadcházejících listopadových kongresových volbách Sněmovnu reprezentantů USA, jejich předpokládané vítězství je ale podmíněno vysokou volební účastí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu televize CBS News a agentury YouGov.

K získání většiny ve 435členné Sněmovně reprezentantů je třeba 218 křesel. Podle aktuálního modelu CBS News/YouGov mají demokraté šanci získat 226 mandátů, což by znamenalo pohodlnou většinu. To je pro demokraty nejlepší výsledek od léta, kdy CBS News/YouGov s tímto typem průzkumů začal. Sondáž ale jako statistickou odchylku uvádí plus mínus 14 křesel, neboť řada soubojů mezi demokratickými a republikánskými rivaly je mimořádně vyrovnaných.

Demokraté ve volbách do Kongresu usilují o páku na prezidenta Trumpa.Video: AP, Seznam Zprávy, Youtube.com

Televize s YouGov proto vypracovala ještě dva další modely, z nichž jeden počítá s nízkou volební účastí, a druhý zase s vysokou. Pokud by k volbám přišlo méně lidí, těžili by z toho republikáni, kteří by získali nejtěsnější možnou většinu 218 kongresmanů. Při vyšší účasti, kdy by k urnám přišli i méně disciplinovaní chudší voliči klonící se na stranu demokratů, by Demokratická strana mohla mít ve Sněmovně reprezentantů 235 zástupců.

Pokud v listopadových volbách vyhrají demokraté, bude to znamenat ránu pro administrativu republikánského prezidenta Donalda Trumpa, který by v Kongresu na zbývající dva roky svého prvního funkčního období ztratil podporu. Sněmovnu i Senát nyní ovládají republikáni.

Reklama

Související témata:

Doporučované