Hlavní obsah

Při vzpouře v mexické věznici zemřelo nejméně 13 lidí

Vzpoura ve věznici v severním Mexiku si vyžádala nejméně 13 lidíVideo: Reuters

 

Reklama

Nejméně 13 lidí zahynulo při vzpouře ve věznici Cadeyreta v severomexickém státě Nuevo León. V úterý se bezpečnostním jednotkám podařilo dostat situaci pod kontrolu.

Článek

Vězni začali podle mexických médií protestovat, neboť do trestnice poblíž města Monterrey měli být umístěni odsouzenci spojení s mocným drogovým kartelem Zetas. Trestanci na znamení nesouhlasu část areálu věznice v pondělí podpálili a zadrželi několik členů ostrahy věznice.

Bezpečnostní jednotky v úterý potlačily nepokoje a situaci mají plně pod kontrolou, uvedl v úterý 10. října státní bezpečnostní úředník Aldo Fasci. Zatím není jasné, kolik vězňů zemřelo během vzpoury a kolik při zásahu bezpečnostních složek.

V přeplněných mexických věznicích nejsou násilnosti nijak výjimečné. Soupeřící gangy často ve věznicích vyvolávají krvavé boje. K nejkrvavějším nepokojům posledních let v rámci tohoto mexického regionu došlo v roce 2012, kde v nuevoleónské věznici Apodaca zastřelili členové Zetas 44 příslušníků kartelu Gulfo. Loni v únoru pak při střetu vězňů v jiné trestnici v Monterrey zemřelo 49 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované