Hlavní obsah

Při záplavách na Tchai-wanu zahynulo nejméně sedm lidí

Voda kromě domů brala i auta a skútry.Video: Marek Baloun, Reuters

 

Reklama

Nejméně sedm mrtvých a přes sto zraněných osob mají na svědomí intenzivní deště na západě Tchai-wanu. Místy spadlo až 1000 mm srážek.

Článek

Nejméně sedm lidí zemřelo při záplavách v okrese Chiayi na západě Tchai-wanu. Podle čínské centrální meterologické kanceláře se jednalo o extrémní případ vytrvalých tropických dešťů. Na některých místech totiž spadlo až 1000 milimetrů srážek.

Deště zaplavily celkem jedenáct měst a vyhnaly z domovů přibližně šest tisíc lidí. Více než sto jich je zraněno. V oblasti je přerušena dodávka elektrické energie, některé stožáry strhla voda s sebou. Tři osoby zemřely poté, co na ně voda strhla lešení.

Na místo už dorazil tchai-wanský premiér William Lai i prezident Tsai Ing-Wen. Ten se občanům omluvil za vzniklé problémy a slíbil brzkou nápravu. „Mrzí mě, že musíte trpět,“ uklidňoval rozladěné občany. Ti ale jeho omluvy příliš nevzali. „Až budou příště podobně velké deště, budeme muset nechat náš osud na nebi. Není třeba čekat na kroky vlády,“ zkritizoval situaci starosta jedné z poškozených vesnic Čchang Keng-Chao. „Prezident by neměl chodit po suchu. Lidé zde jsou promočení,“ dodal jeden z naštvaných občanů.

Tropické deště nejsou na Tchai-wanu nic zvláštního. Období dešťů zde trvá od února do září. Na srpen ale připadá pouhých 230 milimetrů srážek. Tyto deště tak byly téměř pětkrát větší.

Reklama

Související témata:

Doporučované