Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení v Indonésii stoupá, nepřežilo už 97 lidí

Záchranáři vyprošťují oběti z trosek zřícených objektů na ostrově Sumatra.

 

Reklama

Severní část ostrova Sumatra zasáhlo silné zemětřesení. Armáda hlásí 97 obětí a stovky zraněných.

Článek

Ve středu brzy ráno zasáhlo severní Indonésii silné zemětřesení. Z epicentra v hloubce 17 kilometrů pod mořem vycházely otřesy o síle 6,4 stupně. Nejsilnější otřesy následovalo ještě minimálně pět slabších záchvěvů.

Zemětřesení zasáhlo především provincii Aceh v severní části ostrova Sumatra, nejvíce postiženou oblastí je Pidie Jaya. Armáda zatím hlásí 97 obětí, stovky zraněných a agentura AP informovala o čtyřiceti zřícených budovách, mezi nimi jsou i obchody nebo mešity. Problémem ale je nedostatek vyprošťovací techniky. Indonéský prezident Joko Widodo proto pověřil všechny vládní agentury, aby se zapojily do záchranné operace.

V provincii Aceh vyhlásili stav nouze. Situaci zhoršuje i fakt, že skoro všechny nemocnice v oblasti jsou plné. Spoustu zraněných proto ošetřují na chodbách či v provizorních stanech.

Foto: Mapy Google

Zemětřesení v Indonésii zasáhlo severní část ostrova Sumatra.

Zemětřesení je v Indonésii poměrně běžnou záležitostí. Každoročně se na souostroví objeví několik tisíc otřesů. Země se nachází v pásmu Ohnivého kruhu, známého též jako Tichomořský lem. Právě v této části zeměkoule se nachází několik stovek sopek a především se zde posouvají litosférické desky.

Aktuálně zasaženou oblast postihlo velmi silné zemětřesení v roce 2004. Otřesy o síle 9,2 stupně vyvolaly tsunami a následkem živelné katastrofy zahynulo 120 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované