Hlavní obsah

Čech sestavil nejdražší ručně dělané hodinky a dostal se mezi elitu

Luděk Seryn, původně zlatník a opravář hodinek z Mohelnice, má dnes ateliér na pražských Vinohradech. Tam vznikají strojky, které ho vynesly mezi 37 hodinářů světa.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Luděk Seryn sestavil nejdražší ručně vyrobené hodinky v Česku. Původně byl zlatníkem v Mohelnici, dnes patří mezi hodinářskou elitu a vlastní patent na kombinaci, kterou podle něj nikdo na světě nesestrojil.

Článek

Strojky odměřující čas ho fascinovaly odmalička. První pokusy s hodinkami prováděl už v deseti letech. „Jestli jsem jako malý někdy opravil budíka, tak asi jo. To bylo: Mami, hele, budík nefunguje. Rýpnul jsem do něj a on fungoval,“ popisuje svou vášeň Luděk Seryn.

Vyučil se tedy hodinářem, vzápětí zlatníkem a klenotníkem. Hodinář, který začínal s vlastním obchůdkem v rodné Mohelnici, původně opravoval rozbité kousky a vyráběl snubní prsteny. Po večerech ale zkoušel to, co dnes dělá pár mistrů v oboru na světě. Mezitím se odstěhoval do Prahy a nyní pracuje ve vlastním ateliéru na Vinohradech.

Luděk Seryn

Vyučil se hodinářem, zlatníkem a klenotníkem.

Začínal v Mohelnici jako opravář hodinek.

Teď má ateliér v Praze na Vinohradech.

První hodinky sestrojil v roce 2009, trvalo to 2 roky. Stály 4000 korun.

Nejdražší hodinky prodává za 5 milionů korun.

„Někdy kolem roku 2006 jsem začal s touhle myšlenkou koketovat a spojovat hodinařinu se zlatničinou, v roce 2012 jsem vyrobil první vlastní stroj,“ vypráví pro SZ Byznys o začátcích podnikání kumštýř z Mohelnice a ukazuje hodinky, jež se mu jako první rozběhly v ruce a které si nechal pro sebe. Nosí je prý pořád.

Původně strojky kupoval, ty švýcarské, později dospěl k závěru, že to není potřeba. Většinu součástek vyrábí sám. Obnáší to nekonečné hodiny soustružení, frézování, broušení, leštění. I po deseti letech zdokonalování udělá občas chybu.

„Když se kousek posune někam bokem, tak tím, že to je srdce hodinek a na jeden rozměr navazuje dalších šest, tak je to celé špatně. O to víc vás to po těch letech mrzí,“ přiznává hodinář s tím, že „vadné“ kusy končí v šuplíku.

Časem na sebe upozornil nejdražšími ručně vyrobenými hodinkami u nás. Nazval je Imperátor, posázel šestapadesáti diamanty a lemoval ručně vyráběnými okvětními lístky ze zlata ve starořímském stylu. To vše s motivy z růžového čtrnáctikarátového zlata. Jejich hodnota byla 1,9 milionu korun.

Karel Rotation, Rotující Karel

Před dvěma lety ale přišlo něco, co ho posunulo dál a co považuje za zlom v kariéře. Hodinky Karel Rotation. Jejich stroj se jednou za osm hodin otočí kolem dokola. Jde o hodinářskou komplikaci, tedy něco, co jiné hodinky nemají.

„Přišel zákazník, pan Karel. A přišel s tím, že by chtěl, aby se v hodinkách celý stroj točil, aby rotoval. A já jsem tu myšlenku uchopil. Ten stroj rotuje třikrát za den, což je unikátní. Navíc hodinky byly poprvé osazené automatickým nátahem, což jsem také nikdy nedělal. A aby toho nebylo málo, tak jsme tam přidali speciální seřizování ruček pomocí klíče, takže také naprosto unikátní a v podstatě nikdo na světě nic podobného nemá,“ říká Luděk Seryn a vysvětluje, že jména svých zákazníků běžně nesděluje.

Většinou prý jde o vizionáře, úspěšné lidi, kteří ve svém vlastním byznysu něco dokázali a mohou si dovolit kousek, který nemá nikdo jiný na světě.

Karel Rotation

Rotující Karel.

Stroj hodinek se jednou za osm hodin, třikrát za den, otočí kolem dokola. Jde o takzvanou hodinářskou komplikaci.

S nápadem přišel zákazník, křestním jménem Karel.

Doba vývoje: 2,5 roku.

Cena: 5 milionů korun.

Představení světu: světový veletrh hodinek a šperků v Basileji.

S projektem Karel Rotation, na který má Luděk Seryn dnes i patent, přišlo představení na světovém veletrhu hodinek a šperků v Basileji a pozvání do prestižního sdružení nezávislých hodinářů Horlogère des Créateurs Indépendants.

„Tam patří 37 nejlepších hodinářů světa, včetně čekatelů. Během těch dvou tří let, kdy jste kandidát, vás zkoumají. Chtějí vás poznat, vidět způsob vaší práce, musíte se předvést,“ tvrdí muž, který hodinky Karel Rotation vyvíjel dva a půl roku.

Rodný list

Co hodinky, to originál. Těch vyrobil za dekádu Luděk Seryn téměř padesát. Každý model má svou stránku v almanachu, jakýsi rodný list s fotografií, jménem majitele i cenovkou.

Kromě almanachu vytahuje ze šuplíku složku, kterou autor nedá z ruky. Každý model tak doprovází detailní nákresy, rozměry, popisky.

Výroba sice trvá měsíce, samotný nápad a vývoj ale až několik let. „Čas v tom strávený se úplně spočítat nedá. Tohle jsou dva a půl roku života,“ listuje složkou hodinář a dodává: „To tady po nás zůstane, až už my nebudeme, pro budoucí generace.“

Reklama

Doporučované