Hlavní obsah

Příběh fotky uprchlého podnikatele dostal do varu Tvrdíka a Tři sestry

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Šéfa čínské skupiny CITIC Jaroslava Tvrdíka obvinila kapela Tři sestry ze lží. Exministrovi obrany zase vadí, že hudebníci nechtějí přiblížit detaily pořízení citlivé fotografie.

Reklama

Populární kapela a exministr obrany se do sebe pustili kvůli otázce, kdy byla pořízena fotografie z koncertu, na které je mezinárodně hledaný podnikatel Zdeněk Radil. Odpověď na tuto otázku by policii pomohla při pátrání.

Článek

Celé to začalo předminulý pátek večer. Šéf evropské centrály čínského holdingu CITIC Jaroslav Tvrdík obdržel od svých spolupracovníků fotografii, která zachycovala uprchlého podnikatele Zdeňka Radila na českém území – jak informovaly Seznam Zprávy.

Exministr obrany snímek obdržel s legendou, že jde o aktuální fotografii Radila z probíhajícího koncertu kapely Tři sestry v Brandýse nad Labem. Tvrdík ihned požádal policii, aby na místo akce dorazila a Radila zadržela. Je přesvědčený, že někdejší zakladatel pivovarů Lobkowicz jeho společnost připravil o stamiliony korun.

Radila policie vloni obvinila a letos v březnu na něho soud vydal mezinárodní zatykač, protože podnikatel se vyhýbal vyšetřování a pobývá v zahraničí, nejspíš v Gruzii.

S Tvrdíkovou páteční operací, v jejímž důsledku na koncert Tří sester dorazily policejní hlídky, kapela zásadně nesouhlasí. Podle ní prezident fotbalové Slavie lže, když říká, že inkriminovaná fotografie Radila, VIP hosta koncertu, a členů skupiny, pocházela z brandýského koncertu. „VIP zóna na koncertě vůbec nebyla zřízena a nebyli sem pozvaní žádní VIP hosté, tím méně stíhaný Zdeněk Radil. Jde o čirou spekulaci a lež,“ dodala kapela.

Rušno na koncertě

Situaci kolem fotografie však bude třeba vysvětlit, protože po Radilovi již od roku 2019 pátrá kvůli vyšetřování kauzy Pivovarů Lobkowicz policie a jakákoliv stopa – například datum pořízení fotografie – by detektivům mohla pomoci při pátrání po jeho osobě.

Ostatně na možnost, že by se Radil mohl tu a tam v České republice objevit, upozornil letos v březnu i novojičínský soudce Miroslav Čaňo, který vydal příkaz k zadržení.

„Za uvedené situace se soud ztotožnil s návrhem státní zástupkyně, že je důvodná úvaha o tom, že by se obviněný mohl – byť účelově a krátkodobě – vrátit na území České republiky a pro takový případ je zcela v souladu, aby policejní orgán měl možnost podezřelého zadržet a doručit mu usnesení o zahájení trestního stíhání,“ upozornil soudce v rozhodnutí, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Foto: Seznam Zprávy

Na základě této fotografie se v pátek večer vydala policie hledat Zdeňka Radila (uprostřed) na koncert Tří sester v Brandýse nad Labem.

Seznam Zprávy v uplynulých dnech zjišťovaly, zda a jakým způsobem se pátečním případem kriminalisté zabývají. Zásah měla na starosti středočeská kriminálka. „Ano, na základě oznámení proběhla v místě konání koncertu skupiny Tři sestry bezpečnostní opatření k vypátrání hledané osoby, avšak s negativním výsledkem,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí středočeského policejního ředitelství Barbora Schneeweissová.

Kontrola koncertního areálu podle ní byla důkladná. „Pátrání proběhlo v celém areálu, kde se konal koncert, včetně VIP zóny i zákulisí, kam veřejnost nemá přístup,“ dodala policejní mluvčí.

Kriminalisté odmítli přiblížit detaily, jakým způsobem pátrání po Radilovi nyní probíhá.

Policie žádá o pomoc

Středočeským kriminalistům by pomohlo zjistit, z jakého data ojedinělá fotografie hledaného Zdeňka Radila pochází. „Budeme rádi, pokud nám zašlete jakékoliv informace či poznatky k hledané osobě. I jakákoliv sebemenší informace může pomoci k vypátrání osoby,“ uvedla středočeská policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Kapela tvrdí, že inkriminovaný snímek není z brandýského koncertu, na dotazy redakce však odmítla říci, kdy přesně byla pořízena či jaký vztah členové kapely s hledaným podnikatelem měli nebo mají. „Kapela se k tomu určitě nechce vyjadřovat. Jediné, co víme, je, že ta fotka nevznikla na tom koncertě. Budu o tom mluvit jedině s policií, je to celé věc mezi policií a námi,“ uvedl manažer Tří sester Pavel Martinek.

Šéf holdingu CITIC Jaroslav Tvrdík popsal, že snímek obdržel od pracovníků své skupiny a v danou chvíli pracoval s podezřením, že jde o aktuální fotografii zachycující Radila na českém území. Na otázku, od koho fotografii získal a na základě čeho věřil, že jde o aktuální snímek, Tvrdík neodpověděl.

„Jestliže je skutečně fotografie z jiného koncertu, je na dotyčných z fotografie, aby poskytli součinnost policii a vysvětlili, ze kterého koncertu ve skutečnosti fotografie je a jaké jsou jejich kontakty s mezinárodně hledaným mužem,“ napsal Tvrdík Seznam Zprávám.

Zdeněk Radil v hledáčku policie

Moravskoslezská kriminálka od října 2020 trestně stíhá podnikatele Zdeňka Radila kvůli podezření ze spáchání podvodu. Pivovarník čelí podezření policie, že padělal směnky.

Sdělení obvinění mu však policisté nemohli předat, protože zjistili, že Radil dočasně pobývá v gruzínském hlavním městě Tbilisi.

Letos v březnu soudce Okresního soudu v Novém Jičíně Miroslav Čaňo vydal na Radila evropský zatýkací rozkaz. Vyplývá to z dokumentů, které má redakce k dispozici.

Čínští investoři spory s Radilem řeší s policií už od roku 2016. „Pan Zdeněk Radil po dobu svého působení ve funkci CEO byl v úzkém kontaktu s kapelou Tři sestry. Skupina Lobkowicz za Radilova působení kapelu finančně podporovala, a dokonce vyráběla pivo Tři sestry. Fotografie ukazuje na propojení Zdeňka Radila, který je stíhán jako uprchlý, se skupinou Tři sestry. Mrzí mě, že kapela není ochotna odpovědět, kdy byla fotografie pořízena a zda jsou se Zdeňkem Radilem v aktivním kontaktu. Dovolím si připomenout, že pan Radil způsobil skupině Lobkowicz škody blížící se miliardě korun,“ řekl exministr obrany Seznam Zprávám.

Čínský investor CITIC Pivovary Lobkowicz převzal v roce 2018, skupině se však příliš nedaří a od loňského roku hledá kupce. Situaci v pivovarech od počátku komplikuje mimo jiné právě dění kolem zakladatele pivovarů Zdeňka Radila.

Reklama

Doporučované