Hlavní obsah

Příběh kolabujícího obra, který ohrožuje Čínu: Neobchoduje se s jeho akciemi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Hluboce zadlužená čínská developerská společnost Evergrande, která má problémy se splácením svých závazků, dnes bez udání důvodů přerušila své operace na hongkongské burze, píše agentura AFP.

Článek

Hongkongská burza podle agentury Reuters neupřesnila, proč bylo obchodování s akciemi Evergrande nyní pozastaveno. Zároveň nebylo jasné, kdo krok inicioval.

Čínská společnost uvedla, že k zastavení obchodu došlo „před oznámením obsahujícím důvěrné informace o velké transakci“. Spekuluje se o tom, že majoritní část společnosti (51 procent) by mohla koupit developerská společnost Hopson Development v hodnotě pěti miliard dolarů, uvádí britská BBC.

Evergrande se stala jednou z neproblémovějších firem v Číně a potácí se mezi chaotickým krachem s dalekosáhlými dopady, řízeným kolapsem nebo méně pravděpodobnou vyhlídkou na záchranu ze strany Pekingu. Investoři se obávají, že kolaps podniku by mohl těžce zasáhnout čínský finanční systém a že negativní dopady by se mohly rozšířit i do zbytku světa. Vzhledem k obtížím Evergrande se sháněním peněz na plnění závazků už akcie letos ztratily více než 80 procent.

Společnost Evergrande, dříve známá jako Hengda Group, založil v roce 1996 miliardář a podnikatel Chuej Kcha-jen. Ten je známý i pod jménem Sü Ťia-jin. Z malé lokální firmy vyrostl realitní gigant, ale především za pomoci vypůjčených peněz. Podle internetových stránek Evergrande Real Estate firma v současnosti vlastní přes 1 300 projektů ve více než 280 městech po celé Číně. Časopis Forbes vyčíslil osobní majetek Chueje zhruba na 11 miliard USD a firmu Evergrande zařadil mezi 500 největších firem světa, obsadila 122. příčku.

Skupina se věnuje i jiným aktivitám než výstavbě nemovitostí. Její podnikání zahrnuje výrobu elektrických aut, potravin a nápojů, vlastní také média a fotbalový klub.

Reklama

Doporučované