Hlavní obsah

Příběh komunistického Ramba: Přepadl věznici, spoutaný mlátil dozorce

Záhady Josefa Klímy z 31. 10. 2019: Příběh komunistického Ramba. Kdo byl muž, který přepadl věznici a spoutaný mlátil dozorce?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Štěpán Gavenda přepadl věznici, jen aby osvobodil kamaráda. Když chtěl spoutaného Gavendu ve vězení zmlátit sadistický dozorce, zmlátil sadistického dozorce sám. Dvakrát dostal trest smrti. Takzvaný komunistický Rambo byl jednou z nejpozoruhodnějších postav třetího odboje.

Článek

Štěpán Gavenda se narodil v roce 1920 ve Vizovicích. Do křížku s justicí se dostal už za první republiky.

Za protektorátu se rozhodl odejít do československé zahraniční armády, byl chycen na hranicích a uvězněn.

Na státní systém znovu narazil po únorovém převratu.

Tehdy začal přes hranice převádět politické uprchlíky. Když ho udali, zatkla ho bezpečnost, ale ze stanice utekl a rozhodl se utéct do zahraničí sám. Chtěl ovšem s sebou vzít své přátele. Jenže ti byli tou dobou ve vězení. Přepadl proto vězení a pustil je na svobodu.

Na Západě se potom nechal naverbovat západní rozvědkou a stal se z něj agent chodec. Stal se jedním z nejúspěšnějších agentů a podařilo se mu vybudovat v Československu rozsáhlé zpravodajské sítě. Na svobodu dostal desítky lidí.

Státní bezpečnosti se ho podařilo zatknout kvůli zradě.

Po zatčení převezli Gavendu na nechvalně známý Domeček, vojenské vězení, kde sadistický velitel věznice František Pergl mlátil vězně do bezvědomí bez jakéhokoliv důvodu, mimo výslech. Chystal se i na Gavendu, ale spoutaný Gavenda vzal do rukou stoličku a praštil s ní Pergla několikrát přes hlavu. Prohlásil, že se pro nic tlouci nedá. Že stejně ví, že dostane provaz, ale bít se nenechá.

Štěpán Gavenda si vyslechl rozsudek smrti. Nakonec dostal milost, tedy doživotí. Štěpán Gavenda se ale nevzdal ani v nejtvrdším vězení, v Leopoldově. 2. ledna 1952 se s několika spoluvězni proboural na svobodu a znovu utekl za hranice. Útěk z Leopoldova ale Gavendovi za železnou oponou neuvěřili a považovali ho za převerbovaného agenta StB.

Konec přišel v říjnu 1952, když byl cestou zpátky z Československa zadržen, odsouzen k smrti a v roce 1954 popraven. Poslanecká sněmovna ho letos navrhla vyznamenat medailí za hrdinství.

Jak na Gavendu vzpomínají pamětníci? V Myjavě se pevnému zdraví těší i v 96 letech Jan Zeman, hlava jedné z Gavendových zpravodajských skupin. Poslechněte si vzpomínky posledního Gavendova spolubojovníka v reportáži pořadu Záhady Josefa Klímy.

Záhady Josefa Klímy vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované