Hlavní obsah

Příběh, který rozplakal Británii. Na pohřeb šestiletého chlapce přišly tisíce lidí

Británie truchlí, šestiletý Bradley prohrál svůj boj s rakovinou. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Teprve šestiletý britský chlapec Bradley Lowery podlehl začátkem července rakovině. Na pohřeb mu přišlo několik tisíc lidí.

Článek

Mladý fotbalový fanoušek a celoživotní bojovník, i tak bude Británie vzpomínat na Bradleyho. V roce 2013 mu byl diagnostikován neuroblastom, zhoubný nádor raného věku, vycházející z buněk nervové tkáně.

Bradleyho rodině na léčbu přispěli lidé zhruba 700 tisíci librami, tedy v přepočtu asi 22,5 miliony korun. Nemoc se ale vrátila. Lékaři později oznámili, že forma Bradleyho nemoci je nevyléčitelná a že chlapci zbývá posledních pár měsíců života.

Mladému bojovníkovi pomáhal i fotbalový klub ze Sunderlandu, kterému Bradley fandil. Jedním z jeho největších podporovatelů byla i hvězda anglické Premiere League, útočník Jermaine Defoe.

„Navždy zůstane v mém srdci,” uvedl zdrcený fotbalista.

Mladík byl pokřtěn před šesti lety v kostele svatého Josefa v hrabství Durham. Tamtéž byl také v pátek pohřben. Na pohřeb Bradley Loweryho dorazilo několik tisíc lidí, v čele s Defoem či trenérem Sunderlandu Davidem Moyesem. Oba se uvolnili z předsezonního přípravného kempu svého týmu. Někteří lidé přišli oblečeni ve fotbalových dresech či kostýmech superhrdinů, které Bradley miloval.

Reklama

Související témata:

Doporučované