Hlavní obsah

Příběh Latífy pokračuje. OSN chce důkaz o životě, podle rodiny je v pořádku

Foto: Profimedia.cz

Blízká přítelkyně princezny Tiina Jauhiainenová.

Reklama

Zmizela v roce 2018 a svět její tvář znovu spatřil až před několika dny. Podle videí, které zveřejnil web BBC, byla princezna Latífa držena jako rukojmí ve vile vlastního otce. OSN nyní požaduje důkazy o tom, že je stále naživu.

Článek

Investigativní pořad BBC Panorama v úterý zveřejnil video, jehož hlavní postavou je Latífa, jedna z dcer dubajského vládce Al Maktúma. Podle jejích vlastních slov se nachází v „zabarikádované“ vile svého otce, kde ji drží proti její vlastní vůli. „Je to vězení, všechna okna jsou zatemněná a nemůžu je otevřít. Dům hlídá pět policistů venku a dva uvnitř. Nemůžu ani jít ven na čerstvý vzduch.“

Princezna zmizela v roce 2018 poté, co se v únoru pokusila z Dubaje utéct za pomoci své přítelkyně Tiiny Jauhiainenové. Poslední zprávy o ní přišly v prosinci téhož roku, pak se po Latífě slehla zem. Během zajetí měla princezna tajně nahrávat videa přátelům, právě ti je poskytli britskému webu v obavě o její bezpečí, když zprávy chodit přestaly. Záběry zesílily celosvětové výzvy po vyšetřování ze strany Organizace spojených národů.

„Naše znepokojení ohledně dané záležitosti vzrostlo ve světle zneklidňujících videodůkazů, které se tento týden objevily. Požádali jsme o více informací a objasnění Latífiny současné situace,“ sdělila v pátek na online brífinku v Ženevě Liz Throssellová, mluvčí Úřadu Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Dodala také, že OSN Spojené arabské emiráty požádala o důkaz toho, že je princezna stále naživu, a slíbila pečlivé sledování situace, píše agentura Reuters.

Ministerstvo zahraničí Spojených arabských emirátů mělo předat veškeré dotazy na události dubajské mediální kanceláři, stejný postup učinila také advokátní kancelář šejka Muhammada bin Rášida Al Maktúma již na začátku tohoto týdne, dlouho se však nikomu nedostalo odezvy. V pátečních odpoledních hodinách však přišlo vyjádření přímo od dubajské královské rodiny, podle kterého se o princeznu Latífu „starají doma“.

„V reakci na mediální zprávy týkající se Latífy bychom chtěli poděkovat těm, kteří vyjádřili znepokojení nad jejím blahem, a to navzdory zpravodajství, které rozhodně neodráží skutečnou situaci,“ stojí v reakci rodiny, kterou zveřejnilo velvyslanectví Spojených arabských emirátů v Londýně. V prohlášení rodina zřejmě odkazuje na údajnou bipolární poruchu, kterou princezna trpí. „Její stav se nadále zlepšuje a doufáme, že se ve vhodnou dobu vrátí k veřejnému životu.“

Otec princezny Latífy, šejk Al Maktúm, je jedním z nejbohatších vládců na světě; stojí v čele Dubaje a je také viceprezidentem Spojených arabských emirátů. Podle aktivistů za lidská práva však pod jeho vládou neexistuje tolerance vůči disentu a ženy bojují s diskriminací. „Nesmím řídit a už vůbec nesmím cestovat nebo opustit Dubaj,“ uvedla princezna Latífa již ve starším videu, které bylo zveřejněno po jejím zadržení před dvěma lety.

Podrobnosti o princeznině příběhu:

„Pokud sledujete toto video, není to dobře, buď jsem mrtvá, nebo jsem ve velmi, velmi, velmi špatné situaci,“ říká v předem nahraném videu Latífa, třetí žena, která se o útěk před šejkem pokusila. Záznam vyvolal velké znepokojení po celém světě a lidé volali po princeznině propuštění. Navzdory již tehdejšímu zapojení OSN však k ničemu takovému nedošlo.

„Doufáme, že vyšetřování OSN bude rozhodující pro konečné propuštění princezny Latífy. OSN musí ve vší vážnosti uskutečnit setkání s těmi, kteří ji zadržují, a zajistit, aby bylo dosaženo dohody, díky které bude propuštěna,“ uvedl pro BBC již dříve Rodney Dixon, právník, který OSN představil princeznin případ.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Latífa před pokusem o útěk v roce 2018.

Pro zveřejnění záběrů, které dokazují princeznino zajetí, se rozhodli Tiina Jauhiainenová, Latífina blízká přítelkyně, Marcus Essabri, princeznin bratranec, a aktivista David Haigh. Hnacím motorem byl fakt, že mobil, kterým Latífa tajně disponovala, přestal minulý rok přijímat jejich zprávy.

„Když budeme předpokládat, že byla přistižena s mobilem, její stav je teď pravděpodobně asi mnohem horší,“ říká v rozhovoru pro BBC Jauhiainenová, která s ostatními jmenovanými stojí za kampaní Free Latifa, tj. Osvoboďte Latífu. „Vzhledem k tomu, že už uběhlo hodně času, jsme se rozhodli zveřejnit některé z těchto důkazů. Proběhlo několik bezesných nocí plných přemýšlení o tom, ale přišel čas jednat.“

Reklama

Doporučované