Hlavní obsah

Příběh o agentu Burešovi ještě nekončí. Babiš se může očistit

Andrej Babiš se chce dál soudit, protože byl veden ve svazcích StB. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejen Evropský soud pro lidská práva může řešit případ premiéra Andreje Babiše v jeho sporu o to, zda byl agentem StB.

Článek

Premiér Andrej Babiš prohrál u slovenského nejvyššího soudu svůj spor kvůli tomu, že byl evidován ve svazcích StB.

Definitivní konec příběhu o agentu Burešovi - právě tak Babiše komunistická Státní bezpečnost evidovala - to ale ještě není.

Ve studiu Seznam Zpráv případ rozebral advokát Milan Hulík:

Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Babišův slovenský advokát Vojtěch Agner připravuje žalobu, kterou chce už příští týden podat do Štrasburku k Evropskému soudu pro lidská práva. Dojde tak brzy k situaci, kdy český premiér bude žalovat Slovensko. Tedy pro Česko nejbližší stát.

„Do 15. června podám žalobu na Slovensko k Evropskému soudu pro lidská práva,“ řekl Babiš tento týden poté, co ho prezident Miloš Zeman podruhé jmenoval premiérem.

Svazek Andreje Babiše nemohl být zfalšovaný:

Video: Seznam Zprávy

Podle právníků, se kterými Seznam mluvil, se ale může také dál soudit i na Slovensku.

„Obrátit se může na ústavní soud, to je poslední vnitrostátní opravný prostředek, protože ty obecné soudy rozhodly v jeho neprospěch,“ uvedl ústavní právník Jan Kysela.

„Vzhledem k tomu, že ústavní soud už o tom rozhodoval jednou, tak by to podání pana Babiše nemuselo být úspěšné,“ doplnil Kysela.

Zvrat v kauze přinesl ústavní soud

Připomněl tak, že to byl právě ústavní soud, kdo do kauzy už výrazně zasáhl. Před jeho verdiktem totiž soudy na Slovensku dávaly Babišovi za pravdu.

Potvrdily, že byl veden ve svazcích StB neoprávněně. Jenže právě ústavní soud řekl, že Babiš kvůli tomu neměl žalovat Ústav paměti národa.

Podle advokáta Adama Kopeckého by tak měl premiér podat žalobu novou. Nejspíše by měl žalovat slovenské ministerstvo vnitra.

„Každopádně pokud bude zažalováno Slovensko podle názoru ústavního soudu prostřednictvím ministerstva vnitra, tak bude muset být případ projednán včetně dokazování,“ uvedl Kopecký. Kauza by v takovém případě začala úplně od začátku.

Babiš oznamuje, že se bude dál soudit.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

Babiš by ale mohl uspět. „S ohledem na předchozí skutkové závěry předešlých soudů to znamená, že Andrej Babiš vědomě nespolupracoval, je pravděpodobné, že soud by dospěl ke stejnému závěru. Tedy, že by ho očistil od vědomé spolupráce,“ dodal Kopecký.

Reklama

Doporučované