Hlavní obsah

Příběh pandy. Prezident o ni nepožádal a má dalšího nepřítele

Vizualizace pandího pavilonu.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Slibované desítky miliard korun čínských investic nevyšly. A teď ani zapůjčení pandy. Pražský hrad se zlobí.

Článek

Hrad má nového nepřítele – je jím pražská zoologická zahrada. Prezident Miloš Zeman a šéf zoo Miroslav Bobek se dál veřejně hádají, kdo z nich zavinil, že v Praze nakonec nebudou pandy velké, o které hlavní město už roky usiluje.

Magistrát, který je vlastníkem pražské zoo, už do architektonického návrhu na nový pavilon pro pandy a langury čínské investoval zhruba pět milionů korun. Nakonec ale výstavbu za 200 milionů korun zastavil.

„Další přípravy jsme pozastavili z toho důvodu, že prezident Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Českou republiku je nezískal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu,“ říká ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Takové prohlášení se samozřejmě dotklo prezidenta Miloše Zemana, který si zakládá na tom, jak otevírá dveře čínským investicím. A teď se mu nelíbí, že vypadá jako někdo, kdo sice jezdí každý rok do Číny, ale ve skutečnosti neumí zařídit ani zapůjčení pandy.

„Prezident tu není od toho, aby jednal o zvířatech. Nechtějte od prezidenta, který má v Číně podporovat české exportéry, aby se zabýval každou maličkostí,“ řekl Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov.

A dodal, že viníkem je naopak šéf zoo Miroslav Bobek, který to prý v Číně sám nedokázal vyjednat. „Zažil jsem tolik lidí, kteří omlouvali vlastní neschopnost tím, že svůj neúspěch sváděli na druhé, že pan Bobek není výjimkou,“ zaútočil prezident.

Kde je tedy pravda?

Ředitel zoo i bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová zapůjčení pand předjednali a uzavřeli dohody o spolupráci se zoologickými zahradami v Pekingu a Šanghaji. „My víc dělat nemůžeme, dál už to je na vrcholných představitelích, od nichž Číňané vyžadují žádost o zapůjčení,“ řekl Bobek.

Město se kvůli tomu obrátilo na prezidenta Zemana. „Jestli si to dobře pamatuji, skutečně někdy před dvěma roky primátorka Krnáčová odeslala na Hrad dopis, kde prezidenta žádá o jeho nezbytnou pomoc při získání pand. Tedy o to, aby o ně požádal svůj čínský protějšek,“ potvrzuje bývalý náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD, do jehož kompetencí zoo spadala.

V tu chvíli už na obranu hlavy státu přispěchal i hradní mluvčí Jiří Ovčáček – tušící, že voliči Miloši Zemanovi odpustí ledacos, ale s pandou by mohly být potíže. „Je to účelový útok na pana prezidenta. Tak aby bylo jasno: Úkolem prezidenta republiky je ekonomická diplomacie, ne shánět pandu!“

Podle lidí z česko-čínské komory se prezidenta mohlo dotknout, že Praha trochu dobrodružně rozjela celý projekt sama – a teď chce od Miloše Zemana pomoc. Navíc to prý není téma, které by ho kdovíjak zajímalo.

„Bez podpory prezidenta to nemělo žádnou šanci. To si bohužel vedeni Prahy neuvědomilo,“ říká jeden z členů komory, jenž si přál zůstat v anonymitě. „Šli na to obráceně. Oznámili, jak seženou pandu a začali stavět pavilon. Jenže ještě před tím měli požádat prezidenta, aby to zařadil do své agendy. I když on to za svoje téma nemá, vyhověl by.“

Každopádně dnes už je velmi pravděpodobné, že pandy v Praze nebudou. Nové politické vedení města totiž zase tolik nestojí o zvíře, kvůli jehož zapůjčení musíte být servilní k Číně.

„Ve městě nás čekají důležitější priority, jako je doprava nebo bydlení. A pokud jde o zoologickou zahradu, tam se soustředíme na dvě jiné velké investice – na výstavbu nového pavilonu goril a na expozici pro lední medvědy,“ řekl pražský radní Petr Hlubuček, pod něhož zoo spadá.

A kdo tedy bude v novému pavilonu?

„Už od počátku je expozice připravována tak, aby ji bylo možno jednoduše uzpůsobit jiným druhům zvířat. Pandy mohou být nahrazeny například medvědy pyskatými,“ řekl ředitel zoo Miroslav Bobek.

Reklama

Související témata:

Doporučované