Hlavní obsah

Příběh teroristy z Brna: Se zbraní v ruce přepadl jesle

Záhady Josefa Klímy ze 3. 9. 2020: Příběh teroristy z Brna. Se zbraní v ruce přepadl jesle.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zrekonstruovali jsme zřejmě úplně první protiteroristický zásah ve školském zařízení na území někdejšího Československa.

Článek

24. října 1985 vběhl do objektu mateřské školy a jeslí na sídlišti Brno-Bohunice mladý muž. Vytáhl pistoli. Nejprve rozkopl telefonní přístroj, pak popadl jedno z dětí do náruče a přiložil mu k hlavě pistoli. Rozkázal zamknout.

Na území tehdejšího Československa šlo o naprosto výjimečný případ. Odehrál se jen pár let poté, co tehdejší Veřejná bezpečnost pro tyto případy vytvořila speciální protiteroristickou jednotku. „Jednotka se teprve formovala. Byla to doba, kdy Palestinci začali unášet letadla, éra Carlose, začalo se to přelévat i přes hranici východního bloku,“ připomíná souvislosti historik Lubor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Speciální jednotka rychlého nasazení dostala pokyn přesunout se vrtulníkem do Brna. Ale situace v jeslích se mezitím vyostřila. Ozbrojený muž vyhrožoval, že začne děti střílet, pokud nebudou splněny jeho požadavky. Na papír napsal: Autobus s plnou nádrží, čtyři samopaly, 50 zásobníků, volná cesta do Rakouska.

Na místě s ním vyjednával kriminalista Miroslav Staník, který na kameru vypověděl, co zažíval a jak postupoval. Byl jediný, kterému ozbrojenec umožnil vstup, všichni další policisté museli pryč. V okolních ulicích byl zastaven provoz. Jeden z bytů s dobrým výhledem byl vyklizen pro blížící se zásahovou jednotku.

Jedné z vychovatelek se naštěstí podařilo získat náhradní klíče od zamčených dveří. V nestřeženou chvíli se Miroslavu Staníkovi podařilo dveře odemknout.

Jak první protiteroristický zásah u nás dopadl? Jak bizarní motiv pachatel měl? A jaký byl jeho další osud? Odpovědi naleznete v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované