Hlavní obsah

Příběh Tomáše Satoranského. Jak se z fanouška Jordana stal nejlépe placený český sportovec

Pořad Moje místa s Tomášem Satoranským: Nejlépe placený český sportovec současnosti nechává nahlédnout do svého soukromí.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

V současnosti jediný český basketbalista v NBA podepsal smlouvu s týmem Chicago Bulls. Za tři roky si vydělá 30 milionů dolarů.

Článek

Jako malý obdivoval Michaela Jordana a snil o tom, že jednou bude hrát jako on. Nyní si Tomáš Satoranský zahraje za tým, se kterým Jordan vyhrál šest titulů NBA, za Chicago Bulls.

Redakce Seznam vám při té příležitosti znovu předkládá portrétní pořad Moje místa, v němž nechal Tomáš Satoranský nahlédnout do svého soukromí. A mimo jiné prozradil, co bylo tím klíčovým momentem kariéry i jak těžké byly jeho basketbalové začátky. Najdete jej v úvodním videu.

Satoranský se po třech sezonách ve Washingtonu Wizards stal volným hráčem, a řešil tak, co dál se svojí kariérou. Poslední sezonu odehrál nadmíru dobře, i díky zranění největší hvězdy týmu Johna Walla se stal na 54 zápasů členem základní sestavy a z pozice prvního rozehrávače řídil celou hru týmu. A pozornost si získal především svojí týmovostí. Satoranský je hráč, který nejdříve hledá lépe postaveného spoluhráče a pak až přemýšlí, jestli vystřelit. A především díky svému nesobeckému přístupu, který se v NBA čím dál méně vidí, zaujal odborníky, novináře i fanoušky.

Když se tak blížil konec jeho kontraktu, kterým si v hlavním městě vydělal zhruba devět milionů dolarů (před zdaněním), dalo se čekat, že v NBA zůstane. A hned druhý den, kdy se otevřel trh s volnými hráči, se v lize objevila senzační zpráva.

Podívejte se na Ušák Jaromíra Bosáka s Tomášem Satoranským

Ušák Jaromíra Bosáka s Tomášem Satoranským.Video: Jaromír Bosák

Satoranský podepsal kontrakt v jednom z nejslavnějších klubů ligy – Chicagu Bulls. A za velmi dobrých podmínek. Za tři roky dostane 30 milionů dolarů. Nikdo z Čechů, kteří americkou soutěž hráli dříve, si zdaleka tolik ročně nevydělal. Nejlépe na tom byl dosud Jan Veselý v sezoně 2012/13 ve Washingtonu s kontraktem na 3 340 920 dolarů.

„Od začátku jsme nechtěli krátkodobý kontrakt. Ty tři roky byly něco, o co jsme usilovali. Za to jsme šťastní. Už před trhem s volnými hráči jsem tušil, že zájem bude větší, z více týmů. Doufal jsem v to, protože jsem věděl, co jsem za poslední dva roky udělal a ukázal v NBA,“ uvedl Satoranský v tiskové zprávě České basketbalové federace. „Jednání byla náročná podle toho, jak se hráči podepisovali, mluvilo se o trejdech. To vyústění je nakonec takové, jaké jsme chtěli,“ řekl hráčův agent Phillip Parun.

Satoranský se tak s průměrným ročním příjmem deset milionů dolarů (224 milionů korun) stal nejlépe placeným českým sportovcem, když přeskočil hokejistu Jakuba Voráčka. Ten si v příští sezoně NHL vydělá v klubu Philadelphie Flyers jen o něco méně – 9,25 milionu dolarů.

Odchovanec USK Praha stráví v NBA nejdelší dobu ze všech dosavadních českých basketbalistů. První Čech v zámořské soutěži Jiří Zídek a Jan Veselý v ní vydrželi tři sezony, Jiří Welsch hrál NBA čtyři roky.

Že jednou bude nejlepší basketbalovou soutěž na světě hrát, si umanul už jako malý. A jeho nejbližší velmi brzy pochopili, že to myslí vážně.

Jeho intimní zpověď z pořadu Moje místa vám znovu předkládáme ke zhlédnutí.

Tomáš Satoranský o nelítostné NBA, splněném snu i rasismu:

Intimní zpovědi – Těžko přijmout Ameriku jako domov, říká Tomáš Satoranský.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované