Hlavní obsah

Příběh zašantročených peněz z H-Systemu: Měl jsem dostat sto tisíc, neviděl jsem ani korunu

Rozhovor se zástupcem Svatopluku Martinem Junkem o tom, jak vyplácí své členy z peněz získaných z konkurzu.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podvedení klienti získali z konkurzu asi deset procent. Za 550 z nich peníze inkasovalo družstvo Svatopluk.

Článek

Marné čekání na spravedlnost a také aspoň na část peněz, které utopili ve snu o levném bydlení nedaleko Prahy. To je příběh většiny z více než tisíce podvedených klientů H-Systemu podnikatele Petra Smetky. S tím, že z konkursu se podařilo získat pro každého věřitele, k nimž všichni podvedení patří, necelou desetinu částky, o niž v podnikání stavební firmy přišli. Jenže podle zjištění Seznamu ani to neplatí o všech.

„Až z vašich článků jsem zjistil, že byla vyplacena nějaká částka z konkurzu,“ ozval se redakci Seznamu pan Petr (redakce jeho identitu zná ale na jeho přání ji neuvádí). Ten patří mezi členy bytového družstva Svatopluk.

Družstvo přesvědčilo v době krachu H-Systemu část podvedených klientů, že slíbené domy by si mohli společnými silami dostavět. Zhruba polovina z více než tisícovky lidí do toho šla a spojila se v družstvu. Tomu se podařilo zhruba stovky bytů dostavět. Mimo jiné i ty v Horoměřicích, u nichž Nejvyšší soud rozhodl, že je mají jejich obyvatelé vyklidit.

Kromě těch, kdo domy nebo byty získali, pak členy zůstali i další, jejichž jménem Svatopluk vystupuje. A mezi takové patří i pan Petr.

Jeho příběh s H-Systemem začal v roce 1996, kdy si vybral projekt řadového domu ve Velkých Přílepech a investoval přes 1,1 milionu. S jeho výstavbou se ale nikdy nezačalo. Po krachu H-Systemu vstoupil do Svatopluku. Původně chtěl pan Petr s družstvem i stavět, ale když zjistil, že jde primárně jen o dostavbu těch nemovitostí, s nimiž se za H-Systemu alespoň začalo, vycouval. Jako všichni ostatní členové ale podepsal smlouvu, v níž své pohledávky za H-Systemem svěřil družstvu. To tak získalo souhrnnou pohledávku v konkurzu za 450 milionů korun, a je tak dodnes druhým největším věřitelem v kauze.

Díky tomu družstvo inkasovalo z konkursu ve dvou výplatách přibližně 40 milionů korun. Celkem dělil konkursní správce mezi věřitele 280 milionů. Podle rozvrhu jednotliví podvedení klienti, kteří nebyli ve Svatopluku a měli zhruba stejně vysokou pohledávku jako pan Petr, dostali něco málo přes sto tisíc korun.

„Nedostal jsem vůbec nic. Nikdo mě ani nekontaktoval,“ uvedl pan Petr. A podle informací Seznamu nejde o zcela ojedinělý případ.

Ztracený majetek i politické vlivy v kauze H-System. Pozadí kauzy rozkrývá Sabina Slonková.Video: Seznam Zprávy

To ale rozporuje zástupce družstva Svatopluk Martin Junek. „To, co družstvo získá z konkurzu, se okamžitě vyplácí těm, kteří nebydlí v domech dostavěných po H-Systemu. Peníze lidí, kteří dostavovali zůstávají s jejich svolením na účtech družstva a mají být použity na výkup pozemků, na nichž naše domy stojí, z konkurzní podstaty. Ale to jsou jen drobné,“ tvrdí. „Pokud jsme snad na někoho zapomněli, ať se ozve, chybu napravíme,“ dodal. Kolik by takových lidí mohlo být, ale nedokázal říct.

Nahlédnutí do výkazů družstva Svatopluk nedává jasnou odpověď, co se s penězi, které získalo z konkurzu, stalo.

Podle rozvahy za rok 2011 je patrné, že připutovala částka zhruba 31 milionů korun z prvního částečného dělení financí získaných rozprodejem majetku H-Systemu. V dokumentech za další rok je zřejmé, že z nich ubylo jen deset milionů. V roce 2013 pak utratilo družstvo z účtů další dva miliony. Zůstávalo na nich tak nadále 20 milionů. A pak už stopa končí. Další výkazy družstva v obchodním rejstříku chybí.

V roce 2014 přitom ještě získalo z druhého rozvrhu peněz z konkurzu družstvo Svatopluk za pohledávky svých členů dalších 9,5 milionu korun.

„Každopádně platí, že všechny větší finanční operace schvaluje členská schůze,“ dodal Junek. Na posledních dvou, o nichž lze dohledat záznamy, ovšem není účast členů nejvyšší. Řádná schůze je usnášeníschopná při nadpoloviční účasti. V obou posledních dokumentovaných případech se ale musela konat náhradní mimořádná, kde už počet přítomných není rozhodující. V roce 2017 jich dorazilo jen 54 z 550. V roce 2014 pak 66. Podle Junka to ale není tím, že by po dlouhé době od počátku kauzy neuměli členy, kteří nakonec v domech Svatopluku nebydlí, kontaktovat.

Informace Seznamu, že ne všichni podvedení klienti, kteří vstoupili do Svatopluku, dostali vyrovnání z konkurzu, potvrdil také jeden z významných firemních věřitelů H-Systemu, který si však nepřál být jmenován. A to v reakci na nejnovější vývoj, kdy namísto finančního úřadu byl do věřitelského výboru jmenován Tomáš Rozsypal ze sdružení Maják, do nějž vstoupilo asi sedm desítek lidí, kteří nezískali od H-Systemu slíbené domy.

Bývalý šéf Svatopluku Ivan Král to označil za neuvěřitelné. Ve věřitelském výboru se tak totiž ocitli dva členové sdružení Maják, a Svatopluk, byť má druhou největší pohledávku, zůstal opět mimo. Původně jej konkurzní soud odmítl jmenovat do výboru proto, že dva lidé z vedení družstva byli obžalováni a posléze i odsouzeni spolu s Petrem Smetkou za poškozování ostatních věřitelů v konkurzu. A Král byl jedním z nich.

„Považuji za neuvěřitelné, že jako poškozený křičí pan Ivan Král, který byl pravomocně odsouzen s hlavním organizátorem podvodu Petrem Smetkou a z představenstva Svatopluku odešel jen proto, že součástí jemu uloženého trestu byl zákaz výkonu činnosti ve statutárních orgánech. Věřitelé by byli blázni, kdyby připustili, aby ve věřitelském výboru bylo družstvo Svatopluk, v jehož vedení seděly odsouzené osoby a které svým členům už šest let zadržují peníze získané z konkurzu,“ uvedl významný věřitel pod podmínkou anonymity.

Reklama

Doporučované