Hlavní obsah

Příbram by mohla odkoupit problematické ubytovny v ulici Pod Čertovým pahorkem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Příbram by mohla odkoupit problematické ubytovny v ulici Pod Čertovým pahorkem, aby se vypořádala s častými stížnostmi na nepořádek, vandalismus a hluk, a zároveň by tím radnice přispěla k řešení bytové krize ve městě.

Článek

Radní tento týden vzali na vědomí petici se 175 podpisy, která žádá zlepšení bezpečnostní situace v této oblasti. V ubytovnách žijí podle petice převážně lidé ze sociálně slabých poměrů, z nichž řada je často pod vlivem alkoholu nebo drog, nedodržuje základní pravidla slušného chování, hygienické zásady i obecný respekt k právům ostatních obyvatel.

„Naše životní podmínky se stále zhoršují, dochází i k ekonomickým ztrátám v důsledku poklesu obvyklé ceny našich nemovitostí v dané lokalitě právě v příčinné souvislosti s enormním výskytem těchto sociálně nežádoucích jevů,“ uvedli autoři petice.

Podle starosty Jana Konvalinky (za ANO) radnice po zrušení bezdoplatkových zón, o němž rozhodl Ústavní soud, mnoho možností nemá. V bezdoplatkových zónách nejsou lidem propláceny státní doplatky na bydlení, což má bránit zneužívání dávek spekulanty, kteří draze pronajímají byty sociálně slabým.

„Tento trumf v rukávu, který jsme doteď měli, už nemáme. Nezbývá než posílit takzvaně měkká opatření,“ uvedl starosta. Znamená to zvýšit policejní dohled, který je už nyní podle něj velmi intenzivní, pokračovat v sociální práci prostřednictvím střediska terénních služeb a úzce spolupracovat s provozovatelem a majitelem ubytovny.

„Ještě určitou cestou by bylo jednat s majitelem ubytoven o možném výkupu objektů, aby je město mohlo využít k nějakým buď podobným, nebo jiným účelům,“ míní Konvalinka. Podle prvních jednání však majitel ubytoven takovému řešení není nakloněn. „Nicméně je to jedna z cest, kterou se můžeme jako město vydat,“ dodal starosta.

Radní Konvalinkovi uložili, aby petici do 4. října vyřídil. Vedení města také plánuje setkání s nespokojenými obyvateli. Podle Konvalinky zároveň vzniká pakt starostů, kteří se budou snažit o to, aby bezdoplatkové zóny byly opět uzákoněny. Iniciátorem je podle něj primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).

Reklama

Související témata:

Doporučované