Hlavní obsah

Příbramská galerie vytvořila nový výstavní prostor Měkká aréna

Snímek z nové expozice

Reklama

Galerie Františka Drtikola v Příbrami vytvořila nový výstavní prostor Měkká aréna, který návštěvníka přenese do virtuální reality v současném umění.

Článek

Expozice byla otevřena tento týden, kvůli vládním protiepidemickým opatřením je ode dneška dočasně nepřístupná. Požádá ale Ministerstvo kultury o výjimku, řekl ČTK ředitel galerie Jan Freiberg.

Interaktivní objekt navrhl a vytvořil architekt, sochař a digitální designér Vojtěch Rada. Autonomní umělecké dílo funguje i jako atraktivní prostředí pro prezentaci českých i zahraničních děl ve virtuální realitě. Designová vestavba o rozměrech tři krát tři metry má podobu kohoutí arény a zčásti vypadá jako měkký vypolstrovaný pokojík.

Návštěvník má k dispozici zařízení na zprostředkování virtuální reality. Vnímá očima pomocí 3D brýlí, zvuk slyší z reproduktorů a pohybuje se pomocí ručních ovladačů. Ostatní ho vidí v reálné aréně, ale zároveň na monitoru sledují jeho počínání v digitálním prostředí.

Souběžně s Měkkou arénou galerie instalovala výstavu obrazů Daniela Vlčka a Josefa Bolfa Next Song / Spannnugsbogen, kterou doplňuje příběh o tom, jak vzniká virtuální realita. Příbramská galerie je podle pozvánky na výstavu jedinou galerijní institucí v Čechách, která zapojuje virtuální realitu do dlouhodobého programu.

Freiberg je v čele galerie od loňského prosince a některé jeho záměry již vyvolaly kritiku. Například bývalý příbramský starosta Josef Vacek (KDU-ČSL) kritizoval plánovanou obměnu stálé expozice o Drtikolovi, podle něj jde o likvidaci zavedeného výstavního prostoru. Freiberg to odmítl. Podotkl, že expozice by měla reflektovat i novější poznatky vyplývající ze zkoumání díla slavného fotografa.

Muzea a galerie musejí mít ode dneška kvůli šíření koronaviru zavřeno. Výjimky dostaly projekty s velkými vstupními investicemi nebo zahraničními zápůjčkami, například výstavy v Národním muzeu a Národní galerii. Freiberga uzavření příbramské galerie mrzí. Poukázal na to, že v pražských galeriích, které mají výjimku, bývá obvykle větší koncentrace návštěvníků. „Z epidemického hlediska je to daleko rizikovější než malinká galerie v Příbrami nebo někde jinde,“ míní Freiberg.

O výjimku požádá ministerstvo i příbramská galerie. Výstava je podle ředitele výjimečná, propojuje významné české malíře s novou technologií, galerie navíc regionální kampani věnovala hodně sil. „Jsme malá bezpečná galerie, chceme udržet službu, kterou veřejnosti poskytujeme právě v období svátků, neboť v dalším patře galerie vystavujeme oblíbené příbramské betlémy v součinnosti s Hornickým muzeem, které už o výjimku žádalo v rámci kulturních institucí Středočeského kraje,“ dodal Freiberg.

Reklama

Doporučované