Hlavní obsah

Příbramská uzenina přišla o punc kvality. V šunce má málo masa

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Kuřecí šunka nesplnila povinný podíl masa. Přišla tak o Českou cechovní normu.

Reklama

aktualizováno •

Místo 92 procent masa, na které láká etiketa, jen necelých 75 procent. Šunka nejvyšší jakosti s názvem Řezníkův talíř od společnosti Příbramská uzenina přišla o Českou cechovní normu.

Článek

„Rozhodli jsme o odebrání České cechovní normy u Šunky nejvyšší kvality. Společnosti jsme dnes poslali rozhodnutí písemně. Důvodem je nízký podíl masa v uzenině. Místo povinných devadesáti procent masa měla šunka jen 74,7 procenta,“ řekla pro Seznam Zprávy prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová.

Majitelem příbramského masokombinátu je Robert Schneider. Společnost provozuje obchody pod značkou „ZEMAN maso-uzeniny“.

„Nejsme oficiálně informováni o tom, že by nám bylo označení Vyrobeno podle české cechovní normy na jakýkoli náš výrobek odebráno. V minulém měsíci došlo k ukončení prodeje jednoho výrobku vyráběného dle tohoto značení, neboť došlo k pochybení, na které měla vliv kvalita nakupované vstupní suroviny. Od toho incidentu jsme navýšili frekvenci kontrol všech výrobních procesů nad rámec našich a legislativních standardů. V žádném případě jsme nechtěli šidit našeho zákazníka. Jednalo se o ojedinělé pochybení,“ napsala za firmu Nikola Vlastníková.

To, jestli má daný výrobek kvalitu na to, aby mohl nést označení Česká cechovní norma, posuzuje hodnotící komise z výkonné rady Potravinářské komory. Norma udává složky, které potravina musí, může a nesmí obsahovat, a technologické postupy výroby. Užívání značky je zpoplatněno, nositelem tohoto ocenění je 1706 potravin od 182 výrobců.

Podle informací Seznam Zpráv se v případě masokombinátu Příbram prověřovalo výrobků víc.

„Vycházeli jsme z jejich výrobků, které neuspěly v testech. Například u dalšího výrobku - špekáčku - šlo o to, že nevyhovoval senzoricky (chuťově - pozn. red.). Odebraná je tedy ale jen jedna Česká cechovní norma,“ řekla Dana Večeřová.

Agrofert i Farma Kozí Hrádek

O nejrůznější značky kvality už v minulosti přišlo víc výrobců.

Například počátkem letošního roku ztratil salám Čeřínek z Kosteleckých uzenin z holdingu Agrofert značku kvality Klasa. Obsahoval totiž méně masa, než slibovala etiketa. Nedávno pak o stejné označení přišly dva výrobky společnosti Farma Kozí Hrádek.

Titul Regionální potravina musel zase loni odevzdat Míša dort výrobce Pekárny Blansko. Surovin zahraničního původu v něm totiž bylo více, než je přípustné.

V případě České cechovní normy jde pouze o označení kvality. Zákazníkům při konzumaci nehrozí žádné zdravotní nebezpečí, je to pouze znamení, že Potravinářská komora už výrobek jako takový nedoporučuje.

Své kontroly provádí i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ta nevyhovující výrobky pokutuje, v případě nebezpečných výrobků pak může nařídit i stažení z trhu.

Reklama

Doporučované