Hlavní obsah

Příbramské divadlo nabídne divákům Woodyho Allena či Druhou stranu kulis

Foto: Shutterstock

Woody Allen.

Reklama

Divadlo Antonína Dvořáka v Příbrami se chystá na otevření po vynucené pauze, první diváky přivítá ve středu. Soubor má pro ně připravenou komedii Woodyho Allena Zahraj to znovu, Same.

Článek

„Návštěvníci, kteří přijdou bez testů na koronavirus nebo potvrzení o očkování či prodělaní nemoci, se budou moci na místě otestovat,“ řekla zástupkyně ředitele divadla Anna Čiperová.

Herci během pandemie stále zkoušeli, na programu jsou tak nově nastudované hry. Přestože je nyní zhlédnou první diváci, s oficiálními premiérami se počítá až po prázdninách. Po středečním uvedení Allenovy komedie Zahraj to znovu, Same v režii Milana Schejbala s Martinem Holzknechtem v hlavní roli bude následovat 1. června inscenace Jméno autorů Matthiea Delaporta a Alexandra Duboise a 14. června komorní komedie Chleba s máslem od rakouského režiséra a spisovatele Gabriela Barylliho.

Jedinou novou hrou, jež bude mít oficiální premiéru před prázdninami, bude Druhá strana kulis, na niž se mohou diváci těšit 10. června na malé scéně. Komedii současného francouzského dramatika Floriana Zellera se souborem nastudoval Mikoláš Tyc, publiku se v ní představí Václav Rašilov, Helena Lapčíková, Martin Dusbaba a Eliška Nejedlá.

Hlediště může být kvůli protiepidemickým opatřením zaplněné jen z poloviny. Znamená to, že na malé scéně může být maximálně 73 diváků a na velké 213. Všichni návštěvníci musejí mít respirátory a prokázat se platným potvrzením o negativním testování, prodělaném koronaviru či ukončeném očkování, jak stanovují vládní nařízení. Zájemci mohou na místě využít samotesty.

Příbramské divadlo přišlo stejně jako jiné scény v republice o příjmy ze vstupného, navíc muselo vracet loňské předplatné. Jeho ekonomická situace tak není jednoduchá. „Finančně jsme samozřejmě v minusu, ale pořád věříme našim divákům, že nám pomohou vrátit se do normálních kolejí,“ uvedla Čiperová.

Program má letos divadlo naplánovaný i na léto, jeho součástí budou například i koncerty v estrádním sále. Účast hudebníků však ještě není definitivní. „Kapely máme napůl potvrzené, ale čekají, jestli se spustí festivaly,“ uvedla Čiperová.

Obvykle mívá příbramské divadlo ročně šest premiér, na loňský rok si kvůli rekonstrukci hlediště nachystalo o jednu méně. Plány mu ale naboural koronavirus a z pěti nových inscenací publikum vidělo jen dvě.

Reklama

Doporučované