Hlavní obsah

Příbramskému muzeu po 13 letech klesla návštěvnost pod 100 000

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Hornické muzeum Příbram loni poprvé po 13 letech nepřekonalo stotisícovou hranici návštěvnosti. Během zkrácené návštěvní doby kvůli pandemii covidu-19 zavítalo do jeho expozic asi 70 000 platících turistů.

Článek

Znamená to tedy propad zhruba o 50 000 návštěvníků. ČTK to řekl ředitel muzea Josef Velfl.

Pracovníci muzea měli víc času na odbornou a badatelskou činnost a věnovali se rozsáhlé údržbě jednotlivých areálů. Velfl připomněl, že muzeum spravuje 54 budov, tři drážní tělesa, několik kilometrů historického podzemí a hektary pozemků. Například skanzen Vysoký Chlumec se loni rozšířil o dva unikátní objekty – hospodářský patrový objekt z Mokřan a obytné stavení z Řikova. V areálu je tak nyní už 21 stavení.

V hlavní šachetní budově v Ševčinském dole se podařilo instalovat novou stálou expozici o historii svislé důlní dopravy s česko-anglickými textovými mutacemi. Pracovníci muzea také doplnili historickou důlní techniku vystavenou v plenéru, opravili hornický vláček a obnovili interiérové expozice v hornickém domku. Zaměřili se i na uranový důl Bytíz nebo na Památník Vojna, kde opravovali obslužný objekt a oplocení.

Na letošek má muzeum připraveno více než 20 projektů, je však otázkou, jak bude vypadat epidemická situace a co z nich bude možné uskutečnit. Muzeum případně akce zprostředkuje formou videoprojekce.

Plánovány jsou hornický masopust a taškařice ve skanzenu Vysoký Chlumec, Velikonoce v hornickém domku a ve skanzenu, připomínka bitvy u Slivice nebo Den s permoníky. Na programu letošních akcí jsou i hornické pohádky v březohorském podzemí, Muzejní noc, Prokopská pouť, Den řemesel ve skanzenu, Den těžních věží a rozhleden nebo Havířské šprýmování. „Uvidíme, co nám epidemická situace a vládní nařízení dovolí,“ dodal Velfl.

Reklama

Doporučované