Hlavní obsah

„Pátou vlnu už nedáme.“ Naplněné noční můry lékařů z covidárií

Pusťte si další díl reportážní série Do posledního dechu od Televize Seznam: Příbuznou na ventilátor nepřijal. Pro lékaře z JIP jsou nejhorší noční můry.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Jsme nuceni sdělovat rodinám, o koho všechno přišly. Zátěž zdravotnických zařízení, vyčerpanost personálu a zdrojů je v podstatě za zenitem. Vím minimálně o třetině personálu, který zvažuje odchod, protože to už nechce zažít.“

Článek

Další díl reportážní série Do posledního dechu popisuje, jak se na některých zdravotnících projevuje zatížení, které nikdy předtím nezažili. Televize Seznam natáčela v Karlovarském kraji, jenž patřil k nejpostiženějším regionům.

Desítky a někteří dokonce stovky hodin přesčasů. Prakticky žádná dovolená. Psychické i fyzické vyčerpání. To je realita posledního více než půl roku českých zdravotníků. Některých se navíc smutné příběhy obětí covidu-19 dotýkají osobně.

„Byla to maminka mého švagra, která byla ve svých 79 letech bez významných komorbidit. Vzali jsme ji na intenzivní péči, nabídli jsme jí HFNO terapii,“ popisuje vedoucí lékař JIP Karlovarské krajské nemocnice Robert Janda. HFNO je jakýmsi předstupněm umělé plicní ventilace, jde o neinvazivní přísun velkého množství kyslíku maskou či „hadičkou“ pod nosem.

„Několikrát jsme se v týmu rozhodovali, co budeme dělat. Ze strany kolegů se mezi řádky objevovaly vcelku jasné názory: napojíme ji na umělou plicní ventilaci, splníme tím kritéria, která byla splněna,“ říká Janda.

Jenže jeho příbuzné začaly selhávat ledviny. Tým lékařů se proto rozhodl ji po diskuzích s rodinou na ventilátor nepřijmout a nasadit jen paliativní péči. Ventilátor lidem v tomto věku prakticky vůbec nepomáhá a může být naopak zbytečným prodlužováním trápení. Proto se rozhodli nechat ženu „odejít“. To všechno o Vánocích…

Každý třetí zvažuje odchod

„Jsme nuceni sdělovat rodinám, o koho všechno přišly. Zátěž zdravotnických zařízení, vyčerpanost personálu a vzácných zdrojů je v podstatě za zenitem. Musíme si konečně přiznat, že nikdo z nás neměl dovolenou. Vím minimálně o třetině personálu, který zvažuje odchod ze zdravotnictví, protože už to nikdy nechtějí zažít,“ líčí Dagmar Uhlíková, lékařská ředitelka a krajská koordinátorka intenzivní péče. Sama čelila obrovskému zatížení, kromě své obvyklé práce zajišťovala převozy pacientů jinam.

I proto varuje před unáhleným odvoláním opatření. „Jestli rozvolníme, tak část sester, které mají připraveny výpovědi, protože tohle už nechtějí nikdy zažít, odejde. A nám přijde za měsíc pátá šestá vlna. A my to už ve zdravotnických zařízeních nedáme.“

Lékař Janda je založením optimista. Ale už i jemu po půl roce, kdy na oddělení klidně trávil i šest dní z týdne po deseti až dvanácti hodinách, ubývají síly. „Běhám půlmaratony, maratony, mám šest dětí, které miluji a o které se starám, hraji na klavír, čtu filozofii, fyziku, snažím se twitterovat – na plné pecky se snažím ‚hořet‘ všemi pomocnými aktivitami. Každé ráno si říkám, že život musí dál běžet, že se nesmí stát, že půjdu z práce a budu koukat do zdi a budu vědět, že je něco špatně. Přesto přese všechno to nefunguje,“ přiznává.

Fotoreportáž Davida Neffa z Nemocnice Na Bulovce: Boj mezi životem a smrtí na snímcích, které vzdávají hold zdravotníkům

+31

Lékař Janda přirovnává, že na desetibodové stupnici jeho „baterky“ má už tři čárky vybité a nejdou nabít. „Nedovedete se úplně radovat z mnoha věcí. Nedokážete se úplně radovat z vlastních malých dětí. Ale musím nějak relaxovat. Pustím si Druhou Prokopfjevovu symfonii. Strašlivé zvuky, kdy ta moje žena nešťastná říká: ‚Proboha! Vždyť je to strašné, vždyť nás to vysává!‘ Já jí odpovídám, že to je jediná hudba, kterou můžu teď poslouchat. Nebo Ligetyho klavírní etudy, naprosto nehratelné věci. To jsou věci, které mne ještě dovedou dostat do hry,“ říká pro Televizi Seznam Janda.

„Horší je to v noci, kdy se vám zdají sny. O vizitách, o těch lidech. Do toho vám někdo zavolá dvakrát, třikrát za noc. Vede to k úzkostem. Protože se vám prostě zdá celou noc, že někoho zajistíte - nezajistíte, uděláte – neuděláte,“ vysvětluje zkušený lékař intenzivní péče.

Hospitalizace zatím klesají jen pomalu. Jandu a další tak čekají ještě dlouhé měsíce.

Reklama

Doporučované