Hlavní obsah
Online

Na chytrou karanténu bude dohlížet nový tým, povede ho Babiš

Tisková konference ministra zdravotnictví.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější události

- V neděli přibylo v Česku nejméně případů nemoci covid-19 za uplynulý týden. Počet potvrzených případů nákazy stoupl o 115. O víkendu bývá ale podle statistik obvykle prováděno výrazně méně testů na koronavirus než ve všední dny. Nejhorší situace je v současnosti na Jihlavsku, kde byl v minulém týdnu zaznamenán nejvyšší nárůst nakažených v přepočtu na obyvatele.

- Ministerstvo zdravotnictví představilo semafor, který znázorňuje stupně nebezpečí pro jednotlivé okresy. Semafor má čtyři stupně. Bílá značí nulovou nákazu, zelená ojedinělé případy. Žlutá znamená počátek komunitního šíření nemoci, červená narůstající nebo setrvalé počty komunitních přenosů.

- Od pondělí platí omezení pro vnitřní hromadné akce na maximálně 500 osob. Od soboty jsou navíc na takových akcích nad 100 osob povinné roušky.

- Vláda schválila vznik nové rady, která bude dohlížet na chytrou karanténu. V jejím čele bude premiér Andrej Babiš. Tým bude mít podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly osm členů, místopředsedy mají být ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

  • Přebytky roušek dostane SSHR

    Ochranných pomůcek proti koronaviru je podle vlády dostatek, některé úřady jich mají ale přebytek, jinde scházejí. Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním jednání kabinetu novinářům řekl, že ministerstva mají zásoby nad svou dvouměsíční potřebu převést účetně na Správu státních hmotných rezerv (SSHR).

  • V Rokycanské firmě jsou dva nemocní s covidem-19

    V rokycanské továrně společnosti Borgers CS jsou dva lidé nakažení novým koronavirem. Od minulého čtvrtka, kdy se objevil první případ, platí ve firmě přísnější hygienická opatření. část zaměstnanců má testy na covid-19 s negativním výsledkem. Podle serveru iDNES.cz, který dnes o případu informoval, byl jeden z nemocných covidem-19 na oslavě v pražském klubu Techtle Mechtle, kde se koronavirem nakazilo přes 100 lidí. Rokycanský závod zaměstnává přibližně 2000 lidí včetně agenturních dělníků.

  • Brífink po jednání vlády

    Brífink po jednání vlády.Video: ČTK, ČTK

  • Mimořádné odměny pro zdravotníky vláda schválila

    Mimořádné odměny za dobu epidemie covid-19 pro všechny zdravotníky, kteří byli v té době v nemocnicích a pracovali na plný úvazek, vláda na dnešním zasedání schválila. Na Twitteru o tom informovala vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ze státního rozpočtu by mělo být vyčleněno přes 11 miliard korun. Podle dnešního vyjádření předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové by dotační výzva měla být vyhlášena na začátku srpna.

  • Vláda přesunula v rámci fondů EU 6,4 miliardy Kč na Antivirus

    Vláda dnes souhlasila s přesunem 6,4 miliardy korun mezi fondy EU, peníze budou využity na financování programu Antivirus. Zároveň rozhodla, že část peněz z EU v rámci záchranného fondu EU bude rozdělena primárně do zdravotnictví, na sociální infrastrukturu, integrovaný záchranný systém a na kyberbezpečnost.

  • V odběrovém centru na pražském letišti už netestují indikované

    V odběrovém centru na Letišti Václava Havla nově na covid-19 otestují jen cestující s platnou letenkou a samoplátce. Provozovatel, společnost GHC Genetics, také kvůli enormnímu zájmu a vznikajícím frontám od tohoto týdne zdvojnásobil množství personálu v centru. Odběrové centrum na letišti funguje od konce června.

  • JIP interního oddělení v U. Hradišti opět přijímá pacienty

    Jednotka intenzivní péče (JIP) interního oddělení Uherskohradišťské nemocnice dnes opět začala přijímat pacienty. ČTK to řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Jednotka nepřijímala nové pacienty kvůli výskytu nákazy koronavirem v nemocnici, zcela zavřená však podle Havrlanta nebyla. Nadále je však zcela zavřená multioborová JIP, kde se nákaza dříve potvrdila u deseti zaměstnanců a jednoho pacienta.

  • Novelu umožňující nakupovat roušky bez tendru vláda neodmítla

    K poslaneckému návrhu zákona, který by umožnil nakupovat ochranné prostředky proti koronaviru v případě nutnosti bez zadávacího řízení, vláda na dnešním zasedání zaujala neutrální stanovisko. Informoval o tom tiskový odbor kabinetu. Novelu předložili čtyři poslanci z KSČM, ANO, SPD a ČSSD. Chtěli by, aby výjimku ze zákona měla správa rezerv po dobu šesti měsíců od účinnosti předlohy.

  • Na Vysočině budou na některých místech povinné roušky

    Na Vysočině začnou lidé povinně nosit roušky ve zdravotnických zařízeních, sociálních službách i v lékárnách. Opatření začne platit rozhodnutím krajských hygieniků, bude to zřejmě nejdřív od středy. Vyplynulo to z dnešního jednání bezpečnostní rady kraje, která se zabývala aktuální epidemiologickou situací v regionu. „Doporučujeme dobrovolné nošení roušek i ve všech uzavřených prostorech, například v obchodech, ve veřejných dopravních prostředcích nebo na úřadech,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

  • V Kiekertu opět nosí roušky

    Výrobce automobilových zámků, společnost Kiekert z Přelouče na Pardubicku, ode dneška znovu zavádí přísnější bezpečnostní opatření kvůli koronaviru. Testy potvrdily nákazu u jednoho zaměstnance, který pracuje v kanceláři. Zpřísněná opatření platila ve firmě již v březnu, později byla zmírněna. Firma obdržela informaci v pátek. Přibližně dvacítka kolegů nakaženého pracovníka je v karanténě, absolvují testy na covid-19. Podnik má epidemiologický plán, podle kterého ode dneška postupuje, řekl generální ředitel Petr Kuchyňa.

  • Armáda a MZd si rozdělí zajištění systému chytré karantény

    Armáda by měla v systému chytré karantény převzít logistiku a Ministerstvo zdravotnictví by mělo dál rozhodovat o odborných záležitostech, jako jsou epidemiologická opatření. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jeho úřad podle něj zatím nemá k dispozici tým lidí, který by se mohl o organizační zajištění systému starat tak jako armáda.

  • Vláda schválila vznik nové rady, má dohlížet na chytrou karanténu

    Vznik nové Rady pro zdravotní rizika, jež má dohlížet na chytrou karanténu, vláda na dnešním zasedání schválila. ČTK to potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO), který bude v čele nového orgánu. Tým bude mít podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly osm členů, místopředsedy mají být ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Prymula dnes odpoledne novinářům řekl, že v radě mají dále být ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), dva vládní zmocněnci, místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek (ČSSD) a náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

  • Česko by potřebovalo miliony vakcín

    Česko by podle aktuálních propočtů potřebovalo zhruba 3,5 milionu dávek vakcíny proti covidu-19. V případě její distribuce je nutné jít cestou preference rizikových skupin – seniorů, pacientů s nějakými dalšími onemocněními, zdravotníků či sociálních pracovníků, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vakcína zatím nebyla definitivně vyvinuta. Na evropské úrovni je podepsána dohoda, že centrální nákup vakcíny případně bude zajišťovat Evropská unie stejně jako distribuci mezi jednotlivé státy. „Česká republika je v tomto směru malý hráč a velké nadnárodní firmy budou preferovat komunikaci s jedním subjektem,“ uvedl ministr.

  • Vojtěch chce zvýšit kapacitu testování na 15 tisíc vzorků denně

    Kapacita testování na covid-19 by se v nemocnicích přímo zřízených ministerstvem zdravotnictví měla zvýšit na 15 000 vzorků denně. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), podle kterého je nyní kapacita v těchto zařízeních zhruba 4 000 vzorků denně. V úterý o tom bude jednat s řediteli těchto organizací.

  • Vojtěch: Nakupovat ochranné prostředky nebudeme

    Ministerstvo zdravotnictví už nebude nakupovat žádné zdravotnické ochranné prostředky. „Poté, jak to bylo vykresleno v médiích, ministerstvo určitě už nic poptávat nebude. Je to věc jednotlivých nemocnic a správy hmotných rezerv,“ uvedl ministr Adam Vojtěch.

  • Vojtěch: Změna statistiky je administrativní záležitost

    „K tomu auditu – dělá se z toho víc, než to reálně je. Je to spíše otázka administrativní,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch k situaci, kdy ministerstvo upravilo statistiky aktuálně nemocných. Při reakci na epidemii se podle něj vychází spíše z denních přírůstků, počtu nově hospitalizovaných nebo zemřelých. Ty jsou podle něj každý den aktualizovány a jsou zcela důvěryhodné.

  • V havířovském domově přibývá nakažených

    V Domově pro seniory Havířov se covidem-19 k dnešnímu dni nakazilo 12 klientů a sedm zaměstnanců, dva senioři zemřeli. Krajská nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji se kvůli nákaze v sociálních zařízeních rozhodla zvýšit počet lůžek na jednotce pro pacienty s pozitivním výsledkem na covid-19, a to z deseti na patnáct.

  • Vojtěch: Nepleťte si semafor s ukazatelem počtu nakažených

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch upozornil, že semafor se neřídí automaticky počtem nakažených. Ten může být vysoký, pokud ovšem budou případy pocházet z ohraničeného ohniska, není to takový problém. Větší nebezpečí je spíše v případě, kdy se hygienikům nedaří vytrasovat kontakty nemocných.

  • 1. mapa vyjde na začátku srpna

    První ostrá mapa vyjde v pondělí 3. srpna. Kdyby mapu ministerstvo vydalo už dnes, byla by žlutá a oranžová Praha.

Reklama

Hlavní zprávy