Hlavní obsah
Online

AstraZeneca sníží dodávky vakcín do Evropy o 73 pct

Foto: oasisamuel, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Česko: V Česku v pátek přibylo 14.920 potvrzených případů covidu, o 1750 více než předchozí pátek.

- Česko: Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že opatření začínají mírně zabírat. Chystá už plán rozvolňování, v úvahu ale podle něj nepřipadá plošné rušení zákazů, v první fázi by se mohla zmírnit jen opatření, která se týkají trávení volného času, tedy například procházek nebo sportování i mimo hranice obce.

- Svět: Společnost AstraZeneca oznámila, že sníží dodávky vakcín proti koronaviru do Evropy o 73 procent oproti původnímu plánu, přestože na urychlení dodávek podle prohlášení neúnavně pracuje:

- WHO: Světová zdravotnická organizace (WHO) schválila k nouzovému použití proticovidovou vakcínu americké firmy Johnson & Johnson. Ve čtvrtek Evropská komise schválila podmínečné používání tohoto preparátu v zemích EU na základě doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

  • Tři lidé v Norsku byli hospitalizováni po očkování AstraZenekou

    Tři norští zdravotníci, kteří se nedávno nechali očkovat vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca, jsou hospitalizováni kvůli krvácení, krevním sraženinám a nízkému počtu krevních destiček, informovala agentura Reuters. Norský institut veřejného zdraví podle agentury AFP uvedl, že souvislost aktuálního stavu těchto tří pacientů s vakcínou zatím nebyla prokázána, situaci ale označil za vážnou.

    Používání vakcíny AstraZeneca Norsko zastavilo ve čtvrtek poté, co stejný krok učinilo Dánsko kvůli zprávám o výskytu závažných případů krevních sraženin u několika osob, jimž byla vakcína podána. K těmto dvěma zemím se později přidal například Island, Bulharsko či Rumunsko.

  • Nemocnice ve Zlínském kraji mají lůžka na JIP zaplněná

    Mimořádné zasedání krizového štábu Zlínského kraje dnes odpoledne řešilo zhoršující se epidemickou situaci a kritický stav v nemocnicích. Ve všech nemocnicích v kraji jsou lůžkové kapacity na jednotkách intenzivní péče na kritické hranici. K vyhlášení stavu hromadného postižení osob zatím nemocnice nepřistoupily, sdělila v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství Soňa Ličková.

  • Polsko a Maďarsko hlásí prudký růst počtu nakažených

    Maďarsko a Polsko zažívají prudký růst počtu nakažených koronavirem a pod čím dál větším tlakem jsou i tamní nemocnice. V Maďarsku mělo za posledních 24 hodin na virus SARS-CoV-2 pozitivní test 9444 lidí, což je vůbec nejvyšší bilance od začátku pandemie. V Polsku za uplynulý den přibylo 21 049 případů nákazy, nejvíce od listopadu.

  • Tunisko začalo očkovat proti covidu-19 vakcínou Sputnik V

    Tunisko zahájilo očkování proti covidu-19 poté, co tento týden do země dorazilo prvních 30 000 dávek ruské vakcíny Sputnik V. Jako první jsou na řadě zdravotníci, v polní nemocnici v metropoli Tunisu dopoledne dostalo injekci asi 300 lékařů a sester, napsala agentura AFP.

    Tunisko začalo s vakcinací se zpožděním jako poslední ze zemí severní Afriky, zrychlení si ale slibuje od dodávky dalších vakcín v rámci programu COVAX, který zaručuje dodávky očkovacích preparátů chudším zemím.

  • Polovina Itálie od pondělí zavede plošnou uzávěru

    Od pondělí bude kvůli zhoršené epidemické situaci polovina Itálie v nejvyšším stupni protiepidemických opatření. Zavřené tak v tomto období budou školy, obchody i restaurace. Pro období Velikonoc, a sice od 3. do 5. dubna, vláda schválila plošnou karanténní uzávěru celé země, uvedl web BBC. Podle premiéra Maria Draghiho je zpřísnění nutné, protože země čelí další vlně nákazy.

    „Po roce od začátku zdravotnické krize čelíme další vlně nákazy: za poslední týden jsme zaznamenali 150 000 nových případů, o týden dříve to bylo 131 000,“ uvedl premiér Draghi. Řekl, že si je vědom, že zpřísněná opatření mají dopad na vzdělání dětí, ekonomiku i duševní stav obyvatelstva. „Ale jsou nezbytná, abychom se vyvarovali dalšího zhoršení, které by nevyhnutelně vedlo k ještě přísnějším omezením,“ řekl premiér.

  • Vysočina hlásí dalších 682 nakažených, tři lidé zemřeli

    Na Vysočině prokázaly testy covid-19 v posledních 24 hodinách u 682 lidí, proti pátku byl denní počet nově nakažených vyšší o 45. Podle údajů krajských hygieniků zveřejněných k 18:15 dnes zemřeli tři nakažení obyvatelé tohoto kraje, během pátku bylo úmrtí devět.

  • Velká Británie hlásí 5534 nově nakaźených

    Ve Velké Británii se podle vládních údajů za sobotu vyskytlo dalších 5534 laboratorně potvrzených případů koronaviru. Za minulou sobotu to bylo 6039 případů. Od začátku pandemie se v zemi nakazilo celkem 4 253 820 lidí.

    V Británii už první dávku vakcíny proti covidu-19 dostalo více než 23 milionů lidí. 1 532 754 lidí dostalo obě dávky vakcíny.

  • AstraZeneca sníží dodávky vakcín do Evropy o 73 pct

    Společnost AstraZeneca oznámila, že sníží dodávky vakcín proti koronaviru o 73 procent. Zatím není jasné, jaký toto rozhodnutí bude mít dopad na Českou republiku.

  • Po výpadku kyslíku zemřelo v Jordánsku sedm pacientů s covidem-19

    Kvůli zhruba hodinovému výpadku dodávky kyslíku zemřelo v jordánské nemocnici u Ammánu na jednotce intenzivní péče nejméně sedm pacientů s covidem-19. Dnes o tom informoval jordánský ministr zdravotnictví, který zároveň oznámil, že za případ přijímá plnou odpovědnost a že předal předsedovi vlády rezignaci.

  • Do Česka dorazil druhý milion testů určených pro školy

    Do Česka dorazil druhý milion testů na covid-19 určených pro školy. Hasiči je převezou z letiště v pražské Ruzyni do skladu ve Svojšicích, s distribucí se počítá, až bude návrat dětí do škol aktuální. Nyní se kvůli opatřením proti šíření epidemie žáci a studenti učí z domu.

  • Babiš: Země EU mají dostávat vakcíny přísně podle počtu obyvatel

    Dodávky vakcín by měly být v Evropské unii do proočkování 70 procent dospělého obyvatelstva distribuovány přísně podle počtu obyvatel jednotlivých zemí. Žádá o to premiér Andrej Babiš (ANO). ČTK to řekl v souvislosti s dnes zveřejněným dopisem pěti premiérů členských zemí EU, který je adresován šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové a předsedovi Evropské rady Charlesu Michelovi. Vedle Babiše ho podepsali předsedové vlád Rakouska, Slovinska, Bulharska a Lotyšska.

    Babiš poukazuje na zatím zcela nedostatečné a často i dost nepředvídatelné dodávky vakcín. „Jsem přesvědčen, že dokud nebudou dodávky dostatečné pro naočkování 70 procent dospělé populace, což je podle komise společný cíl EU, kterého bychom měli dosáhnout letos v červnu, dodávky by se měly distribuovat přísně podle počtu obyvatel a veškeré nadobjednávky členských států by měly být uspokojeny nejdříve ve druhém pololetí,“ uvedl.

    Zdůraznil, že mu nejde o to měnit množství vakcín, které si členské státy objednaly, ale ujistit se, že všechny členské státy budou mít šanci alespoň v prvním pololetí očkovat stejnou rychlostí.

  • Testy v Libereckém kraji potvrdily covid u rekordních 962 lidí

    Testy v Libereckém kraji odhalily v pátek koronavirus u rekordních 962 lidí. Je to nejvyšší počet nakažených v kraji za jediný den od začátku pandemie. Před týdnem přibylo za pátek 745 nově potvrzených případů. Podle údajů, které dnes ráno aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR), je v kraji nejhorší situace na Jablonecku, kde za poslední týden potvrdily laboratoře nákazu u 1068 lidí.

    S nárůstem počtu nakažených se zhoršuje i situace v nemocnicích. Podle mluvčího krajského úřadu Filipa Trdly se aktuálně starají o 461 nemocných s koronavirem, z toho 115 jich je ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO, dalších 273 nemocných leží na akutních lůžkách a většinou potřebují kyslíkovou podporu. Liberecký kraj výrazně zvýšil lůžkovou kapacitu pro covidové pacienty. Zatímco ještě na začátku března bylo k dispozici 490 lůžek, aktuálně už jich je 664, z toho přes 30 procent je volných.

  • Babiš a další premiéři chtějí summit EU o přidělování vakcín

    Evropská unie by měla co nejdříve uspořádat summit o přidělování vakcín tak, aby všechny členské státy EU byly schopné dosáhnout ve druhém čtvrtletí svých očkovacích cílů. V dnes zveřejněném dopise to podle agentury APA napsalo pět premiérů členských zemí EU včetně předsedy české vlády Andreje Babiše a rakouského kancléře Sebastiana Kurze. Kurz už v pátek na narychlo svolané tiskové konferenci uvedl, že vakcíny proti covidu-19 nejsou v EU rozdělované spravedlivě podle počtu obyvatel jednotlivých států, jak se členové bloku původně dohodli.

    Dopis adresovaný šéfce Evropské komise Ursule von der Leyenové a předsedovi Evropské rady Charlesu Michelovi podepsali kromě rakouského a českého premiéra i předsedové vlád Slovinska, Bulharska a Lotyšska. V psaní se uvádí zjištění, se kterými Kurz přišel už na páteční konferenci.

  • V Karlovarském kraji přibylo v pátek 91 nakažených koronavirem

    V Karlovarském kraji přibylo za pátek 91 nových případů nákazy koronavirem. Proti minulému pátku je to o 224 méně. Týdenní počty nakažených tak zvolna klesají. Situace se mírně zlepšuje i v nemocnicích, lůžek intenzivní péče pro pacienty s covidem-19 je ale stále nedostatek, vyplývá z aktuálních údajů Ministerstva zdravotnictví.

    V Karlovarském kraji je nyní 4171 lidí, kteří mají potvrzenou nákazu koronavirem. Od počátku epidemie se v kraji nakazilo už 42 238 osob, 36 953 se vyléčilo. S nákazou koronavirem v kraji zemřelo 1286 lidí.

    Zatímco ještě před pár týdny byl Karlovarský kraj na čele v počtu nových případů, v současné době týdenní počty nových případů výrazně klesly. Zejména na Chebsku se počet nových případů výrazně snížil a dosahuje nyní 270 případů na 100 000 obyvatel za posledních sedm dnů. Je to nejnižší podíl ze všech okresů Česka. Karlovarsko má 541 případů a Sokolovsko 475 případů na 100 000 obyvatel za posledních sedm dnů.

  • V Olomouckém kraji v pátek přibylo 824 nákaz, minulý pátek 552

    V Olomouckém kraji přibylo za pátek 824 případů nákazy koronavirem. Je to o 164 více než ve čtvrtek, také o 272 případů více než minulý pátek. Páteční nárůst je nejvyšší za poslední dva týdny, více případů bylo naposledy v pátek 26. února, kdy bylo 886 nově nakažených, vyplývá z údajů Ministerstva zdravotnictví. Ve čtvrtek přibylo v kraji 660 potvrzených nákaz, o šest více než před týdnem.

    Epidemie v kraji má nyní v porovnání s minulým týdnem kolísavou tendenci. Zatímco v pondělí hygienici zaznamenali 614 případů, což bylo o stovku méně než před týdnem, v úterý byl nárůst stejný a ve statistikách přibylo 771 případů. Ve středu naopak křivka stoupla na 757 nákaz, zatímco předchozí týden jich bylo 675. Celkem je v kraji od začátku pandemie evidováno 76 318 nakažených, vyléčilo se 67 104 lidí, v souvislosti s covidem-19 zemřelo 1319 lidí.

  • Praha eviduje přes 1400 nových případů

  • Stoupl počet nakažených i číslo R

    Reprodukční číslo v pátek vzrostlo z 0,91 na 0,94. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

    Bodové skóre protiepidemického systému PES, kterým se původně v Česku řídila opatření proti šíření nového koronaviru, se dnes pátým dnem drží na hodnotě 73 bodů ze sta, což odpovídá druhému nejvyššímu stupni pohotovosti z pěti. Mírné zhoršení vykazují tři ze čtyř sledovaných parametrů, a to včetně reprodukčního čísla. Mírný mezidenní pokles zaznamenali zdravotničtí statistici pouze u podílu hospitalizovaných s covidem, u kterých byla nákaza zjištěna až v nemocnici.

  • V Německu přibylo 12 674 nakažených, více než minulou sobotu

    V Německu se oproti minulému týdnu zvýšil denní přírůstek počtu nově nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Zdravotní úřady ohlásily 12 674 případů koronaviru prokázaných za uplynulý den. S nemocí covid-19 zemřelo dalších 239 pacientů. Informoval o tom v sobotu Institut Roberta Kocha (RKI). Minulou sobotu přibylo 9557 nových infekcí a 300 úmrtí pacientů s covidem-19.

  • Přibylo 14 920 případů, o dva tisíce více než před týdnem

    14 920 nových případů hlásí statistiky Ministerstva zdravotnictví za pátek. To je výrazně více než minulý pátek, kdy se počet nových nakažených zastavil na hodnotě 13 166. Pátek tak přerušil sérii mezitýdenních poklesů, kterou data ukazovala.

  • Pandemie může stáhnout 39 milionů Afričanů do extrémní chudoby

    Ekonomická krize způsobená pandemií nemoci covid-19 by mohla letos stáhnout do extrémní chudoby dalších až 39 milionů Afričanů, přestože se předpokládá, že ekonomika oživí z nejhoršího poklesu za více než půl století. Celkový počet lidí žijících za méně než 1,9 dolaru (42 Kč) denně by tak stoupl na 465,3 milionu, což představuje asi 34,4 procenta populace kontinentu. Uvedla to ve svém nejnovějším hospodářském výhledu pro letošní rok Africká rozvojová banka (AfDB).

    Loni se kvůli pandemii dostalo do extrémní chudoby 30 milionů Afričanů. Letos by se jejich počet mohl dále zvýšit, pokud se nepodaří poskytnout odpovídající pomoc. Další nárůst lidí v extrémní chudobě by zvýšil nerovnost a smazal předchozí úspěch ve snižování chudoby, uvedla banka.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy