Hlavní obsah
Online

Koronavirus se objevil v centrále berních úředníků

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou krizí ve světě i doma sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Ministerstvo zdravotnictví znovu upravilo statistiky. V pondělí ministerstvo evidovalo 5816 aktuálně nemocných, v úterý večer už jen 4846. Celkem ministerstvo potvrdilo 20 393 případů. Koronavirus si vyžádal 401 obětí.

- Nejpostiženějším regionem je okres Plzeň-sever, kde za posledních sedm dní přibylo přes 42 nových případů v přepočtu na 100 000 obyvatel. Následuje Praha a Uherskohradišťsko s více než 34 případy na 100 000 obyvatel za poslední týden. Jen nepatrně lépe na tom jsou Havlíčkobrodsko, Klatovsko a Frýdecko-Místecko.

- Nově se koronavirus objevil na Generálním finančním ředitelství v Praze. Diagnostikován byl u dvou zaměstnanců a dalších zhruba 10 skončilo kvůli tomu v karanténě.

- Francie zavede od 1. září povinnost nošení roušek na pracovišti s výjimkou samostatných kanceláří. Úřady tím reagují na nárůst počtu nakažených v posledních dnech.

  • Party ve městě, odkud „pochází“ koronavirus

    Město Wu-chan, kde se v zimě poprvé objevil nový typ koronaviru, se snaží vrátit k normálnímu životu. Například o víkendu se v místním bazénu sešly tisíce lidí, ze kterého sledovaly koncert.

  • Všichni Češi na lince z Vídně šli v Soluni na testy, píše redaktor ČT

  • Počet obětí v ČR překročil 400

    S nemocí covid-19 dosud v Česku zemřelo 401 lidí. Dnes zároveň přibylo už 192 potvrzených případů nákazy, což je více než za celé pondělí. Od března se v ČR nakazilo 20 393 lidí, více než tři čtvrtiny se jich vyléčily.

    Aktuálně je v Česku 4846 nakažených. Vyplývá to z údajů Ministerstva zdravotnictví platných k úterním 18:00.

    U většiny nakažených je průběh nemoci mírný. S koronavirem je v České republice hospitalizováno 122 lidí, v těžkém stavu je 29 z nich.

  • V centrále berních úředníků se objevil covid

    Na Generálním finančním ředitelství v Praze se objevil koronavirus. Testy ho potvrdily u dvou zaměstnanců personálního oddělení. Do kontaktu s veřejností nepřišli. Dalších zhruba 10 lidí skončilo v karanténě. Rádiu Expres FM to potvrdil mluvčí úřadu Lukáš Heřtus.

    „GFŘ v této záležitosti neprodleně kontaktovalo hygienickou stanici pro hlavní město Prahu, byly provedeny preventivní postupy proti šíření nemoci a u několika zaměstnanců byla po trasování provedeném hygienickou stanicí nařízena karanténa,“ uvedl Heřtus.

  • Na Slovensku přibyly dvě oběti koronaviru

    V úterý potvrdilo Slovensko dvě nová úmrtí na onemocnění covid-19. Informoval o tom slovenský Denník N.

    Na Slovensku tak viru podlehlo 33 lidí.

  • Polsko je náhle bez ministra zdravotnictví

    Polský ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski rezignoval, oznámil to nečekaně v úterý odpoledne na tiskové konferenci. Odchod z funkce prý zvažoval delší dobu, kvůli pandemii ho ale odkládal. Ministr odchází ještě před oficiální přestavbou národně-konzervativní vlády, ke které má dojít po letních prázdninách. Den před Szumowským odstoupil jeho náměstek Janusz Cieszyński.

    Szumowski byl ve funkci od ledna 2018. Na začátku koronavirové krize se stal u veřejnosti velmi populárním politikem, jeho reputace ale utrpěla s přibývajícími problémy zdravotnictví, trvající epidemií a zejména kvůli podezřením z nehospodárnosti a střetu zájmů při nákupu roušek z Číny. Konkrétně jde o nákup 120 tisíc roušek za 5 milionů złotých, které neměly řádnou certifikaci a ministerstvo je koupilo od známého bratra Szumowského - lyžařského instruktora. Věc vyšetřuje prokuratura, ministr podezření popírá.

    Szumowski v polovině dubna rozhodl o povinnosti nošení roušek, i když se jejich nošení jako všeobecné ochraně dýchacích cest ještě v únoru v rádiu vysmál. Ministr dnes označil své působení v úřadu za úspěšné a transparentní.

  • V jičínské nemocnici našli covid u jedné pacientky

    V krajské nemocnici v Jičíně byl u jedné pacientky potvrzen covid-19. Byla tam hospitalizovaná s jiným onemocněním. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). V jičínské nemocnici podstoupí testy na covid-19 lidé, kteří s ní byli v kontaktu. Pacientka byla převezena na infekční oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je jediným zařízením v kraji, které nemocné s covid-19 v současnosti léčí.

    Není to poprvé, co byl v jičínské nemocnici potvrzen covid-19. Začátkem července měla pozitivní test na covid-19 lékařka neurologie jičínské nemocnice. Zdroj nákazy se u ní podařilo dohledat, není z nemocnice. Nakazila se ve svém volném čase. Před pozitivním nálezem několik dní chodila do práce.

  • Slováci doporučují zvážit cesty do Prahy

    Slovenské ministerstvo zahraničí doporučilo občanům zvážit kvůli koronaviru cesty do některých oblastí v zemích, s nimiž má jinak volný režim cestování. Je mezi nimi i česká metropole Praha, některé oblasti Chorvatska a Francie. Pokud už tam lidé pojedou, mají průběžně sledovat situaci a dbát doporučení epidemiologů.

    Na seznam zemí, pro něž toto doporučení platí, byly už dříve zařazeny některé nizozemské, irské, polské či britské regiony a celá Malta či Španělsko. Nově tam přibyla celá Belgie, Praha, dvě chorvatské župy, jeden dánský a jeden estonský region a tři francouzské oblasti.

  • Francie zavede od 1. září povinné nošení roušek na pracovišti

    Francie zavede od 1. září povinnost nošení roušek na pracovišti s výjimkou samostatných kanceláří. Podle agentury AFP to v úterý oznámila francouzská ministryně práce po schůzce s odbory na toto téma. Úřady tím reagují na nárůst počtu nakažených v posledních dnech.

  • Divadla budou hrát naplno

    Hrát pro plnou kapacitu svých budov může od začátku nové sezony i přes pokračující opatření proti koronaviru Národní divadlo. Budovy divadla jsou postaveny tak, že tvoří doporučené oddělené sektory. Česká filharmonie naopak s obsazováním balkonu ve Dvořákově síni Rudolfina nepočítá a bude hrát pro 500 diváků. Kapacita 2 500 lidí v sektorech po 500 je ale nedostačující pro velké koncertní haly a koncerty pro ně na podzim naplánované zůstávají nejisté s otazníkem.

  • Skončilo o pětinu víc živnostníků než loni touto dobou

    Počet přerušených živností v první polovině letošního roku překročil 50 000. Podnikání pozastavilo o pětinu víc osob než ve stejném období loňského roku a o 38 procent víc než v roce 2018. Statistiky zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Podnikání za prvních šest měsíců letošního roku přerušilo nejvíc živnostníků za poslední tři roky.

  • Filipíny hlásí sedmý den v řadě přes 3 000 případů

    Za posledních 24 hodin přibylo na Filipínách 4 836 nových případů nákazy koronavirem, uvedlo místní ministerstvo zdravotnictví. Jde tak o sedmý den v řadě, kdy počet nových případů přesáhl 3 000. Celkem země eviduje 169 213 případů nákazy, 2 687 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo.

  • Ve Zlínském kraji budou povinné roušky u lékaře

    Hygienici ve Zlínském kraji nařídili kvůli covidu-19 povinné nošení roušek v ambulancích a lékárnách. Opatření platí od středy do odvolání. Důvodem je zvyšující se počet nakažených koronavirem v kraji a výskyt nákazy ve zdravotnických zařízeních. Jedno nové ohnisko nákazy se o víkendu objevilo v Uherskohradišťské nemocnici, kde je nyní evidováno 14 případů nákazy.

  • Finská premiérka se nechá otestovat na koronavirus

    Finská premiérka Sanna Marinová má podle svých slov mírné příznaky nemoci covid-19. „Nechám se otestovat a budu pracovat na dálku,“ uvedla předsedkyně vlády na Twitteru. Finsko minulý týden znovu zavedlo povinné zakrývání nosu a úst na veřejnosti kvůli nárůstu počtu nových případů nákazy.

  • Brněnská nemocnice má 4 pacienty ve vážném stavu

    Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně přijala dalšího pacienta s nemocí covid-19 v těžkém stavu. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská. Nyní má nemocnice čtyři pacienty s koronavirem v těžkém stavu, tři jsou na umělé plicní ventilaci, u čtvrtého nastalo mírné zlepšení, a proto mohl být odpojen od plicní ventilace.

  • Ruský ministr pro energetiku se nakazil koronavirem

    Zprávu o pozitivním testu Alexandra Novaka oznámil ruský premiér. „Alexandr Valentinovič Novak se bohužel nakazil koronavirem,“ cituje Interfax Michaila Mišustina. Koronavirem se nakazilo několik vysokých ruských politiků včetně mluvčího prezidenta Putina Dmitrije Peskova.

  • Další díra v datech: Ubylo 635 nemocných

    Ministerstvo zdravotnictví zřejmě znovu upravilo statistiky. Jak upozornil deník Neovlivní.cz, oficiální statistika aktuálně nakažených se znovu skokově snížila. V pondělí ministerstvo evidovalo 5 816 aktuálně nemocných, v úterý už jen 5 181.

  • Marks & Spencer kvůli koronavirové krizi propustí 7 000 zaměstnanců

    Britský obchodní řetězec kvůli koronavirové krizi propustí v následujících třech měsících na 7 000 zaměstnanců v Británii, uvádí BBC.

  • První ředitelé dostali manuál. V noci

    V noci na úterý dostali první ředitelé škol v Česku manuál k provozu za epidemie koronaviru. Do začátku školního roku zbývají dva týdny. V manuálu jsou převážně jen doporučení. Samotný způsob provedení opatření ministerstvo nechává na ředitelích. Manuál obsahuje mimo jiné také návod pro postup škol v případě, že by některý ze žáků měl příznaky nákazy koronavirem či se u něj nákaza potvrdila.

Reklama

Hlavní zprávy