Hlavní obsah
Online

Česko v pátek přejde na 4. stupeň PES: Omezí se pohyb, obchody ale nezavřou

Brífink po jednání vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda schválila na návrh ministra zdravotnictví přechod Česka do 4. stupně protiepidemického systému PES od pátku 18. 12. od půlnoci. Oznámil to na pondělní tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. „Je nám nesmírně líto, že jsme museli přistoupit k tomuto kroku, ale situace tak, jak se vyvíjí, nás k tomu bohužel nutí,“ dodal ministr zdravotnictví Blatný.

- Podle pondělního oznámení vlády by na základě páteční změny indexu PES neměly zavřít obchody ani služby. Zavřou se ale restaurace a omezí se opět pohyb osob venku - mezi 23:00 a 5:00 bude zákaz vycházení a shromažďování bude omezeno na šest osob. Přehled všech opatření naleznete ZDE.

- Ministerstvo školství kvůli koronavirové epidemii prodlouží vánoční prázdniny. Místo úterý 22. prosince půjdou žáci naposledy do škol v pátek 18. prosince. Školy zůstanou do konce týdne ve 3. stupni systému PES. Mateřské a vysoké školy začnou od 21. 12. fungovat podle 4. stupně.

- V neděli odhalily laboratoře 1999 nových případů koronaviru. Index protiepidemického systému PES zůstal na hodnotě 71. Data odpovídají 4. stupni rizika a pomalu se blíží k 5. stupni, který začíná na indexu 76.

  • Náhrady restauracím? Pokryjí asi třetinu obratu, tvrdí svaz

    Vládní kompenzace podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy restauratérům pokryjí zhruba 30 až 40 procent obratu. Fatálním selháním vlády je podle něj opomenutí náhrad pro dodavatele do gastronomie. Řekl to dnes ČTK v reakci na nové podpůrné programy, které kabinet připravil v souvislosti s opětovným uzavřením stravovacích provozů od pátku.

    Restaurace podle Prouzy nesou náklady koronavirové krize od jara a na rozdíl od jiných odvětví, kterým vláda pomáhala, se o sebe gastronomie musela postarat sama. Restauratéři to podle Prouzy dlouho dokázali přežít díky zákazníkům, kteří svým oblíbeným podnikům zůstali věrní i v těžkých časech.

  • Armáda bude moci pomáhat v boji s koronavirem i příští rok

    Armáda bude moci pomáhat při řešení pandemie nového koronaviru do poloviny příštího roku. Vláda dnes schválila nařízení, které zapojení armády umožní, vyplývá z výsledků jednání kabinetu. Současné nařízení je platné pouze do konce roku, sdělil ČTK Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. I nadále zůstává platné další vládní nařízení, které umožňuje v nemocnicích či sociálních zařízeních nasadit až 900 vojáků.

  • Opatření přehledně: Co Češí od pátku budou smět a co už ne?

    Češi se od půlnoci na pátek musí připravit na tvrdší režim, protiepidemický stupeň se totiž znovu vrací na čtyřku. Zavřou restaurace i hotely. Lyžaři ale alespoň budou moci vyrazit na svah.

  • Je libo kávu v kelímku? Brzy už bez zákazu

    Česká republika se od pátku znovu přesune do čtvrtého stupně PES. Kromě přísnějších opatření přišlo ale i mírné rozvolnění, a to možnost koupit si legálně kávu na cestu.

    VÍCE V ČLÁNKU:

  • Jak se Česko chystá na plošné antigenní testy?

    Plošné testování antigenními testy v Česku odstartuje už ve středu. Rezervační systémy na mnoha místech v Praze už praskají ve švech, jinde se naopak rezervace ještě ani nerozběhly.

  • Lidé si budou moci znovu odnést kávu nebo čaj z provozovny

    Lidé si budou znovu smět odnášet například kávu nebo čaj připravené v provozovně. Vláda na dnešním zasedání zrušila zákaz prodeje nealkoholických nápojů s sebou, které byly připraveny v restauraci či výdejovém okénku. Nařízení platilo od čtvrtka, kdy vláda změnila protikoronavirové opatření, které má zamezit shlukování před stánky a omezit konzumaci alkoholu na veřejnosti.

  • Na příspěvek na nájem za 4. čtvrtletí půjdou 3 miliardy korun

    Stát podnikatelům zasaženým v souvislosti s pandemií přispěje na komerční nájem i za čtvrté čtvrtletí. Na program vláda dnes schválila tři miliardy korun. Znovu se uzavřou restaurace, hotely nebo fitness centra. Podmínky programu COVID Nájemné by se oproti současné druhé výzvě neměly měnit. Podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu na nájem 50 procent. Nebude přitom třeba, aby pronajímatel poskytl na nájem slevu, jak tomu bylo u první výzvy. Maximální výše podpory bude deset milionů korun.

  • Vláda vyčlenila na podporu stravovacích zařízení 2,5 miliardy korun

    Vláda schválila v souvislosti s pandemií koronaviru podporu pro stravovací zařízení 2,5 miliardy korun. Program COVID Gastro bude na dobu od 14. října do 31. prosince. Pomoc se nebude vyplácet za dny, kdy mohly mít podniky otevřeno. Kabinet dnes rozhodl o jejich opětovném uzavření od pátku. Restauratéři budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den. Čerpat budou moci podporu například i na manželku, která v podniku pracuje. Pomoc bude možné kombinovat s dalšími podpůrnými programy.

  • Ubytovací zařízení dostanou za uzavření náhradu až 330 Kč za den

    Ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku bude od 100 do 330 korun. Celkem je připraveno 3,5 miliardy korun. Schválila to dnes vláda. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Hotely, penziony a další ubytovací zařízení budou muset pro rekreační účely znovu zavřít od pátku 18. prosince.

  • Kostely mohou od pátku pro mše nabízet jen 20 procent kapacity

    Počty lidí na bohoslužbách se s přechodem na čtvrtý stupeň systému PES sníží od pátku z 30 na 20 procent kapacity kostela. Maximální kapacitu lze využít jen pro sedící účastníky bohoslužeb, uvedl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Od 3. prosince, kdy v zemi platil třetí stupeň protiepidemického systému, mohli věřící zaplnit kostel až z 30 procent jeho kapacity. V platnosti zůstává, že mezi sedícími v jedné řadě musí být dvoumetrové rozestupy.

  • Babiš navrhl vládě vznik pozice vládního zmocněnce pro očkování

    Premiér Andrej Babiš potvrdil, že dnes na vládě navrhl vznik pozice vládního zmocněnce pro očkování. „S ministrem vnitra ještě povedeme jednání. Pokud bude vybrán, oznámím jeho jméno,“ uvedl Babiš. Jedním z hlavních favoritů na pozici je bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula, ten je nyní členem poradenského týmu premiéra pro zdravotnictví.

  • Blatný: O lyžování nepřijdeme

    Od pátku bude možné provozovat skiareály v rakouském modelu. „Bude možné na hory jet a lyžovat. Jen bude platit omezení hotelů,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. V provozu tedy nebudou ubytovací a stravovací zařízení. Schválila to dnes vláda.

    Ve skiareálech by měla platit přísná pravidla týkající se například front u vleků nebo systému fungování v půjčovnách lyžařského vybavení. Ministerstvo průmyslu a obchodu s dalšími experty v předchozích týdnech připravovalo manuál pro provoz zimních středisek.

  • Havlíček představil plán kompenzací

    Bude pokračovat program Antivirus. Všechny zavřené obory tak mohou čerpat plné kompenzace mezd včetně odvodů. Provozovatelé také budou moci čerpat v rámci programu kompenzace na nájemné za poslední tři měsíce. Speciální kompenzační programy pak budou pro obory gastronomie a hotelnictví. „Celkem se bude jednat o částku 10 miliard korun,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

  • Nebudou se zavírat obchody ani služby

    Vláda rozhodla, že se nebudou zavírat obchody ani služby. Nedělní zákaz prodeje nebude obnoven. Povoleny budou také nadále návštěvy v sociálních zařízeních. „Důvodem jsou antigenní testy. Bude pokračovat testování návštěv i zaměstnanců,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Vrací se naopak zákaz vycházení mezi 23. a 5. hodinou ráno. Platí znovu také omezení pro shromažďování do šesti osob. Od pátku se povinně zavřou restaurace a hotely.

  • Česko v pátek přejde do čtvrtého stupně

    Vláda schválila přechod do čtvrtého stupně systému PES. Platit začne od pátku. „Mrzí mě to. Bylo to velmi těžké rozhodnutí, uvědomujeme si, jak velký dopad to má na životy lidí,“ uvedl premiér Andrej Babiš.

  • Dobrovolné testování začne už ve středu namísto v pátek

    Dobrovolné antigenní testování na koronavirus zdarma začne už ve středu 16. prosince. Původně ministerstvo počítalo se začátkem až v pátek 18. prosince. Změnu dnes schválila vláda, řekla novinářům náměstkyně ministra zdravotnictví, hlavní hygienička Jarmila Rážová.

    Testování se mohou zúčastnit všichni občané se zdravotním pojištěním. Test lze opakovat pouze jednou za pět dní.

    „Negativní výsledek znamená, že nejste infekční, ale neznamená, že se nemůžete nakazit v následujících dnech,“ apelovala na pondělní tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová s tím, že je třeba i po testování se před nákazou chránit.

  • Žáci půjdou letos naposledy do škol v pátek

    Ministerstvo školství kvůli koronavirové epidemii prodlouží vánoční prázdniny. Místo úterý 22. prosince půjdou žáci naposledy do škol v pátek 18. prosince. Školy zůstanou do konce týdne ve 3. stupni systému PES. Mateřské a vysoké školy začnou od 21. 12. fungovat podle 4. stupně.

  • Plaga: V režimu škol se do konce týdne nic nemění

    Do konce týdne se v režimu škol nic nemění. Žáci a studenti tak budou chodit do škol za stávajícíh opatření.

  • Ministerstvo objednalo služby call centra pro Chytrou karanténu

    Ministerstvo zdravotnictví objednalo služby call centra pro Chytrou karanténu od společnosti Conectart. Pro trasování nakažených covidem-19 a jejich kontaktů může čerpat její služby za 8,27 milionu korun bez DPH. Vyplývá to ze zveřejněné smlouvy. Konkrétní cena se bude odvíjet od toho, kolik operátorů bude ministerstvo potřebovat. Smlouva byla uzavřena 11. prosince a končí 31. ledna 2021. V příštím roce má provoz Chytré karantény stát 400 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy