Hlavní obsah

Očkování pro nejmladší se spustí ze čtvrtka na pátek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Aktuální údaje o koronaviru.

Článek

V noci na pátek 4. června se otevře registrační systém očkování proti koronaviru i lidem ve věkové skupině 16 plus.

Na svém twitterovém účtu to oznámil premiér Andrej Babiš.

„Je to 1 485 433 lidí a věřím, že i nejmladší projeví velký zájem,“ uvedl.

Koronavirus mezitím v Česku dále ustupuje. 222 pozitivních testů na koronavirus zaznamenaly za sobotu laboratoře. Minulou sobotu bylo číslo přibližně o sto případů vyšší (333).

Nižší nárůst počtu nakažených, necelé dvě stovky, laboratoře naposledy zaznamenaly minulou neděli, nedělní čísla jsou ale většinou nižší než sobotní. Dál také klesá počet nově nakažených na 100 000 obyvatel za poslední týden. V sobotu to bylo 31 případů, předchozí den 32. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

Celorepublikové reprodukční číslo, které udává rychlost šíření epidemie, se nicméně k dnešku mírně zvýšilo z 0,68 na hodnotu 0,72. Pokud je menší než jedna, což platí od poloviny dubna, epidemie zpomaluje.

Od zítřka otevřou vnitřní prostory restaurací a dalších služeb. Stále je tu však od 6 let podmínka očkováním či testováním – samotesty budou přípustné jen v restauracích.

Ministerstvo zdravotnictví zmírňuje podmínky pro omezení služeb kvůli rozhodnutím Nejvyššího správního soudu. Chce se jim ale bránit ústavní stížností, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nebudou tak dál uzavřené restaurace, bary, herny a kasina nebo vnitřní bazény, ale návštěvníci budou muset mít testy.

Reklama

Doporučované