Hlavní obsah
Online

Udělejte si pěkné čtyři dny mimo velká města, apeloval Blatný

Brífink vlády po jednání 9. listopadu.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Stát nemůže nařídit den pracovního volna. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) proto na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády apeloval, aby lidé v pondělí 16. listopadu maximálně využili práce z domova nebo dovolených.

- Rizikové skóre, podle kterého se budou řídit protiepidemická opatření, bude mít dvě úrovně a jméno PES.

- Epidemie nového typu koronaviru si vyžádala přes pět tisíc životů. Za pondělí zatím přibylo 2354 nakažených. Nižší denní přírůstky mohou být způsobené poklesem počtu testovaných, uzdravených je přes 240 tisíc. Přehled v článku.

- Ve zdravotnických a sociálních zařízeních bude moct při zvládání epidemie koronaviru pomáhat až 900 vojáků. Vláda v pondělí o navýšení z nynějších 360 rozhodla nařízením.

Dění jsme sledovali i v neděli:

  • Maďar na Twitteru: Prodlužte karanténu zpět na 14 dní

  • Kdo vybral výrobce antigenních testů pro sociální zařízení, není jasné

    Bývalý ministr Prymula se stále nevyjádřil, zda původně dojednal obchod s americkým výrobcem testů, společností Abbott. Jeho nástupce Jan Blatný potvrdil, že testy se nedovezly na přímý podnět vlády.

  • Krizové linky mohou žádat o peníze na zvýšený provoz kvůli covidu

    Provozovatelé krizových linek budou moct do konce listopadu požádat Ministerstvo práce a sociálních věcí o financování nákladů na zvýšený provoz kvůli covidu. Rozhodla o tom dnes vláda, když jednala o opatřeních, která mají pomoci lidem psychicky zvládat epidemii koronaviru. Informoval o tom tiskový odbor Úřadu vlády.

    Posílené krizové linky mají být zaměřeny především na děti. V současnosti má v Česku oprávnění k poskytování telefonické krizové pomoci 33 sociálních služeb. Z toho 15 krizových linek se zaměřuje na děti a mladé dospělé do 26 let. „Jejich provozovatelé teď budou moci požádat MPSV o finanční výpomoc na navýšení rozsahu poskytovaných služeb a s tím související nárůst nákladů. Žádosti mohou podávat do 30. listopadu,“ uvedl úřad.

  • Data z chytré karantény: V Česku je 192 odběrových míst

  • Covid má v České republice přes pět tisíc obětí

    Epidemie nového typu koronaviru si vyžádala přes 5000 životů. Za pondělí zatím přibylo 2354 nakažených. Nižší denní přírůstky mohou být způsobené poklesem počtu testovaných, uzdravených je přes 240 tisíc.

  • Kdo bude řídit opatření? PES, vysvětlil ministr

    Epidemiologickou situaci v Česku bude koordinovat PES. Spočívat bude ve dvou tabulkách, kdy jedna bude informovat o platných opatřeních a druhá do detailu popíše, co je v rámci jednotlivých oblastí dovoleno či stále zakázáno.

  • Blatný: Je nutné připravit řízené rozvolňování opatření

    Statistiky potvrzených případů nákazy covidu-19 podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) naznačují, že opatření proti koronaviru, která byla přijata před dvěma až třemi týdny, se projevují. Není důvod je tedy zpřísňovat, je nutné se spíš připravit na řízené rozvolňování. Varoval ale před unáhlenými závěry, ke kterým by mohli lidé dojít podle výkyvů ve statistikách.

  • Česká vakcína proti koronaviru? Za sebou má testy na myších

    „O české vakcíně jsme diskutovali s profesorkou Adámkovou, tento projekt je zajímavý, ale nebyl bych přehnaně optimistický ani přehnaně skeptický,“ řekl k vývoji české vakcíny proti koronaviru ministr Jan Blatný. V současné době byla podle něj provedena první část výzkumu na myších a je třeba rozhodnout, jaké budou další kroky.

  • Testování v domovech: Do týdne absolvují všichni první testy

    „Dnes bude zahájeno rozvážení testů. V plné míře by se mělo testování rozjet zítra. Během týdne by měly být provedeny první testy u všech osob, u kterých jsou indikovany. Nejen u klientů, ale i u zaměstnanců,“ řekl ke zpoždění testování antigenními testy ministr zdravotnictví Jan Blatný.

  • Nový systém: Místo semaforu nás bude hlídat PES, řekl Blatný

    „Nový systém by měl mít nové jméno. Zamýšleli jsme se, jaký by mohl mít akronym. Nakonec mohu říci, že nás bude hlídat PES - protiepidemický systém,“ řekl o plánovaném systému zavádění opatření podle míry rizika v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

    Podle Blatného se o modelu jednalo celý víkend. „Chtít všechno vměstnat do jedné tabulky by bylo nepřehledné, proto se připravují matice ve dvou úrovních. Jedna podle toho, jak budou opatření regulována. Tabulky druhé úrovně rozpracují do detailů opatření na úrovni jednotlivých resortů,“ dodal Blatný, který také řekl, že počítá s tím, že systém představí v pátek.

  • Blatný: Udělejte si pěkné čtyři dny mimo velká města

    Na vládě se v pondělí diskutoval také návrh na zavedení volného pracovního volna 16. listopadu před svátkem 17. listopadu kvůli zpomalení šíření nákazy koronaviru. „Neexistuje legální forma, jak by to stát mohl nařídit. Berte to jako moji žádost nebo apel na maximální využití home office nebo dovolených během pondělí 16. 11., aby většina z nás mohla strávit pěkné čtyři dny mimo velká města s maximálním omezením kontaktů. Může to mít velký vliv na vývoj epidemie,“ řekl v pondělí po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

  • Vláda chce změnit zákon kvůli nákupu antigenních testů

    Vláda schválila návrh novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, který umožní nakupovat antigenní testy z veřejného zdravotního pojištění. Bude je moci nakoupit a rozvážet přímo distributor, řekl po dnešním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V pátek uvedl, že jednání o formě nákupu testů zpozdilo jejich dodání. „Minulý týden jsme se snažili najít mechanismus pro jejich úhradu z veřejného zdravotního pojištění. Změna zákona by tomu měla do budoucna předejít,“ uvedl.

    Všechna zařízení, která mají klienty a zaměstnance testovat, by je měla mít podle Blatného do týdne. Mimořádné opatření počítalo s tím, že by se první vlna testování měla stihnout do středy 11. listopadu. Ministr předpokládá, že se objedná až deset milionů testů. „Je snaha, aby se antigenní testy dostaly i k praktickým lékařům a dalším, ale rozhodnuto o tom není. Jednáme o tom,“ dodal ministr.

  • Havlíček: Ochranných pomůcek je v rezervách dost

    „Průběžně vyhodnocujeme zásoby ochranných prostředků Správy státních hmotných rezerv. Všeho zboží - respirátorů, roušek, ochranných štítů, návleků - je dostatek. Všechno se zvládá doplňovat,“ řekl po pondělním jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Roušek máme 70 milionů, dalších 13 milionů je na cestě, upřesnil Havlíček. Respirátorů podle něj bude Česko po další dodávce mít 17 milionů.

  • Vysoké školy budou moci v krizi dál učit na dálku, schválila vláda

    Vláda schválila návrh krizové novely vysokoškolského zákona, která má i v roce 2021 a dál umožnit v případě mimořádné situace na vysokých školách učit na dálku, upravit harmonogram studia či podmínky a termíny přijímacích zkoušek. Na Twitteru to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Návrh podle podkladů jeho úřadu reaguje na pandemii covidu-19, ale úprava by se mohla využít i v jiných mimořádných situacích. „Ve spolupráci se zástupci vysokých škol jsme připravili krizovou novelu vysokoškolského zákona, která umožní mimo jiné přijmout doklad o maturitním vysvědčení až 90 dní po zápisu anebo při výuce, zkouškách, včetně státních, využívat nástroje distanční komunikace,“ uvedl Plaga.

  • Praha přispěje na ztráty způsobené covidem. Peníze poputují do kultury

    Pražské kulturní příspěvkové organizace dostanou od hlavního města neinvestiční příspěvek na pokrytí ztrát z hlavní činnosti způsobených opatřeními proti šíření nemoci covid-19. Praha rovněž vyplatí šesti městským příspěvkovým organizacím zhruba 8,36 milionu korun jako kompenzaci za vouchery pro turisty. Vyplývá to z dokumentů, které dnes schválili pražští radní. Magistrát vyčlenil letos na jaře na podporu kultury postižené koronavirem 100 milionů korun.

  • Lékař z Liberce: Nemocní s covidem pomoc vyhledávají pozdě

    Někteří nemocní s covidem pomoc vyhledávají pozdě. Na lékaře by se měli obrátit, pokud se jejich zdravotní stav nezlepší do pěti dnů nemoci. Platí to zejména u starších pacientů, míní primář infekčního oddělení Krajské nemocnice Liberec Adam Vitouš. „My se totiž setkáváme s tím, že k nám přijedou pacienti, až když začínají mít potíže s dýcháním, a to je třeba sedmý, desátý den. A tam už jsme v situaci, kdy nemůžeme použít některé léky a začíná ten zdravotní stav být skutečně vážný,“ uvedl primář v nahrávce na Twitteru liberecké nemocnice.

  • V nemocnicích a domovech seniorů bude moci pomáhat až 900 vojáků

    Ve zdravotnických a sociálních zařízeních bude moct při zvládání epidemie koronaviru pomáhat až 900 vojáků. Vláda dnes o navýšení z nynějších 360 rozhodla nařízením, na dotaz ČTK to uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Nově budou vojáci nasazeni především v páteřních nemocnicích. Nyní vojáci pomáhají podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové v 19 domovech pro seniory a 16 nemocnicích. Vláda limit zvýšila, protože povolený počet byl už téměř vyčerpán.

  • Za tři hodiny přes 3000 žádostí. Lidé žádají o peníze z programu COVID

    Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) za první hodiny od spuštění programu COVID ošetřovné eviduje přes 3000 rozpracovaných žádostí od živnostníků, dokončeno bylo 150 žádostí. Ty bude nyní MPO posuzovat. Pokud žadatelé splní všechny náležitosti, bude jim vyplacena dotace. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí MPO Štěpánka Filipová. Příjem žádostí je otevřen do 9. prosince. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které musely kvůli uzavření škol a sociálních zařízení přerušit podnikání z důvodu péče o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohou za říjen dostat 6400 korun. Živnostníkům byla schválena podpora 400 korun na den. Dotace se vztahuje na období od 14. října, kdy musely školy s výjimkou mateřských zavést výuku na dálku. Ošetřovné se nevyplácí za 29. a 30. října, kdy byly podzimní prázdniny. Proti jaru rodiče nemusejí dokládat potvrzení o uzavření školy nebo sociálního zařízení. MPO má na program v rozpočtu 250 milionů korun, pokud bude třeba, alokace se podle informací ve výzvě zvýší.

  • Pět pacientů s covidem-19 poputuje ze Vsetína do Brna

    Z nemocnic ve Zlínském kraji byli dnes převezeni další pacienti s koronavirem do nemocnic v okolních krajích. Do Fakultní nemocnice Brno-Bohunice směřovalo pět pacientů Vsetínské nemocnice, řekl ČTK mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. Kapacity nemocnic v kraji se plní, ve Vsetínské nemocnici byla dnes zaplněna standardní lůžka. Nemocnice začaly před dvěma týdny přesunovat pacienty s covidem-19 do jiných regionů. Dosud jich bylo podle dostupných dat převezeno 38, včetně pěti pacientů na umělé plicní ventilaci, kteří jsou od pátku v pražské nemocnici v Motole.

Reklama

Hlavní zprávy