Hlavní obsah
Online

Akce s účastí do 500 lidí by mohly být povolené od 25. května

Foto: Profimedia.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Počet vyléčených z nemoci covid-19 v ČR přesáhl čtyřtisícovou hranici, je jich 4017. V úterý ale také přibylo 77 nových případů nákazy, což je nejvíce za posledních pět dní. Celkem eviduje Ministerstvo zdravotnictví 7899 nakažených. Počet úmrtí s covid-19 se zvýšil na 258.

- Ministerstvo zdravotnictví řeklo, jak dopadla studie promořenosti: Stupeň imunizace ve společnosti je velmi nízký, pohybuje se v řádech jednotek promile. Kolem 30 procent lidí prodělává nemoc bez příznaků.

- Společná část maturitní zkoušky se uskuteční 1. a 2. června, didaktický test z matematiky 3. června. Profilovou část maturit doporučuje ministerstvo uspořádat od 10. června. Už dříve ministerstvo oznámilo, že letos nepočítá s písemnou částí maturit z českého jazyka a cizího jazyka.

- Sněmovna dnes schválila vládní návrh na odložení elektronické evidence tržeb (EET) pro všechna odvětví až do konce letošního roku a návrh nároku na 500 korun denně pro malé společnosti s ručením omezeným. Návrhy putují do Senátu.

- Od 25. května by mohly být povoleny hromadné akce s účastí do 500 lidí. Vyplynulo to z dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ve Sněmovně.

Dění sledujeme online:

  • Politici budou pokládat věnce na Vítkově s desetiminutovými odstupy

    Ve výrazně pozměněné a redukované podobě si letos Česká republika připomene 75. výročí konce druhé světové války. Například tradiční pietní akt na pražském Vítkově se uskuteční, přijata ale budou přísná opatření proti šíření nového koronaviru. Politici budou na místo přijíždět postupně v desetiminutových intervalech, po položení věnce opět odjedou. Počet přítomných bude omezen. ČTK to dnes řekla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

  • Nouzový stav snížil koncentraci oxidů dusíku v ovzduší

    Za nouzového stavu, který před polovinou března vyhlásila vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru, klesla v Česku koncentrace oxidu dusičitého v ovzduší o více než desetinu. Důvodem je nižší intenzita dopravy. Naopak na množství polétavého prachu neměla přijatá opatření významnější vliv. V tiskové zprávě to dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

  • Městská část Brno-střed odpustí nájem v nebytových prostorách

    Městská část Brno-střed odpustí nájemcům nebytových prostor nájem za dobu od 12. března do obnovení provozu. ČTK a Českému rozhlasu to po jednání zastupitelstva řekl starosta Vojtěch Mencl (ODS). Podle něj se to týká asi 300 nebytových prostor. Částka by se mohla vyšplhat na deset milionů, podle Mencla ji ale může snížit ještě podpora, o které jedná stát.

  • Brno čeká kvůli koronaviru propad příjmů přes miliardu

    Brno očekává kvůli koronaviru propad příjmů i o více než miliardu korun. Na dotaz ČTK to dnes řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle ní je to zatím předpokládaná, ale nikoliv jistá částka. Město chce podle ní šetřit na provozních výdajích, ne na investicích, na druhé straně by propad příjmů mohl ohrozit například stavbu atletické haly u univerzitního kampusu téměř za 700 milionů korun.

  • Nošení roušek venku bude podle ministra Vojtěcha zrušeno v červnu

    Zakrývání dýchacích cest venku na veřejnosti by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mohlo být zrušeno během června, pokud to vývoj epidemie koronaviru umožní. V uzavřených veřejných prostorách včetně vozů MHD by mělo být dál povinné. Ministr to dnes řekl poslancům v reakci na informaci, že plošné nošení roušek či respirátorů by mohlo skončit příští neděli s koncem nouzového stavu.

  • Od 25. května by mohly být povoleny akce s účastí do 500 lidí

    Od 25. května by mohly být povoleny hromadné akce s účastí do 500 lidí. Vyplynulo to z dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) ve Sněmovně. Vláda už dřív oznámila, že velké kulturní akce, hlavně hudební festivaly, se letos v létě v Česku kvůli epidemii nového koronaviru neuskuteční.

    „V tuto chvíli uvažujeme na základě stanoviska epidemiologů od 25. května o zákazu konání hromadných akcí nad 500 osob. To je nějaká hranice, která je akceptovatelná,“ řekl poslancům Vojtěch. Opět prakticky vyloučil možnost akcí, na něž by mohly přijít tisíce nebo desetitisíce lidí.

  • SŠ i středoškoláci uvítali, že se nebude maturovat z matematiky

    Střední školy i středoškoláci vítají, že povinná maturita z matematiky zřejmě zavedena nebude. Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka je pro žáky nutné vědět, z čeho budou příští rok maturovat. Předseda České středoškolské unie Viktor René Schilke ČTK řekl, že nyní je třeba pracovat na zkvalitnění výuky matematiky a také zlepšit podmínky učitelů matematiky. Předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová povinnou maturitu z matematiky chtěla, s jejím zrušením je smířená.

  • Praha 1 vyzvala MMR, aby ponechalo zákaz platforem typu Airbnb

    Výbor Prahy 1 vyzval ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO), aby ponechala v platnosti zákaz krátkodobého pronajímání bytů přes platformy typu Airbnb. Radnice o tom informovala v tiskové zprávě. Zákaz platí v souvislosti s ochrannými opatřeními proti koronaviru. Do bytů se podle městské části začali vracet klienti platforem a stálí obyvatelé mají obavu o zdraví. V Praze 1 je nejvíce bytů využívaných pro krátkodobé ubytování.

  • Lidé asi budou moci o výplatu dlužné mzdy opět žádat úřady práce

    Lidé, jimž zaměstnavatel v platební neschopnosti dluží mzdu, nejspíš budou mít opět možnost žádat úřad práce o vyplacení výdělku. Umožnit to má návrh, který dnes schválila Sněmovna. Návrh má napravit zákon ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru v justici, podle něhož se nepřihlíží k insolvenčním návrhům na firmy, které byly podány do konce srpna. Pracovníci tak nyní nemohou o vyplacení dlužné mzdy žádat. Sněmovna v návaznosti na to přijala návrh lidovce Marka Výborného, aby zaměstnavatelé nemuseli peníze za dlužné mzdy posílat úřadům práce hned v září, ale dostali na to tři měsíce. Úřady práce by tak měly částku vymáhat až od konce listopadu.

  • Sněmovna schválila příspěvek 500 Kč denně i malým firmám

    Malé společnosti s ručením omezeným postižené šířením koronaviru budou mít nárok na jednorázový příspěvek 500 korun denně. Jde tak o obdobnou podporu, kterou nedávno získaly osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Návrh zákona dnes ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna. Nyní ho dostane k projednání Senát.

  • Červen bude pro střední školy hektický, ale lze to zvládnout

    Červen bude pro střední školy hektický, ale maturity i přijímací zkoušky se podle nich dají zvládnout. ČTK to dnes řekli předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová a předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček. Oba stanovení termínů uvítali. Zajíček za možné úskalí označil to, že na některých školách bude muset být více kol přijímacích zkoušek a termíny tak mohou přesáhnout až do července.

  • Sněmovna schválila odklad EET do konce roku

    Sněmovna dnes ve stavu legislativní nouze schválila vládní návrh na odložení elektronické evidence tržeb (EET) pro všechna odvětví až do konce letošního roku. Důvodem pro odklad je snaha nezatěžovat podnikatele po dobu epidemie koronaviru. Zákon nyní dostane k projednání Senát. Parlament už koncem března schválil jeden odklad EET, který měl trvat tři měsíce po skončení nouzového stavu.

  • Poslední dodávku ochranných pomůcek z Číny přiveze do Česka vlak

    Poslední dodávku osmi milionů respirátorů a 60 milionů roušek z Číny přiveze do České republiky vlak na začátku června. Vlak vyjede z Číny 21. května a do Česka by měl dorazit po dvou týdnech. Novinářům to dnes řekli šéf Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a člen štábu a předseda Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce Jaroslav Tvrdík.

  • Brno chce kvůli krizi způsobené koronavirem podpořit cestovní ruch

    Město odpustí ubytovacím zařízením městskou pobytovou taxu, tedy místní poplatek za pobyt, a koupí dezinfekci k umístění u turistických cílů. Chystá i televizní a online kampaň. V tiskové zprávě to uvedla Kateřina Gardoňová z tiskového oddělení magistrátu.

  • Brno nakoupí školám a školkám ochranné pomůcky za milion

    Roušky, jednorázové rukavice a bezkontaktní teploměry za víc než milion korun bez DPH nakoupí Brno pro své mateřské a základní školy. Rozhodla o tom rada města.

  • Praha 14 a Praha 4 otevře 25. května školky

    První stupně základních škol a mateřské školy budou v Praze 4 otevřeny od 25. května. Pro žáky devátých ročníků budou základní školy v provozu od 11. května. Radnice nechala do všech škol a školek, které zřizuje, rozvézt dezinfekce a ochranné pomůcky. ČTK to dnes sdělil mluvčí radnice Jiří Bigas. Totéž schválila na svém zasedání i rada městské části Praha 14, uvedla na dotaz ČTK její mluvčí Veronika Berná. Školy a školky byly kvůli pandemii covid-19 uzavřeny v březnu v celém hlavním městě. Prezenční výuka na základních školách nebude povinná.

  • Dlouhý: Vláda by měla spustit programy pro přijímání cizinců

    Čeští podnikatelé se po odeznění koronavirové krize bez pomoci pracovníků ze třetích zemí neobejdou, vláda by proto měla co nejrychleji umožnit opětovné spuštění programů pro přijímání pracovníků ze zahraničí pro klíčové obory ekonomiky. V dopise adresovaném ministrům průmyslu a obchodu, vnitra, zahraničních věcí a práce a sociálních věcí to napsal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

  • V pondělí se otevřou brány Točníku, Trosek a dalších památek

    Národní památkový ústav částečně otevře pro návštěvníky od pondělí 11. května přes 20 památek ze stovky objektů, které spravuje. Vládní opatření umožňuje zpřístupnit venkovní prostory hradů, zámků a skanzenů. Památkový ústav zpřístupní některé zříceniny hradů, hradní nádvoří, zámecké parky a zahrady. Hlavní sezona na památkách, včetně jejich interiérů, pak začne 25. května. ČTK to dnes sdělila mluvčí NPÚ Jana Hartmanová. Od příštího týdne své brány otevřou například hrady Trosky a Točník, Zahrady pod Pražským hradem, Květná zahrada v Kroměříži, návštěvníci mohou zavítat také do zahrady vily Stiassni v Brně, do parku v Buchlovicích nebo do areálu hradu Rabí.

Reklama

Hlavní zprávy